x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Cultură Actorii „de pus în ramă” de la „Nottara”, personaje în picturi celebre

Actorii „de pus în ramă” de la „Nottara”, personaje în picturi celebre

de Monica Cosac    |    12 Mai 2020   •   10:57
Actorii „de pus în ramă” de la „Nottara”, personaje în picturi celebre
În aceste vremuri dificile pentru lumea culturală, actorii Teatrului Nottara au acceptat provocarea de a trece de la piesele de teatru la „interpretarea” unor lucrări din patrimoniul Muzeul Național de Artă al României (MNAR). Ioana Calotă este actriţa care, ieri, a dat viață operei „Buchetiera”, de Mihail Lapaty (1816-1860), aceasta fiind pictura aleasă pentru lansarea campaniei „Actori de pus în ramă”.
 
Muzeul Național de Artă al României și Teatrul Nottara au găsit o modalitate inedită de a colabora, pentru a aduce arta mai aproape de oameni. Cele două instituții au anunțat demararea campaniei „Actori de pus în ramă”, care va avea loc în mediul online și constă în „interpretarea” unor opere expuse la MNAR de către actorii de la Nottara. Astfel, începând de ieri, în fiecare zi de luni, pe paginile de Facebook ale celor două instituții sunt postate imagini în care opera de artă este alăturată versiunii pe care actorii o realizează, intrând în pielea personajului din tablou.

Provocări lansate de marile muzee ale lumii

Conceptul acestei campanii este inspirat de provocările lansate de marile muzee ale lumii, în această perioadă, care au încurajat publicul să recreeze opere de artă în moduri cât mai creative, folosind resursele pe care le au la dispoziție acasă. Iar MNAR a făcut o astfel de invitație către public pe 15 aprilie, cu ocazia Zilei Mondiale a Artei.
Tot în cadrul campaniei, vor fi realizate scurte materiale video în care actorul „pus în ramă” povestește despre lucrarea pe care a reinterpretat-o, pe baza informațiilor de specialitate primite de la MNAR. „Astfel, întâlnirea dintre muzeu și teatru devine cu atât mai valoroasă pentru iubitorii de cultură, care se vor putea bucura atât să descopere lucruri noi despre o operă de artă, cât și de faptul că acestea le sunt oferite în interpretarea unui actor”, explică inițiatorii proiectului.

Prințesa Maria Cantacuzino, muză pentru Lapaty

Pictura aleasă pentru lansarea campaniei este „Buchetiera” de Mihail Lapaty (1816-1860), o alegorie în care artistul a pictat chipul prințesei Maria Cantacuzino, iar Ioana Calotă este „actrița de pus în ramă” cu această ocazie.
„Dacă n-am fi știut mai bine, am fi putut crede că Ioana Calotă a fost modelul pictorului Mihail Lapaty când a realizat lucrarea „Buchetiera”. Pentru că știm însă că modelul său a fost prințesa Maria Cantacuzino, iar lucrarea a fost realizată în 1857, ne dăm seama că lucrurile stau invers și lucrarea a fost modelul pentru fotografia Ioanei, realizată special pentru lansarea campaniei”, spun reprezentanții MNAR, pe pagina de Facebook a instituției.
Iubitorii de artă au aflat, de altfel, și povestea acestui tablou, spusă de Ioana Calotă într-un clip de 3 minute, care a fost postat, de asemenea, pe rețeaua de socializare.

Campania „Actor de pus în ramă” este doar una dintre inițiativele cu care cele două instituții, care au rămas active în mediul online, i-au bucurat pe cei care le-au trecut pragurile virtuale în această perioadă grea pentru toată lumea.

Sunt mai mult decât onorată! Sunt copleșită! Mulțumesc Muzeului Național de artă al României, lui Mihail Lapaty pentru Buchetiera minunată , prințesei Maria Cantacuzino pentru că i-a pozat și mamei mele, Floarea Calotă, pentru inspirație, costum, ajutor și toată munca depusă pentru această interpretare!”, a mărturisit Ioana Calotă, actriță la Teatrul Nottara.

×