x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Cultură Arte Vizuale Cea mai bună licitație de Artă Contemporană Românească a anului

Cea mai bună licitație de Artă Contemporană Românească a anului

de Magdalena Popa Buluc    |    06 Iul 2020   •   18:08
Cea mai bună licitație de  Artă Contemporană Românească a anului

În centrul Bucureștiului, ieri seară, joi, 2 iulie, a avut loc cea mai bună licitație de artă contemporană românească a anului, care a înregistrat vânzări totale de aproximativ 400.000 de euro (cca. 2 milioane de lei), confirmând trendul de creștere al interesului colecționarilor pentru segmentul de artă contemporană, atât raportat la componenta ei investițională, cât și, mai ales, la deschiderea către artă a gustului noilor generații. 

 

Licitațiile de artă contemporană, segment în creștere, ne-au obișnuit, regulat, la fiecare ediție, cu noi recorduri absolute de artist. De această dată au fost Ștefan Câlția, a cărui lucrare „Ianus pe apă” s-a adjudecat pentru 37.500 de euro, plecând de la 20.000 de euro, tânărul artist stradal care folosește pseudonimul Obie Platon, a cărui lucrare de mari dimensiuni „99 Problems” a pornit de la 4.500 de euro s-a adjudecat pentru 18.000 de euro, precum și pictorul Roman Tolici, al cărui diptic „Bloody Silence” s-a adjudecat pentru prima dată într-o licitație publică pentru 8.750 de euro. 

 

Ocazionat de donația către Societatea Națională de Crucea Roșie au ajuns pentru prima dată în licitație, cu lucrări recente, artiști rari, ce nu se întâlnesc în vânzările publice, ci doar în expozițiile private ale galeriilor, precum Marius Bercea cu „After Dinner Critique”, adjudecată pentru 8.000 de euro sau sculptorii Vlad Olariu cu „Măștile” sale adjudecate pentru 4.500 de euro și Vlad Nancă cu „Drawing Block Silhouette”, adjudecată pentru 3.250 de euro.

Cel mai bine au performat, ieri seară, mai clasicii Corneliu Baba, cu 5 lucrări adjudecate din 5, toate adjudecate peste maxima estimării casei (cu o medie de aproximativ 30% peste maxima estimării), precum și Constantin Piliuță, cu 7 lucrări adjudecate din 7.

 

Și artiștii contemporani străini, prezenți în licitație, au înregistrat rezultate bune, unele semnificativ peste estimările casei de licitații, astfel „Sketchul” contemporanului japonez Tadashi Kawamata s-a adjudecat pentru 6.500 de euro, la dublul maximei estimării, iar desenul contemporanului belgian Panamarenko s-a adjudecat pentru 2.750 de euro, la peste triplul maximei estimării. 

×