x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Cultură Arte Vizuale Cum poate fi salvată fericirea în cuplu?

Cum poate fi salvată fericirea în cuplu?

de Maria Sârbu    |    10 Ian 2011   •   20:11
Cum poate fi salvată fericirea în cuplu?
Sursa foto: Alois Chiriţă/

145956-doru-ana-florin-calinescu-foto-alois-chirita.jpgActriţa Olga Tudorache a asistat sâmbătă, 8 ianuarie, în sala Teatrului Mic, la premiera unui spectacol ce îi este dedicat. Trei foşti studenţi de-ai săi, care aniversează acum 30 de ani de la absolvirea Facultăţii de Teatru, şi-au propus să vină împreună pe scenă, într-o comedie bulevardieră, pentru a „încânta” publicul şi pentru a-i arăta profesoarei dragi că după trei decenii au o activitate de succes, lucru datorat în mare parte celei care i-a îndrumat în institut.

Cei trei sunt: Florin Călinescu, Adriana Şchiopu şi Doru Ana, ei ju­când în spectacolul „Sex on the bici”, regizat după „Dorinţele sexuale ale soţului meu aproape m-au înne­bu­nit” a americanului John Tobias de Nona Ciobanu. Distribuţia este completată de alţi doi interpreţi: Sorin Medeleni şi Andreea Gră­moş­teanu.

Comedia bulevardieră prinde foarte bine la public într-o perioadă de criză profundă. E dovedit acest lu­­cru în teatrul românesc. Lumea vrea să se deconecteze de la grijile co­­tidiene. Piesa lui Tobias, despre ca­­re autorul însuşi spune că e „un ma­­re succes pe patru continente”, dez­văluie problemele cu care se confruntă în dormitor un cuplu. El, soţul, e puternic şi dominator la birou, căci e „un om de afaceri de succes”. În dor­­mitor însă, alături de nevastă, nu mai are apetit sexual. Ea, soţia, ne­vas­tă credincioasă bărbatului, şi care nu du­ce lipsă de nimic, vrea, ca şi el, să-şi salveze căsnicia. Soţul vede so­luţia sa­l­vatoare în cartea doctorului Baum­gartner „Trăieşte-ţi fanteziile”. Cei doi soţi îşi dau drumul la imagina­ţie, conform indicaţiilor din carte.

Do­ru Ana, în rolul Domnului Griffin, îm­brăcat în rochie şi încălţat în pan­tofi de damă, stă ascuns într-un dulap de unde să vadă ce se petrece în dor­mi­­tor. Adriana Şchiopu, care o întru­chi­­pează pe Doamna Griffin, întră în apartament cu Florin Călinescu, Ad­­ministratorul blocului, ea imagi­nân­du-şi că el este o „brută păroasă”, pe care femeia s-o ademenească cu miş­cări lascive, ca apoi el să-i atingă „pie­lea albă, fină şi catifelată” şi astfel soţului să-i fie stimulat apetitul se­­xual. Înainte de acest moment însă, a intrat pe geam Sorin Medeleni, Hoţul de apartamente, care, întrebând dacă e cineva acasă, se ascunde, in­­trând în şifonier, de îndată ce aude vo­cea celor doi. Din acest moment, firul acţiunii se deapănă pe „tehnica sex-terapeutică a doctorului Baumgartner”, dar întreruptă de situaţii ne­prevăzute.

Patru interpreţi (aproape din aceea­şi generaţie), fiecare cu o ca­ris­mă scenică distinctă diriguită aici în­tru aplicarea „reţetei de succes”, ţin în chingi atenţia publicului, trezindu-i hazul. Se precipită situaţia în mo­­­mentul în care intră în scenă An­dreea Grămoşteanu, în rolul lui Luise (sora Doamnei Griffin), părăsită de soţ pentru o femeie uşoară. E o în­vă­l­­măşeală de-a dreptul savuroasă, da­­că o pui şi pe seama unui bici, dar şi a unui revolver, care „trece” din mâ­­­­nă în mână, şi cu ajutorul căruia se încearcă soluţionarea problemei în cau­­­­ză.

Cine câştigă şi cine rămâne cu bu­za umflată? Mergeţi la teatru, să ve­deţi această montare, concepută sim­plu, dar bine închegată, de Nona Cio­­ba­nu. Din echipa spectacolului mai fac parte Iulian Bălţătescu (decor şi light design) şi Doina Levintza (costume).

Aş vrea să remarc ideea ingenioa­să referitoare la caietul program al aces­tei creaţii scenice, editat sub for­ma unei „reviste”, care dă sfaturi fe­mei­lor „cum să-şi păstreze fericirea în cuplu”.

×
Subiecte în articol: arte