x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Cultură Arte Vizuale „100%.RO” la Muzeul de Artă Populară Dr. Nicolae Minovici

„100%.RO” la Muzeul de Artă Populară Dr. Nicolae Minovici

de Magdalena Popa Buluc    |    23 Apr 2021   •   22:59
„100%.RO” la Muzeul de Artă Populară Dr. Nicolae Minovici

Muzeul Municipiului București invită publicul să viziteze expoziția tematică „100%.RO - Prejudecăți”, care va fi deschisă începând cu data de 23 aprilie 2021 la Muzeul de Artă Populară Dr. Nicolae Minovici.

Într-un cadru inedit, dialogând cu exponatele „Vilei cu clopoței”, o vilă devenită muzeu, în care colecționarul Nicolae Minovici a adunat în perindările sale obiecte de artă din mai toate colțurile țării, vor fi expuse piese din colecția vestimentară a creatorului de modă francez Philippe Guilet. Moda expusă în muzee cu profil artistic sau istoric reprezintă un eveniment inedit și o noutate în istoria muzeală și expozițională.

Philippe Guilet a colaborat împreună cu numeroși meșteri români pentru a realiza în 2011 această colecție pe care a intitulat-o „100%.RO – Prejudecăți”. Înlăturând orice prejudecăți legate de cultura românească, Guilet a elaborat o colecție vestimentară menită să pună în valoare creația actuală și tradiția artizanală. Așa cum o serie de specialiști lucrează pentru a produce piese deosebite haute couture, în același fel o echipă de meșteri populari și artizani, alături de tineri designeri, au lucrat sub atenta orchestrație a lui Guilet. Sursele creației au depășit sfera costumului popular, colecția-experiment lăsându-se inspirată de „veselia românilor”, de „zgomotul războiului de țesut”, sau de diverse obiecte ale cutumelor noastre, precum oul încondeiat de Paște. 

Între ținutele expuse, vizitatorii nu vor găsi iile și șorțurile țărăncuței, ci obiecte vestimentare de factură occidentală, care sunt inspirate profund de tehnici de creație și decorațiune practicate până azi în România. Rochii cu mărgele, care amintesc de zgărdanele bucovinene, ținute care amintesc de portul schileresc, sau ținuta „șindriliană” sunt o parte din ținutele spectaculoase pe care oaspeții muzeului le vor putea admira. O rochie cu motive solare reiterează însemnele astrale care se regăsesc în expoziția permanentă, atât pe pereți, cât și pe obiecte. Referirile la Bucureștiul actual nu sunt nici ele evitate, dovadă fiind ținuta „Bucureștinei”, realizată din fire de cablu. Sfârșitul oricărei colecții este marcat în mod tradițional de apariția rochiei de mireasă, expusă în „Camera fetei” din Muzeul Dr. Nicolae Minovici, imaginată ca o cameră dedicată zestrei tinerei soții.

Care este legătura dintre haute couture și arta populară românească? Dar între moda occidentală și meșteșugul tradițional românesc? Publicul este invitat să descopere răspunsul la aceste întrebări vizitând „100%.RO” - noua expoziție tematică de la Muzeul Dr. Nicolae Minovici (Str. Dr. Nicolae Minovici, nr. 1) - deschisă în perioada 23 aprilie - 31 octombrie 2021.

×