x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Vechiul site Old site Suplimente Editie de colectie O iubire in eternitate

O iubire in eternitate

de Dana Cobuz    |    26 Feb 2007   •   00:00
O iubire in eternitate
CUPLU DE EXCEPTIE
Pe Pamant, s-au iubit o viata. In Rai, au o eternitate pentru a se iubi.

La sfarsitul verii lui 1989 s-a prabusit singurul adevarat pilon al vietii lui Gica Petrescu: sotia sa, Cezarina Moldoveanu, murise.

O data cu ea a murit o parte din sufletul maestrului. Dar nu si dragostea, pe care Doamna cu coasa nu i-a putut-o lua. "Tarziu, dupa moartea ei, am descoperit intr-un scrin un carnetel in care isi notase, de-a lungul anilor, toate evenimentele legate de cariera mea pana in cele mai mici detalii. O vreme, ori de cate ori cantam in public, ii cautam privirea in sala, dar nu mai exista decat adanc ingropata in sufletul meu. Mult timp dupa pierderea dragii mele sotii am refuzat sa mai cant. Mi se parea nefiresc ca ea sa nu mai asiste, cu toata fiinta ei, cu toata dragostea si daruirea, la succesul meu", marturisea artistul in ultimii ani de viata.

INTALNIREA. Gica si Cezarina s-au intalnit la Teatrul de Revista, pe cand acesta era condus de marele compozitor Ion Vasilescu. La cei 35 de ani ai sai, cu toata celebritatea de care se bucura si in ciuda avansurilor primite din partea femeilor ce ochisera burlacul din el, Gica Petrescu suferea de timiditate.

Repetitiile de la Teatrul de Stat le-au dat ocazia sa se apropie unul de celalalt. "In absenta Cezarinei, intram in cabina ei si-mi dadeam frau liber imaginatiei, inchipuindu-mi-o in bratele mele, respirandu-i parfumul imbatator", povestea maestrul. Dupa casatorie, Cezarina i-a relatat cum se amuzau colegele ei pe seama acestor vizite.

CEREREA IN CASATORIE. "Indragostit de frumoasa si interesanta femeie, Gica a luat de la Capsa un cos elegant, cu sampanie frantuzeasca si alte delicatese, i le-a oferit si a cerut-o de nevasta.

Realizatorul tv Ioana Bogdan afirma ca "Cezarina a fost, timp de peste trei decenii, Alfa si Omega existentei si carierei lui Gica. A avut un rol decisiv in conturarea imaginii publice a artistului Gica Petrescu. Ii scria texte, se ocupa de repertoriul si contactele artistice ale maestrului, de garderoba acestuia, de corespondenta foarte bogata. Stia perfect sa gestioneze orice situatie de criza"

S-au casatorit. Prin 1975, celebrul actor de comedie, octogenarul Hristu Nicolaide, posesorul celei mai cuprinzatoare colectii de teatru grec antic pe care am vazut-o vreodata, imi evoca momentul cu mult haz, povestind cum a ramas cu gura cascata toata boema de la Capsa, in fata unui asemenea acces de generozitate facut de amorezul Gica Petrescu, putin cam strans la punga, dupa cum susoteau legendele revistei de pe Calea Victoriei... Insurateii au format un cuplu de exceptie, care a impus imediat standarde de admiratie si respect", povesteste Ioana Bogdan.

AU INTRAT IN ISTORIE. Toti apropiatii familiei Petrescu o evoca pe Cezarina ca pe ingerul pazitor al lui Gica. Povestea lor va ramane, probabil, una dintre cele mai tulburatoare istorii de dragoste ale romanilor.

I-A ASIGURAT UN MEDIU PROPICE

Cezarina a fost nu doar sotia iubitoare si textiera multor cantece din repertoriul lui Gica, ci si sfatuitoarea, asistenta, "directorul" sau de imagine. "Partenera ideala de viata, a renuntat la visele sale artistice si a pornit sa consolideze cariera sotului, atenta pana la detaliu. Maniere si educatie aleasa, poliglota, femeie de lume, citita si mereu la curent cu ce se intampla in lume, Cezarina a stiut sa stabileasca in jurul familiei sale relatii amicale cu artisti de valoare, cu medici si profesori universitari, asigurand un mediu ambiant propice unei vedete de talia lui Gica Petrescu", crede Ioana Bogdan.

NU SI-A REVENIT DUPA CE A PIERDUT-O

Daca Ea nu mai e, nimic nu mai conteaza. Asa pare sa-si fi spus maestrul dupa plecarea Cezarinei. "El n-a mai fost niciodata la inaltimea cochetariei pe care i-o impunea ea. Parul canit de ea personal a inceput sa albeasca si coafura celebra a maestrului, banuit de unii ca ar avea peruca, ne-a dat imaginea unui alt Gica Petrescu. A iubit-o enorm si nu si-a revenit niciodata dupa pierderea ei", povesteste Ioana Bogdan, apropiata a cuplului.

PENTRU EA, A TRECUT PESTE VOINTA TATALUI

Tatal artistului si-ar fi dorit-o ca nora pe Iolanda Marculescu, o soprana celebra prin anii ’50. Dar inima lui Gica batea pentru Cezarina Moldoveanu, frumoasa femeie care abandonase perspectiva de a fi medic in favoarea Teatrului de Revista, in distributia caruia figura ca solista vocala si prezentatoare. "Era o femeie frumoasa, inteligenta, cultivata, cu o statura inalta, impunatoare, atletica, eleganta, rafinata, doamna in acceptiunea deplina a cuvantului", isi aminteste realizatorul tv Ioana Bogdan. Gica Petrescu aflase ca Cezarina mai fusese casatorita o data cu fostul prefect al Bucurestiului, Pichi Vasiliu, condamnat la moarte si executat alaturi de maresalul Antonescu. Petrescu senior nu a simpatizat-o deloc pe Cezarina si ii spunea fiului ca aceasta femeie, obisnuita cu o viata luxoasa, ii va manca banii si ii va ruina cariera. Dupa cumplita iarna din 1955, tatal artistului a incetat din viata. La putin timp, cei doi indragostiti s-au casatorit la ofiterul starii civile din Piata Amzei, moment urmat de o masa modesta la Athenee Palace.
×