x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Campaniile Jurnalul Decembrie '89 Semnalul Revolutiei

Semnalul Revolutiei

10 Mar 2004   •   00:00

Cand in plina iarna publici sfaturi pentru cei aflati la mare, initiativa redactionala pare bizara. Cand articolul respectiv se bucura si de o trimitere la prima pagina, gestul atrage automat atentia. Iar atunci cand langa "sfaturi" este publicat un articol despre evenimentele fierbinti de la Timisoara, totul devine parte a unui scenariu bine articulat. Au fost cele cateva randuri semnate de Sorin Preda in "Scinteia tineretului" din 18 decembrie semnalul Revolutiei? Multi spun ca da, insa autorul neaga.

"Scinteia Tineretului" era considerata in presa comunista nu doar o pepiniera de cadre pentru "Scinteia batrana", ci si publicatia in care se puteau citi si articole care ieseau din tipare.
DAN CONSTANTIN

Autocenzura redactiei si supravegherea sectiei de presa a CC erau mai relaxate la ziarul care s-a aflat mult timp sub coordonarea lui Nicu Ceausescu. In 18 decembrie 1989, in "Scinteia tineretului " a aparut un mic articol care a fost considerat in perioada imediat urmatoare si in contextul misterelor Revolutiei un veritabil semnal pentru declansarea evenimentelor. Este vorba de "cateva sfaturi pentru cei aflati in aceste zile la mare", care apareau in rubrica "In vacanta, educatia nu ia vacanta". Sfaturile respective, date in plina iarna, par cu totul ciudate. "Nu va avantati prea mult in larg. Oricum, in caz de pericol nu strigati. Este inutil, sansele ca prin apropiere sa se afle vreo persoana dispusa sa va asculte sunt minime", scria autorul semnat cu initiale S.P.

Prima pagina

Un alt sfat: "E de preferat sa incepeti mai prudent, cu reprize scurte de 10-15 minute". Colectia ingalbenita de timp a ziarului arata si o alta surpriza. Acest articol este anuntat in prima pagina, desi nu are nici o justificare din punct de vedere editorial. Trimiterea la pagina intai este plasata langa un articol in care erau condamnate actiunile lui Laszlo T.kes de la Timisoara, articol aparut in toata presa romana in acea zi. Simple coincidente? Cei care faceau "Scinteia tineretului" isi amintesc cu destula exactitate faptele.

Humor in zile grele

Gabriel Nastase era seful sectiei care realiza pagina elevului, unde au fost plasate "sfaturile".

  • Imi aduc aminte ca am fost chemat din concediu de redactorul-sef care m-a anuntat ca s-au sistat zilele libere. Nu stiam nimic despre ce se intampla la Timisoara sau in tara. Eu i-am spus lui Sorin Preda - numele autorului articolului care a starnit atata valva - sa-mi scrie ceva pentru rubrica. Sorin era mai poet, a scris articolul intr-o maniera umoristica. Eu nu mi-am dat seama ca ar fi ceva ciudat. Nici dupa ce a aparut nu au fost probleme.

  • Conducerea redactiei s-a sesizat? Sectia de presa a gasit ceva nefiresc in sfaturile date?

    Nu. Nici Strungariu, redactorul-sef, nici Lucian Avramescu, adjunctul lui, nu au gasit ceva nefiresc, spune Gabriel Nastase.

Alt ziarist de la "Scinteia Tineretului", Stefan Mitroi, ulterior redactor-sef al "Tineretului Liber", publicatia transformata dupa Revolutie, ne spune ca problemele au aparut abia dupa 22 decembrie. Asupra lui Sorin Preda plana banuiala ca "ar fi fost ceva cu articolul".

Colonelul Dosan stia?

Eu cred ca "dracul le-a potrivit". Un fost ziarist din acea vreme, care s-a dorit anonim, ne spune ca "articolul nu era chiar nevinovat". Asa ceva nu putea sa apara si colonelul Dosan, de la Securitate, care raspundea de publicatia noastra, stie mai multe. Articolul era cred si un raspuns la o scrisoare samizdat a lui Buduca.

Pe colonelul Dosan nu l-am gasit in cursul documentarii pentru articol, dar Sorin Preda este foarte clar in afirmatia ca totul a fost scos din context si s-a cautat de institutii specializate in manipulare sa fie considerat un "trompet al Revolutiei".

Cosmar

  • "Acel articol a fost un cosmar pentru mine. In 22 decembrie au aparut fluturasi in Bucuresti cu "sfaturile " din "Scinteia Tineretului ". Cine avea xeroxuri in acea vreme?", se intreaba Sorin Preda. Am fost anchetat de Ministerul Apararii Nationale pentru ca generalul Militaru a considerat sau i s-a sugerat ca articolul meu era un semnal si pentru teroristi. Articolul il scrisesem cu patru zile inainte de aparitie si avea o introducere in care explicam caracterul lui umoristic. Nu stiu de ce acea introducere a disparut.

  • Dar de ce s-a facut trimitere din prima pagina? Il intreb pe autorul sfaturilor.

    "Nu a avut trimitere la pagina intai", sustine Sorin Preda.

  • Avem facsimilul ziarului din 18 decembrie...

    Nu-mi mai aduc bine aminte, raspunde mai putin sigur Sorin Preda. Ce pot sa spun este ca am vrut sa dau o dezmintire la Televiziunea Romana ca nu am nici o legatura cu preparativele pentru Revolutie, dar DragosMunteanu, care conducea institutia, nu mi-a permis. Oricum, acele sfaturi au fost un cosmar pentru mine, conchide Sorin Preda.

Exista insa dupa atatia ani parerea ca articolul respectiv a fost un semnal pentru declansarea acelor evenimente din decembrie 1989. Istoricul Radu Portocala este convins de asta. La fel si senatorul Gabrielescu, seful unei Comisii parlamentare care a anchetat dosarele Revolutiei. Si inca un fapt neelucidat, fisetul in care se pastrau spalturile si manuscrisele de la "Tineretul Liber" a fost spart si "probele " au disparut.

Cateva sfaturi pentru cei aflati in aceste zile la mare

  • Evitati expunerea intempestiva si prelungita la soare. E de preferat sa incepeti mai prudent, cu reprize scurte de 10-15 minute, cand pe o parte, cand pe alta. Astfel, va veti asigura un bronzaj placut si uniform pe tot corpul.
  • Nu va avantati prea mult in larg. Oricum, in caz de pericol, nu strigati. Este inutil. Sansele ca prin apropiere sa se afle vreo persoana dispusa a va asculta sunt minime.
  • Profitati de binefacerile razelor ultraviolete. Dupa cum se stie, ele sunt mai active intre orele 5:30 si 7:30. Se recomanda cu precadere persoanelor mai debile.
  • Daca sunteti o fire sentimentala si agreati apusurile de soare, librariile de pe Litoral va ofera un larg sortiment de vederi cu acest subiect.
  • Si inca ceva - daca aceste "sfaturi" v-au pus pe ganduri si aveti deja anumite ezitari, gandindu-va sa renuntati in favoarea muntelui, inseamna ca nu iubiti in suficienta masura marea. (S.P.)
×
Subiecte în articol: sorin articolul preda