x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Cultură Arte Vizuale Artistul timișorean Atila Gomboș: DINCOLO DE NEGRU

Artistul timișorean Atila Gomboș: DINCOLO DE NEGRU

de Magdalena Popa Buluc    |    15 Aug 2021   •   19:28
Artistul timișorean Atila Gomboș: DINCOLO DE NEGRU

Expoziția DINCOLO DE NEGRU, parte a demersului de cercetare a artistului timișorean Atila Gomboș, doctorand în cadrul Școlii Doctorale de Arte, Facultatea de Arte și Design din cadrul Universității de Vest din Timișoara, avându-l coordonator pe domnul profesor universitar doctor Stelian Acea, este un suport argumentativ al parcursului tezei de doctorat. Expoziția, după cum sugerează și titlul ei, este un proces de interogare metafizică a valențelor (non)culorii, în acest caz, a negrului.

Prezența în expoziție a mai multor limbaje de exprimare artistică (fotografie, fotomontaj, pictură, mixt-media, artă generativă) se justifică atât prin paleta largă și rolurile multiple ale negrului în artă, dar, mai cu seamă, prin acela că demersul conceptul a necesitat o abordare amplă, diferită dar convergentă în același timp, atât intradisciplinar cât și interdisciplinar.

Astfel, fotografia și pictura se intersectează atât între ele, cât și cu mai puțin cunoscuta, dar nu noua, artă generativă, rezultând o congruență conceptuală.

Conceptualitatea expoziției DINCOLO DE NEGRU dă astfel frâu liber astfel unei ciclități, unui perpetuum, unei liniarități intuitive.

Motivația alegerii conceptualității, în opinia artistului Atila Gomboș este aceea că „negrul, în toate culturile lumii, dar și în științele exacte, este singura culoare (în fapt, negrul nu este o culoare, fiind o non-culoare, alături de alb) din care se naște, se formează materia și în  care, negreșit, se dezintegrează aceeași materie.

Domnul conferențiar universitar doctor Gabriel Kelemen, în textul critic aferent expoziției, subliniază: „Dincolo de negru operează cu simbolistica ermetică a negrului, a beznei ancestrale, nu în ipostaza funebră ci ca instanță implozivă siderală, frizând într-o o manieră postmodernă cu inflexiuni nihiliste vidul quantic, atingând cu tact, sincretic, originea universului alături de marile interogații ale Genezei.

Expoziția este găzduită de Galeria De Artă Helios din Timișoara pe perioada 14-24 august 2021, iar vernisajul va avea loc joi, 19 august, la orele 18:00.

 

 

×