x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Cultură Arte Vizuale 15.156 vizitatori  în Noaptea Muzeelor, la Muzeul Municipiului București

15.156 vizitatori  în Noaptea Muzeelor, la Muzeul Municipiului București

de Magdalena Popa Buluc    |    19 Mai 2019   •   13:29
15.156 vizitatori  în Noaptea Muzeelor, la Muzeul Municipiului București

Sâmbătă, 18 mai, de Noaptea Muzeelor, porțile Muzeului Municipiului București (MMB) s-au deschis larg pentru a-i primi, în nouă muzee și case memoriale din componența sa, pe toți aceia care au dorit să pătrundă în misterele orașului, să vadă comorile Capitalei, să afle trecutul care s-a dezvăluit unui număr total de 15.156 vizitatori. Programul a fost cuprins în intervalul orar 19.00-02.00, cu excepția Observatorului Astronomic „Amiral Vasile Urseanu”, care a primit oaspeți până la ora 04.00.

 

Expoziții precum „Timpul Orașului”, „AVANGARDĂ- ARIERGARDĂ. De la premisele avangardismului românesc la puterea realismului socialist”, „Călătorie în Bucureștiul liturgic”, „Benzi desenate de Puiu Manu”, „Muzeul Vârstelor, de la copilărie la senectute”, „Descoperim împreună Universul”, „OPERA INACCESIBILĂ – Acuarela lui Theodor Aman”, „Pe urmele trecutului. Colecția «Maria și Dr. George Severeanu»” „Vila Minovici - Restitutio II”, „Știință și etnicitate II. Biopolitică și eugenism în România, 1920-1944”, „Magia liniei (Ligia Macovei și lirica eminesciană)” ori expunerile de la Muzeul Storck au stârnit interesul vizitatorilor până târziu, în noapte. Toate expozițiile au putut fi vizitate la Palatul Suțu, Casa Filipescu-Cesianu, Muzeul Theodor Aman, Muzeul George Severeanu, Muzeul Nicolae Minovici, Muzeul Frederic Storck și Cecilia Cuțescu-Storck, Colecția de Artă Ligia și Pompiliu Macovei, Muzeul Victor Babeș și Observatorul Astronomic „Amiral Vasile Urseanu”.

 

Pentru Noaptea Muzeelor, MMB a pregătit un program extrem de variat, cu spectacole de teatru, statui vivante, concerte, observații astronomice. De neratat au fost și experiențele oferite de realitatea augmentată, care a transformat unele dintre muzeele MMB din teritoriu al istoriei, într-unul al actualității tehnice, dar și al viitorului, devenind spații deschise pentru orice fel de public, oricât de pretențios ar fi el.

 

Preocupat de creșterea gradului de expunere a unui patrimoniu extrem de important, Muzeul Municipiului București a colaborat, pentru reușita acestei nopți culturale, și cu alte instituții, prezentând expoziții inedite unui public mult mai numeros.

Astfel, la Palatul Suțu a stârnit curiozitatea evenimentul organizat în colaborare cu Muzeul Naţional Prado din Madrid, cu sprijinul Ambasadei Spaniei la București. Aniversarea celor 200 de ani de când Muzeul Naţional Prado, principala instituţie culturală a Spaniei şi unul dintre cele mai importante muzee din lume, şi-a deschis porţile publicului, a fost marcată în cadrul unei conferințe speciale care a fost găzduită de Palatul Suțu. A fost prezentat celebrul tablou “Las meninas” (Domnişoarele de la curtea regală) al pictorului spaniol Diego Velázquez, unul dintre cele mai analizate din istoria artei. Alături de copia tabloului „Las meninas” a fost expusă şi o sculptură în mărime naturală inspirată din personajele înfăţişate de Velázquez în această operă de artă, reprezentând domnişoarele de la curtea regală cunoscute sub denumirea de “meninas”. Elementul de originalitate îl constituie faptul că sculptura este decorată cu motive tradiţionale româneşti, sugerându-se astfel ideea că personajul ilustrat de pictorul spaniol poartă, de fapt, un costum popular românesc. Această asociere este motivul pentru care figurinei i s-a atribuit denumirea de „Menina rumana” (Menina româncă). Alături de această lucrare, realizată de colectivul de artişti urbani Sweet Damage Crew, care subliniază legătura dintre culturile celor două ţări - Spania şi România - mulți bucureșteni au ținut să se fotografieze, păstrând acest important moment în albumul lor cu amintiri.

De asemenea, la Muzeul Orașului Oradea - Complex Cultural a putut fi vizitată expoziția itinerantă „Capriciile Modei”, orădenii putând face o incursiune în lumea eleganței feminine, reprezentată de excepționalele piese autentice de costum și accesorii vestimentare, din perioada anilor 1850 – 1950, imagini după fotografii de epocă, precum și piesele de artă decorativă: cristal-porțelan, metal, mobilier și artă plastică. Toate acestea făcând parte din patrimoniul Muzeului Municipiului București.

Iar vizitatorii sediului central al Băncii Comerciale Române - care a participat pentru a doua oară anul acesta la evenimentul „Noaptea Muzeelor”, demers inedit în rândul unei astfel de instituţii bancare - au avut ocazia să vadă o colecție de bancnote care au circulat pe teritoriul țării noastre în perioada secolelor XIX-XX, aflate în patrimoniul MMB.



Muzeul Municipiului București mulțumește tuturor oamenilor de cultură care s-au implicat în crearea unor momente de neuitat pentru un publicul Nopții Muzeelor: Teatrului MASCA (prezent în mai multe locații în care actorii săi talentați au avut excelente reprezentații), precum și artiștilor Arlinda Morava (soprană), Adriana Alexandru (mezzosoprană), Andreea Ștefănescu și Bucharest Ladies Cvintet, Maria Chifu - fagot, Olga Podobinschi - pian, Mihaela Pletea - soprană, Vanghele Gogu, solist - voce și armonică, Corina Elena Badea, solist - voce și chitară; Constantin Farmazon - muzicuță, Călin Paraschiv, solist  - muzica armânească, Sofia Vasilescu, Mădălina Artem, Mirela Petrică, voce și chitară, Radu Vâlcu - chitară, Mihail Petre (chitară), Carina-Gianina Boanță (flaut) și Grupul „Boatsea Pindului”.

Noaptea Muzeelor - ediția 2019 s-a încheiat, toate expozițiile rămân însă deschise și pot fi vizitate în continuare.

 

Palatul Suțu (Bd. I.C. Brătianu nr.2), marți – duminică, orele 10.00 – 18.00

* Expoziția permanentă „Timpul Orașului”
* Expoziția tematică„ Avangardă - Ariergardă. De la premisele avangardismului românesc la puterea realismului socialist”

* Expoziția tematică „Smaranda - privirea unei femei de la sfârșitul secolului XVII” 
* Expoziția tematică „Benzi desenate de Puiu Manu” 
* Expoziția temporară „Călătorie în Bucureștiul liturgic”

 

Casa Filipescu-Cesianu (Calea Victoriei nr. 151), miercuri – duminică, orele 10.00 – 18.00

  • Expoziția permanentăMuzeul Vârstelor - de la copilărie la senectute”
  • Expoziția permanentăÎn apropierea sfinților – frescele Mănăstirii Văcărești după 40 de ani” (Lapidarium)
  • Expoziția tematică „Orașul subteran: București, între sacru și profan

 

Muzeul de artă populară Dr. Nicolae Minovici (Str. Dr. Nicolae Minovici nr. 1), miercuri – duminică, orele 10.00 – 18.00

  •  Expoziția permanentă „Vila Dr. Nicolae Minovici – Restitutio”
  •  Expoziția tematică „Știință și etnicitate II. Biopolitica și eugenismul în românia, 1920-1944”

 

Muzeul George Severeanu (Str. Henri Coandă nr. 26), miercuri – duminică, orele 10:00-18:00

  • Expoziția permanentă „Pe urmele trecutului. Colecţia „Maria şi dr. George Severeanu”

 

Observatorul Astronomic Amiral Vasile Urseanu (Bd. Lascăr Catargiu nr. 21), miercuri – duminică, orele 10:00-18:00

  • Expoziția permanentă „Descoperim împreună Universul: Expoziție de Astronomie"

 

Muzeul Theodor Aman (Str. C.A. Rosetti nr. 8), miercuri – duminică, orele 10:00-18:00

  • Expoziția tematică „Opera Inaccesibilă - Acuarela lui Theodor Aman”
  • Expoziția permanentă cu lucrări ale pictorului Theodor Aman

 

 

×