x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Scînteia Kitsch-ul în lumea celor sfinte Negociaţi pentru o catedrală sau arvuniţi un mic Dumnezeu

Negociaţi pentru o catedrală sau arvuniţi un mic Dumnezeu

de Cristinel C. Popa    |    27 Iun 2011   •   21:00
Negociaţi pentru o catedrală sau arvuniţi un mic Dumnezeu

Biserici miniaturale la cheie. Scoase pe banda. Produse de serie. Bune de am­plasat langa piscina ori in fundul gra­dinii, langa gratar. Cristelnita din ala­ma, cu interior de inox alimentar. Un produs de fite, pentru dosuri fine. Poti si sa mananci din ea, atat de curat e interiorul. Toaca cu actionare electrica. Cadelnita cu rezistenta electri­ca. Icoana facuta la comanda, pe baza unei fotografii. Racla cu banda de ar­gint, suflata in aur, placata cu safire – pentru moaste sau pentru raposati cu dare de mana si portofel. Sunt doar cateva dintre exemplele unei bogate oferte de produse existente pe piata ortodoxa a obiectelor religioase.

Piata bisericeasca, prima in UE
Astfel de minunatii ale tehnicii, pornite parca intr-o cruciada a laicului impotriva obiectelor si obiceiurilor sa­cre ale bisericii, intalnim la targurile de profil ori le putem comanda ac­ce­sand din puzderia de site-uri spe­cia­lizate in domeniu. Asaltati de ase­me­nea produse, oamenii bisericii chiar dau curs "implementarii" unor astfel de "inovatii", zugravind in kitsch o lume altadata plina de smerenie, luminata de modestie. Am parti­ci­pat cu cateva luni in urma la un targ de astfel de produse si le-am vazut pe majoritatea dintre ele. De aceasta data insa, am preferat sa iau calea co­menzii directe la producator. Dar pana sa ajungem acolo trebuie sa fa­cem cateva anunturi de importanta na­tionala. Conform statisticilor reali­za­te de unul dintre operatorii pietei or­todoxe de profil, piata bisericeasca din Romania este cea cu cel mai mare vo­lum din Uniunea Europeana. Mai mult, plaiul mioritic aduce an de an inovatii in premiera mondiala in domeniu.

Iarta-i Doamne, ca nu stiu ce fac!
Dupa aproape jumatate de veac de comunism, in 1990, filosoful Petre Tutea spunea: "Nu suntem pierduti ca popor. Poate Dumnezeu se va milostivi de noi si ne va da un sut in cur". Pai cum sa fim pierduti? Nu, nu suntem! O lume intreaga poate privi scuipand in san la inovatiile romanesti de profil: kitschuri sau cvasikitschuri bisericesti. In oc­tombrie 2009 s-a infiintat "Bisericute bizantine", prima firma din Romania specializata in realizarea bisericutelor ortodoxe tip troita. Parca in urma unui semn divin, pentru ca in aceeasi luna, in penitenciarul de femei din orasul Alatir, Rusia, a inceput sa izvorasca mir dintr-o icoana a Maicii Domnului pictata cu 17 ani in urma de una dintre detinute. Bisericutele artizanale sunt din beton armat si contin materiale rezistente la umezeala si intemperii. "Ele pot fi asezate de credinciosi in curtile caselor, la porti sau la rascrucile drumurilor", se arata in pliantul insotitor al produsului. De asemenea, se pot folosi si ca monumente funerare, amplasandu-se la mormintele celor dragi sau in locuri unde au avut loc accidente pentru a putea aprinde o candela spre odihna celor adormiti, se arata in continuarea prospectului. In interiorul lor se pot pune o icoana sau mai multe, iar in fata lor o candela. Pretul unei astfel de minunatii? Mai conteaza cand e vorba de sufletul celor raposati? Negociabil, evident.

Icoana tip banner
In acelasi timp, o firma bu­cu­res­tea­na produce cu ajutorul unor plottere, un fel de copiatoare dracesti, "icoa­ne cu utilizare in interiorul inca­pe­rilor". De parca ar putea fi utilizate si in exteriorul lor, pe garduri, toalete sau pe la colturi de strada. Ati auzit de icoana steag? Dar de icoana canvas, mesh sau tip banner? Nevoile pietei au facut sa apara noi icoane, printate, de exemplu, pe material numit poliplan, foarte rezistent, din care sunt facute bannerele publicitare. Ei bine, exista in Romania de vanzare toate acestea. Firma Indoorprint din Berceni le realizeaza. Aici, un plotter gigant varsa pe gura imagini apo­caliptice, printuri dumnezeiesti de interior, pentru dormitor, sufragerie, fie si pentru camera de oaspeti si, de ce nu, acestea ar putea ajunge si intr-o casa de toleranta, daca asa cere clientul, Doamne iarta-ne! Eu nu mi-am dorit asa ceva. Eu am poftit o icoana cu prietena mea in compania unor inalte fete bisericesti pe care le pretuiesc, de altfel. "Comanda telefonica si on-line. Trimiteti fotografia dvs. care reprezinta un peisaj sau o imagine cu un moment unic, un instantaneu… si noi o sa pictam tabloul la dimensiunea dorita". Firma cu pricina e din Covasna si va satisface orice gusturi.

Racla suflata in aur pentru inca neraposati
Mai sunt pamanteni care isi co­man­da sicriul placat cu diamante inca din timpul vietii. Sunt extrem de rari astfel de "domni", dar sunt. "Alo, buna ziua, domnul Adrian Vai­da, sculptor in lemn?". "Doamne aju­ta", imi raspunde mesterul de la ca­pa­tul firului. "Executam racle cu mo­de­le discutate de comun acord. La in­crustatiile in lemn se poate pune si altceva – pietre pretioase, se pot face si pe colturi anumite monturi de ar­gint, ca niste picioare. De asemenea, picioruse din argint masiv turnate, muchii din benzi de argint, col­ta­re la fel. Se poate face si cu argint su­flat in aur", mi-a spus mesterul Vaida, dupa care a inceput sa-si faca re­cla­ma: "Am facut si imagini cu chipurile sfintilor sculptate pe racla sau sculptate pe picioarele raclei. Cu scene din viata sfintilor sculptate pe capac, pentru vestmantul Sfintei Parascheva am fa­cut pe sfanta adormita si inauntru in alta ipostaza", mi-a spus domnul Vai­da. Asa am aflat de o comanda spe­ciala facuta la o alta firma concu­ren­ta. Comanda a fost pentru aduce­rea la biserica Institutului Parhon a moastelor Sf. Luca al Crimeei. Racla a fost realizata manual, din piele aplicata pe suport confectionat din lemn, or­namentele in relief fiind infrumu­se­tate cu pietre semipretioase. Aceeasi firma face si medalioane sculp­tate sub lupa cu mare finete in lemn mediteranean. Insa pentru aceste comenzi, executia dureaza minimum 40 de zile.

×
Subiecte în articol: kitsch în lumea celor sfinte