x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Cultură Arte Vizuale Copiii Alexandrinei au umplut Opera

Copiii Alexandrinei au umplut Opera

de Catalina Iancu    |    03 Noi 2010   •   00:00
Copiii Alexandrinei au umplut Opera
Sursa foto: Karina Knapek/Jurnalul Naţional

"Pentru prima oară lumea e a mea...", acestea au fost primele acorduri interpretate de Alexandrina Hristov la concertul susţinut luni seară, la Opera Naţională. Am zice mai degrabă că a fost invers, în sensul că ea a aparţinut publicului, foarte multă lume venind să o vadă pe artista basarabeancă, dar şi noua sa colecţie de tablouri intitulată "Mes Enfantes".



Alexandrina şi-a expus "Copiii" în prima zi de noiembrie, "Kolea pozitiv", "Pink", "Je suis Pierre" sau "Bambina" fiind doar câţiva dintre aceştia. În dubla sa calitate, de pictoriţă şi de interpretă, artista se exprimă liber, îmbinând perfect cele două ipostaze. Tablourile ei sunt ca nişte melodii sau, mai bine-zis, ca nişte mici poezii: "Maria Bucuria", "Iepuraş cu fluturaş", "Tata cu cravata", "Ninge cu stele", "Un singur gând", "VeneSuela", "Fluturi ca gânduri", "I love Misha" fac parte din aceeaşi nouă colecţie. Dar şi tablourile mai vechi i-au fost apreciate, printre ele numărându-se "Iepuri ca gânduri", "Luna de lapte", "Scufiţa roşie", "Nor alb, nor negru", "Pasărea Mihaelei", "Vis", "Carnaval", "Lavmitender", "Iubire oarbă", "Naşterea lui Venus", "Valeria şi vulpiţa", "Frica" I, II şi III. La etaj au fost grupate desenele din colecţia "Sirin" şi tot aici admiratorii au descoperit asemănarea flagrantă dintre Alexandrina şi personajul ei din "Iarna perfectă".

Expoziţia cuprinde peste 50 de lucrări noi şi vechi, în ulei sau acril. La colecţia nouă, "Mes enfantes", Alexandrina a lucrat în 2010. Personajele înfăţişează copii stând la masă, costumaţi în iepuraşi şi ursuleţi, melancolici sau zâmbăreţi, cu fluturi sau jucării, cu ochi mari şi expresivi. De exemplu, "Piotr Ilich" este un copilaş-iepuraş cu urechi albe, citind dintr-o carte. "M-au inspirat jucăriile vintage şi fotografiile vechi, animăluţele cu blană şi urechi. Unele chipuri sunt reale, pictate de pe pozele vechi, din albumul familiei. Majoritatea, însă, sunt creaţiile fanteziei mele. M-am amuzat foarte mult pe toată perioada cât am lucrat la copiii mei. Am idei şi de o următoare colecţie, cu aceeaşi temă, dar văzută dintr-un alt unghi. Sper să o prezint primăvară", ne-a declarat artista. Timp de o oră, publicul a admirat şi analizat tablourile, iar începând cu ora 20:00 a avut loc un concert Alexandrina.

Deşi era programat să cânte cu trupa, acest lucru nu a mai fost posibil, aşa că artista a fost omul-orchestră al serii. Publicul a înconjurat-o la propriu şi la figurat, strângându-se în jurul ei, umplând ambele rânduri de scări, parterul şi etajul Operei. De altfel, acesta este doar unul dintr-un lung şir de evenimente găzduite de Opera Naţională, timp de nouă luni de-acum înainte urmând ca aici să aibă loc manifestări culturale. Expoziţia va fi deschisă în perioada 1-22 noiembrie. De asemenea, puteţi vedea lucrările Alexandrinei şi pe Internet, la adresele: http://www.alexandrinahristov.blogspot.com, http://www.facebook.com/event.php?eid=165245700161484 şi http://www.alexandrina.ro/.
Şi încă o ceva: la 5 noiembrie, Alexandrina Hristov va cânt în Franţa, la Nantes, în cadrul unui festival.

×
Subiecte în articol: arte