x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Sanatatea familiei Adevărat sau fals

Adevărat sau fals

de Georgeta Licsandru    |    10 Feb 2008   •   00:00

Hipertensiunea arterială este favorizată de stres? • Febra poate fi simptomul unei infecţii urinare? • Toţi copiii se îmbolnăvesc de giardia? • Iritaţiile cutanate de orice tip pot fi tratate cu cremă pe bază de cortizon?

Hipertensiunea arterială este favorizată de stres? Adevărat. Stresul contribuie la creşterea frecvenţei cardiace şi, în timp, la apariţia hipertensiunii. Stresul obligă organismul uman să fie într-un continuu proces de adaptare. Efortul de adaptare modifică echilibrul nervos şi hormonal, scade capacitatea de concentrare. Pe acest fond apare hipertensiunea arterială. 

 

Febra poate fi simptomul unei infecţii urinare? Adevărat. Infecţiile urinare, dar şi inflamaţiile ovarelor sau ale prostatei pot avea ca simptom febra de 38-39 de grade Celsius. În asemenea cazuri, medicamentele antitermice scad tempera­tura, dar nu tratează infecţia. De aceea, medicii ne sfătuiesc să aflăm cauza infecţiei şi apoi să trecem la tratamentul propriu-zis. 

 

Toţi copiii se îmbolnăvesc de giardia? Fals. Toţi copiii pot să ingereze chisturi de giardia, dar numai la unii dintre ei apar simptomele bolii. Manifestările clinice ale bolii apar la copiii cu imunodeficienţe, copiii anemici, cei de vârstă mică şi cu o nutriţie deficitară. În aceste cazuri, simptomele apar după una-trei zile de la pătrunderea parazitului în organism.

 

Iritaţiile cutanate de orice tip pot fi tratate cu cremă pe bază de cortizon? Fals. Foarte multe persoane apelează la cremele cu cortizon pentru orice iritaţii sau înţepături de insecte. Utilizarea îndelungată a preparatelor cu cortizon are efecte secundare importante, cum ar fi subţierea vaselor şi apariţia vinişoarelor roşii la nivelul obrajilor, nasului, bărbiei.

×
Subiecte în articol: viaţă sănătoasă