x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Cultură Arte Vizuale Arta lui Constantin Brâncuși, într-un inedit document de epocă

Arta lui Constantin Brâncuși, într-un inedit document de epocă

de Magdalena Popa Buluc    |    29 Ian 2021   •   08:00
Arta lui Constantin Brâncuși, într-un inedit document de epocă

Cincizeci de minute de imagini filmate, realizate între 1923 și 1939, spun fragmente din viața și opera lui Constantin Brâncuși (1876, România – 1957, Franța). Personaj aparte în istoria artei moderne, sculptorul a îmbinat armonios tradiția artizanală, influențele exotice și sinteza formală a avangardei.

În acest film, Brâncuși este prezentat la lucru, în diferite faze ale vieții sale, începând cu imagini inedite din timpul construcției uneia dintre cele mai cunoscute lucrări ale sale, Coloana infinitului. După cum scria criticul Blake Gopnik în New York Times, aceste imagini ne relevă un „Brâncuși obsedat de modul în care sculptura sa, într-o continuă facere, prinde viață în aer liber [...], el fiind mai puțin interesat de crearea unor obiecte fanteziste de muzeu, decât de aducerea pe lume a unor noi tipologii de lucruri, de obiecte, aproape vii”.

Utilizarea aparatului de fotografiat și de filmat a fost sugerată artistului de prietenul și colegul său Man Ray, care, la începutul anilor ’20, îl învățase pe Brâncuși tehnicile de bază ale acestei noi tehnologii, la vremea aceea. Acest prețios document video, editat acum, pune laolaltă toate imaginile realizate de Brâncuși cu aparatul de fotografiat sau cu cel de filmat, între 1923 și 1957. Astfel, ele pot ajunge astăzi la noi. Clipul are o durată de 59 de minute și aparține Centrului Național de Artă și Cultură „Georges-Pompidou” din Paris, care, în anul 2011, a lansat DVD-ul „Brancusi Films”.

În urmă cu doi ani, Centrul Pompidou, cu sprijinul curatorilor Quentin Bajac, Clement Cheroux și Philippe-Alain Michaud a organizat o amplă expoziție dedicată sculptorului român, în care au fost prezentate numeroase fotografii, negative de film și materiale video realizate de Brâncuși. Filmul poate fi văzut aici pe internet, la adresa www.vimeo.com.

×
Subiecte în articol: Constantin Brâncuşi