x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Cultură Arte Vizuale Goethe-Institut Bucureşti și Galeria Anca Poterașu au plăcerea să vă invite la dublul vernisaj al expoziției „Image fantôme” în zilele de 7 și 8 septembrie 2021

Goethe-Institut Bucureşti și Galeria Anca Poterașu au plăcerea să vă invite la dublul vernisaj al expoziției „Image fantôme” în zilele de 7 și 8 septembrie 2021

de Magdalena Popa Buluc    |    07 Sep 2021   •   16:06
Goethe-Institut Bucureşti și Galeria Anca Poterașu au plăcerea să vă invite la dublul vernisaj al expoziției „Image fantôme” în zilele de 7 și 8 septembrie 2021

Expozițiile gemene „Image fantôme” sunt catalizate de rezidența artistică a Nadiei Lichtig în România, la invitația Institutului Goethe București și a Galeriei Anca Poterașu, încurajând practicile artistice colaborative și dialogul.

 

La Institutul Goethe-București, în data de 7 septembrie, începând cu ora 18:00 la, expoziția „Image fantôme” va prezenta o instalație site-specific a artistei Nadia Lichtig. Artista invocă povești ale temerilor individuale și colective ce se confruntă cu bariere ale limbajului, formând o rezonanță poetică între imagini și cuvinte. Patru fotografii nocturne din seria „Ghosttrap” sunt prezentate împreună cu o lucrare video în care artista preia relatări ale unor episoade marcante, dar păstrând caracterul lor incert, misterios. Absența luminii devine în acest caz un element ce surprinde ceea ce este invizibil pentru ochi, „inconștientul optic”.

 

Seara următoare, în data de 8 septembrie, începând cu ora 18:00, are loc vernisajul expoziției de grup de la Galeria Anca Poterașu, prezentând un dialog complex între Nadia Lichtig și artiștii invitați Irina Botea Bucan și Jon Dean, Larisa Crunțeanu, Stoyan Dechev, Orit Ishay, Radu Jude, Iosif Király, Anton Roland Laub, Astrid Rottman, Maya Schweizer, Decebal Scriba, Alexandru Solomon, urmărind conceptul de imagini-fantomă în spațiile ale memoriei și ale absenței.

 

Expoziția de grup se concentrează în jurul interdependenței create între amintire și traumă, confruntată cu digitalizarea tot mai acerbă a istoriilor personale și colective, precum și cu aparentă depersonalizare și relativizare a evenimentelor istorice. Spații ale trecutului, spații ale absenței, fie acestea digitale sau fizice, creează contexte identitare și aduc în discuție rolul fotografiei și a imaginii în mișcare, mijloace ale memoriei prin excelență.

 

Expozițiile în dialog vor putea fi vizitate până pe data de 30 septembrie la Goethe-Institut București și până pe data de 18 octombrie la Galeria Anca Poterașu. Image fantome va prezenta un program continuu de proiecții de film și discuții pe parcursul lunilor septembrie și octombrie, angajând publicul într-o conversație aprofundată asupra conceptului „Image Fantôme.”

 

×