x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Cultură Arte Vizuale Credința în timpul molimei

Credința în timpul molimei

de Magdalena Popa Buluc    |    29 Oct 2020   •   17:44
Credința în timpul molimei

Icoană pe lemn cu riză din argint, „Sfântul Ioan Botezătorul - Îngerul deșertului”, Țara Românească, epoca lui Constantin Brâncoveanu, sfârșitul sec. al XVII-lea, piesă foarte rară, de colecție

 

Drepturile noastre fundamentale, în ultima perioadă, au fost limitate, în unele privințe mai drastic, în altele mai îngăduitoare, însă în tot acest timp am căutat refugii sigure, în speranța salvării. Așa s-a întâmplat și de-a lungul istoriei, în vremuri de cotitură - așa este și în epoca noastră, când credința rămâne, pentru mulți dintre noi, unica salvare. Conform ultimului sondaj ,,Global Index of Religiosity and Atheism” (WIN-Gallup International), românii se află în topul celor mai credincioase popoare, cautând refugii sigure de salvare, pe care le identifică, între altele, în arta sacră și revenirea la tradiții.

 

 

Icoană pe lemn, Sfântul Arhanghel Mihail, școală moldovenească, epoca Movileștilor, prima jumătate a sec. al XVII-lea

 

 

Astăzi, regăsim în casa fiecărui român simboluri ale artei sacre și ale tradiției seculare românești și iată că, din când în când, mai degrabă rar, colecții armonioase și valoroase de artă ortodoxă și tradițională ies în piață la vânzare. Casa de Licitații A10 a izbutit atragerea la vânzare prin licitație a unei asemenea colecții complete, ce conține mixul perfect, inclusiv icoane românești vechi, din vremea lui Constantin Brâncoveanu, Petru Movilă sau Neagoe Basarab, păstrătoare de tradiție și cultură.

 

 

Icoană pe glajă, „Maica Domnului Îndurerată (Jalnică)”, atelier transilvănean (Nicula), sfârșitul sec. al XVIII-lea, provine din colecția Kessler

 

 

Astfel, în premieră, joi, 29 octombrie, în cadrul Licitației de Artă Tradițională din Colecția unui important Colecționar Bucureștean” va fi licitată o icoană cu riză din argint înfățișându-l pe „Sfântul Ioan Botezătorul - Îngerul deșertului”, realizată în fastuoasa epocă de înflorire spirituală și consacrare a unui stil național a lui Constantin Brâncoveanu, la sfârșitul secolului al XVII-lea (preț de pornire de 3.000 de euro). În completare vine epoca Movileștilor și icoana pe lemn care-l înfățișează pe „Sfântul Arhanghel Mihail”, înveșmântat în costum de oștean roman, cu aripile strânse de-a lungul trupului, realizată în prima jumătate a secolului al XVII-lea (preț de pornire de 2.500 de euro). Trebuie să subliniem și apariția în licitație a unei icoanei pe lemn post-bizantine pe tema „Răstignirii Domnului”, realizată în epoca lui Neagoe Basarab, așadar primele decenii ale secolului al XVI-lea (preț de pornire de 4.000 de euro).

 

 

Icoană pe lemn, „Răstignirea Domnului”, Țara Românească, școală românească, epoca lui Neagoe Basarab, primele decenii ale sec. al XVI-lea, piesă muzeală, de colecție

 

 

Specifice Transilvaniei și curtate de colecționarii internaționali, icoanele vechi de Nicula sunt considerate rarități extreme. Câteva asemenea icoane de Nicula din a doua jumătate a sec. al XVIII-lea, precum „Înălțarea Domnului” ori „Maica Domnului Jalnică” (prețuri de pornire 150-200 euro), de valoare muzeală, pot fi cumpărate în licitația de joi, 29 octombrie.

 

 

Icoană pe glajă, „Sfântul Nicolae”, atribuit zugrav Maria Prodan (Furnică), Maieri, Alba Iulia, sfârșitul sec. al XIX-lea

 

 

Poate cea mai spectaculoasă apariție în licitația de joi, 29 octombrie, inclusiv datorită spiritului modern al artei lor şi hărniciei neîndoielnice, este cea a familiei de artişti Petru Prodan și Maria Furnică, care ne-au lăsat moștenire o serie de icoane pe glajă ce valorează, inedit, aceeași temă religioasă și picturală, „Sfântul Nicolae”, dându-ne posibilitatea să urmărim, la nivel de nuanță, evoluția aceleași imagini iconografice în cariera celor doi artiști, soț-soție.  

 

Întorcându-ne fața către credință, încercăm să biruim timpurile care ne țin în izolare, iar pentru aceasta avem nevoie de instrumente care să ne lege de divinitate. Unele dintre ele pot fi descoperite online, pe site-ul Artmark, sau la Palatul Cesianu-Racoviță, iar joi, 29 octombrie, licitate pe platforma Artmark Live.

 

 

Expoziția Licitației de Artă Tradițională

 

 

×