x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Cultură Arte Vizuale Carmen Ştefănescu şi Lukas Dreyer, un duet Con Pasion

Carmen Ştefănescu şi Lukas Dreyer, un duet Con Pasion

de Catalina Iancu    |    04 Iun 2010   •   00:00

De trei ani încoace, pe afişul Festivalului Wave Gotik Treffen figurează şi o româncă, stabilită în Germania. Carmen Ştefănescu este o celebră pianistă care are săli pline la fiecare apariţie pe scenă.

La ediţia a 19-a a WGT, desfăşurată recent la Leipzig, muziciana a concertat la Alte Borse împreună cu partenerul său de viaţă, violoncelistul Lukas Dreyer, alături de care cântă în Con Pasion.

De unde pasiunea pentru spiritul spaniol la o româncă şi un german? Ne lămureşte chiar artista: "Îmi place flamenco, îmi place muzica spaniolă, ador Spania, probabil este vorba despre sentimentul latin".

Astfel, muzica de cameră şi-a găsit un binemeritat loc în programul oficial al WGT şi a răsunat la Vechea Bursă, imobilul fiind transformat, mai nou, în sală de concerte. Artiştii au oferit o seară spaniolă în care au inclus muzica lui Enrique Granados, Isaac Albeniz, Manuel de Falla, Jose Bragato şi Astor Piazzolla. Alături de Carmen şi Lukas a evoluat prezentatoarea tv, cântăreaţa şi actriţa Silke Fritzsche, care a recitat din versurile poeţilor Téophile Gautier, Rainer M. Rilke, Pablo Neruda, Alfonsina Storni şi Homero Manzi.
În viaţa de zi cu zi, Carmen şi Lukas sunt nedespărţiţi, însă pe scenă apar şi separat. Dacă în prima zi a festivalului au concertat împreună la Alte Borse, a doua zi în aceeaşi sală, Carmen Ştefănescu a cântat la pian cu Juliane Tautz, iar, în cea de-a patra zi a evenimentului, Lukas a evoluat alături de colegii din Quattrocelli.

Sub titlul "Fantasien fur Klavierduo", Carmen şi Juliane au interpretat magistral, la patru mâini, piese de Francis Poulenc, Franz Schubert, Edvard Greig, Isaac Albeniz şi Maurice Ravel, fiind aplaudate îndelung şi frenetic de spectatorii în majoritate tineri.

La rândul său, pe lângă Con Pasion, Lukas activează în alte două grupuri: Thüringer Cellisten şi Quattrocelli. Cu cel din urmă a susţinut la Ring Caffe un spectacolul extraordinar. Ansamblul este format din Lukas Dreyer, Michael Peternek, Matthias Truck şi Hartwig Christ. Cei patru instrumentişti au pregătit un program special: "Muzică de film aranjată pentru patru violoncele", după cum ne-a declarat Lukas. Aşadar, publicul s-a delectat cu piese de pe coloana sonoră a filmelor "Psycho", "Mission Impossible", "Pulp Fiction", ascultând muzica unor mari nume precum Ennio Morricone, John Williams, Dmitri Şostakovici, Johan Sebastian Bach într-o interpretare unică şi originală.

×
Subiecte în articol: arte