x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Cultură Arte Vizuale „Gabrielle Chanel. Manifest de modă” redeschide Muzeul Modei din Paris. Un univers, un stil și o eleganță...

„Gabrielle Chanel. Manifest de modă” redeschide Muzeul Modei din Paris. Un univers, un stil și o eleganță...

de Magdalena Popa Buluc    |    31 Aug 2020   •   17:10
„Gabrielle Chanel. Manifest de modă” redeschide Muzeul Modei din Paris. Un univers, un stil și o eleganță...

Palatul Galliera, Muzeul Modei Orașului Paris, își va redeschide curând porțile, după lucrări de extindere, cu o mare expoziție dedicată unicei și remarcabilei creatoare Gabrielle Chanel (1883 - 1971), orfelină de origine modestă, care și-a construit legenda și stilul inimitabil, cu încăpățânare. Expoziția va avea loc în perioada 1 octombrie 2020 – 14 martie 2021.

 

„În fiecare zi, când Chanel ajungea pe strada Cambon, ea retușa portretul pe care i-l făcuse Marion Pike, așezat în capul scărilor, folosind un ruj roșu. În aceeași manieră în care își retușa zilnic tabloul, Coco Chanel nu a încetat niciodată să-și revizuiască și să modifice poveștile despre trecutul ei, care se schimbau de la o zi la alta”, scrie Caroline Evans în catalogul expoziției Gabrielle Chanel. Manifest de modă / Gabrielle Chanel. Manifeste de Mode. Biografii săi au luat poziție vizavi de adevărurile sale construite, începând cu Edmonde Charles-Roux, în L'irrégulière, unde sublinia „rușinea permanentă față de originile sale”. Ce are infam umila sa filiație, provenind dintr-un tată vânzător ambulant din Cevennes și dintr-o țărancă născută în Auvergne? Nașterea sa, în afara căsătoriei, ce a avut loc într-un ospiciu din Saumur, în data de 19 august 1883? Abandonarea, de către tatăl său, în orfelinatul Aubazine (din departamentul francez Corrèze), în săptămâna morții partenerei acestuia, în 1895? „Dacă există un cuvânt, dintre toate, pe care buzele Gabriellei Chanel nu l-au pronunțat niciodată, acesta este orfelinat. Ea a încercat din greu să șteargă toate urmele sorții sale, atât de crude”, scrie Edmonde Charles-Roux în Le Temps Chanel. Cea a cărui străbunic gravase două litere majuscule C pe mesele rudimentare ale casei sale nu va avea altă ambiție decât să reușească, visându-se, mai întâi, cântăreață pe scena unui beuglant (o cafenea aflată în pivnița unei clădiri), la Moulins (unul dintre cântecele sale, Qui qu'a vu Coco?, îi va da viitoarea poreclă). Apoi, ea va deveni iubita unui ofițer de infanterie din clasa superioară a burgheziei, Étienne Balsan. Dar Gabrielle Chanel nu va fi niciodată decât o l'irrégulière a acestui pasionat de curse, amanta sa, pe care Balsan o va iniția în viața la castel și căreia îi va împrumuta garsoniera sa din Paris, unde Chanel își va începe cariera de modistă.

 

{stânga} Rochie, toamnă-iarnă, 1964-1965, Paris, Palais Galliera / {dreapta} Rochie, primăvară-vară, 1959, Patrimoine de CHANEL, Paris © Julien T. Hamon

 

Începând cu anul 1909, succesul nu se lasă așteptat. Femeile din Paris sunt înnebunite după pălăriile create de ea, și un chipeș englez, căruia i se spunea Boy, se îndrăgostește de Coco... „Gabrielle Chanel a susținut (...) că a iubit o singură dată. Atunci când a cunoscut un om creat parcă pentru ea: Arthur Capel. Și este aproape sigur că, de data aceasta, Chanel chiar spunea adevărul”, adaugă Edmonde Charles-Roux. Acest campion al jocului de polo era „mai mult decât frumos, era magnific”. El avea să o introducă pe Gabrielle în lumea teatrului și să îi ofere, în 1910, fondurile necesare deschiderii unui magazin de pălării pe strada Cambon, la numărul 21, în centrul Parisului, stradă al cărei nume este astăzi asociat cu Chanel. El va reînnoi această experiență în 1912, la Deauville, apoi în 1915, la Biarritz, cu o veritabilă casă de modă Chanel.

 

 

De la opulența bizantină la tweed-ul britanic

 

De la Étienne Balsan, la fel ca și de la Arthur Capel, Coco împrumută din vestimentația masculină elemente pe care le vom regăsi mai târziu în moda sa dandy - de la cravate, la pulovere, clasicele sweaters.

 

Dar, în 24 decembrie 1919, minunatul Boy moare la volanul mașinii sale. „A fost pentru mine fratele meu, tatăl meu, întreaga familie”, se confesează Chanel lui Paul Morand, în cartea L'Allure de Chanel. Devastată de dispariția lui brutală, ea nu regăsește bucuria de a trăi decât alături de prietenii săi, José Maria și Misia Sert, precum și grație unei scurte legături cu marele duce Dimitri Pavlovitch, în 1920. Curtată de nobilul rus, cu 11 ani mai tânăr decât ea, nepotul țarului Nicolae al II-lea al Rusiei, mai târziu ea îi va fi alături, în 1925, celui mai puternic om al Angliei, Bendor, duce de Westminster.

„Gabrielle Chanel a profitat de aceste două legături. De la gentilomul rus ea a dobândit gustul pentru mantourile calde din blană și pentru opulentele țesături bizantine. Prin intermediul englezului, ea s-a familiarizat cu tweed-ul Regatului Unit al Marii Britanii, determinându-le pe femei să poarte mantourile cu bluze din jerseu și coliere de perle, un melanj revoluționar pentru acea epocă”, subliniză Edmonde Charles-Roux.

 

Audrey Hepburn în „micuța rochie neagră” - la petite robe noire - iubită de femeile din toate generațiile.

 

Nu întâmplător îl va întâlni ulterior pe eminentul chimist Ernest Beaux, fiul unui angajat al curții țarului. El este cel care va pune la punct celebrul parfum 5 de Chanel, în 1920, brandul legendar care îi va aduce o avere, cu doar câțiva ani înaintea micii sale rochii negre, semnate Chanel, realizate din crep din China.

 

Coco Chanel și iubirea vieții sale, Arthur Boy Capel

 

Coco Chanel nu deținea decât 10% din societatea de Parfumuri Chanel. Douăzeci și unu de ani mai târziu, la Grand Mademoiselle încearcă în zadar să preia controlul afacerii, profitând de legile privind proprietatea ariană, create de naziști cu scopul specific de a lua cetățenilor evrei drepturile asupra proprietăților lor, după cum spune Hal Vaughan în lucrarea sa Sleeping with the Enemy: Coco Chanel's Secret War / Dans le lit de l'ennemi: Coco Chanel sous l'Occupation / În pat cu dușmanul: Războiul secret al lui Coco Chanel. Jurnalistul american afirmă că ea a avut, de asemenea, o relație pasională cu baronul Hans Günther von Dincklage, un influent spion al serviciului nazist de informații Abwehr. Arestată de Forțele franceze a doua zi după Eliberare, din suita sa de la Ritz, ea a fost pusă în libertate datorită intervenției lui Winston Churchill, prieten al Ducelui de Westminster.

La sfârșitul unui prudent exil în Elveția, un singur rival a determinat-o pe Coco Chanel să iasă din tăcere: Christian Dior, care a triumfat cu al său celebru New Look / Noua ținută. În 1954, la vârsta de 71 de ani, ea ripostează, creând legendarul său taior din tweed, împletit și tivit cu un lanț de plumb. Această piesă fabuloasă le va îmbrăca, rând pe rând, pe Jeanne Moreau, Romy Schneider și Jackie Kennedy, pe aceasta din urmă, în timpul asasinatului soțului său, Președintele american John F. Kennedy, în 1963...

 

Șapte ani mai târziu, Katharine Hepburn o interpretează pe Gabrielle Chanel în comedia muzicală Coco, pe Broadway. Domnișoara Coco nu a făcut niciun comentariu asupra acestor „minciuni ce spun adevărul” – după cum spunea prietenul său, Jean Cocteau – înainte de a se stinge, la 10 ianuarie 1971, la vârsta de 87 de ani, în apartamentul său din Hotelul Ritz, din Paris.

 

Catalogul expoziției Gabrielle Chanel. Manifest de modă

 

 

Expoziția Gabrielle Chanel. Manifest de modă se va desfășura pe o suprafață de aproape 1500 metri pătrați – incluzând noul spațiu deschis la subsol. Cu peste 350 de piese provenind din colecțiile Palatului Galliera și ale Patrimoniului CHANEL, din muzee internaționale, incluzând aici The Victoria & Albert Museum din Londra, Muzeul De Young, din San Francisco, Museo de la Moda, din Santiago de Chile, MoMu, în Antwerp... și, de asemenea, din colecții private, această expoziție este o invitație pentru cei care îi vor trece pragul să descopere un univers, un stil și o eleganță cu adevărat înafara timpurilor. 

 

 

Palais Galliera ©Didier Messina

×