x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Vechiul site Old site Arhiva Jurnalul Arhiva Jurnalul Carte albastra - Nada pentru imigrantii calificati

Carte albastra - Nada pentru imigrantii calificati

de Irina Cristea    |    23 Feb 2007   •   00:00

Folosind drept sursa de inspiratie cartea verde americana, Comisia Europeana ia in calcul crearea unui permis de sedere destinat imigrantilor cu cele mai bune calificari profesionale.

Un nou permis de sedere destinat imigrantilor cu calificari profesionale deosebite ar putea fi lansat in urmatorii ani. La propunerea Comisiei Europene, expertii de la Bruxelles lucreaza la o asa-numita "carte albastra", inspirata din cartea verde americana, destinata atragerii pe piata europeana a muncii a imigrantilor foarte bine pregatiti, transmite AFP.

"Un astfel de document le-ar permite titularilor sai sa se deplaseze pe intreg teritoriul Uniunii Europene. In ziua de azi, daca o companie multinationala doreste sa isi «plimbe» un angajat dintr-o tara terta de la Roma la Bruxelles, trebuie sa o ia de la capat cu procedurile privind viza, permisul de sedere si permisul de munca", explica italianul Franco Frattini, vicepresedinte al Comisiei Europene. In declaratia acordata AFP, Frattini estimeaza ca o directiva in acest sens ar putea fi propusa in luna septembrie.

SANSA. Cartea albastra ar putea fi si o noua sansa a europenilor de a face fata concurentei feroce iscata intre statele industrializate si de a contracara procesul de imbatranire a populatiei. "Uniunea duce trena SUA si Canadei, care au o politica de recrutare extrem de activa", spun oficialii UE. Statisticile arata ca jumatate dintre cetatenii cu studii superioare din statele africane si din Orientul Mijlociu care au iesire la Marea Mediterana au drept de rezidenta in SUA si Canada. In schimb, in Europa se afla 87% dintre cei cu studii medii.

PRO FAMILIE. Comisia Europeana nu intentioneaza sa transforme cartea albastra intr-un document care asigura rezidenta permanenta, cum este cazul cartii verzi. Pentru a starni interesul imigrantilor din grupul-tinta, Bruxellesul intentioneaza sa le ofere sansa de a-si aduce cat mai grabnic familia alaturi de ei, sa nu ceara innoirea documentului mai devreme de doi ani si sa nu impuna cunoasterea limbilor straine.

De mai multi ani, anumite state membre isi selecteaza cu tot mai multa atentie imigrantii. Marea Britanie trece in acest an la aplicarea unui sistem pe baza de puncte. Franta a editat o "carta a talentelor si competentelor" pentru a atrage sportivi, artisti si persoane cu calificari inalte.
×
Subiecte în articol: arhiva jurnalul