x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Cultură Arte Vizuale Greu de ales. Licitaţia de Artă de Mărţişor, la Artmark

Greu de ales. Licitaţia de Artă de Mărţişor, la Artmark

de Magdalena Popa Buluc    |    25 Feb 2019   •   11:53
Greu de ales. Licitaţia de Artă de Mărţişor, la Artmark

Pe 28 februarie, de la ora 20:30, Artmark vă propune o selecţie de opere semnate de Mari Maeştri români, „mărţişoare înrămate” numai bune de asortat celor mai primăvăratice colecţii. Selecţia noastră cuprinde tablouri de mici dimensiuni, creaţii clasice de Theodor Aman, Nicolae Grigorescu, Nicolae Tonitza, Camil Ressu, Iosif Iser sau contemporane de Horia Bernea, Georgeta Năpăruş, Paul Neagu, Sorin Ilfoveanu şi mulţi alţii.

 

Evenimentul Artmark este un bun prilej pentru colecţionarii aflaţi la început de drum sau pentru iubitorii artei româneşti în general să achiziţioneze opere de mici dimensiuni ale Marilor Maeştri de ieri şi de azi, la preţuri accesibile ce pot porni chiar şi de la 150 €. În 1910, Alexandru Vlahuţă dedica operei lui Nicolae Grigorescu prima monografie. Pe parcursul prieteniei dintre scriitor şi artist, Grigorescu îi va zugrăvi lui Vlahuţă două portrete importante - al tatălui său, stareţul Nectarie, şi un portret al fiicei mezine, Anişoara. Acelaşi Vlahuţă avea să adauge în colecţia sa opera Ţărăncuţă, prezentă în Licitaţia de Artă de Mărţişor din 28 februarie, ce pleacă de la un preţ de doar 25.000 euro.

Din licitaţie mai fac parte alte două opere ce aparţin lui Nicolae Grigorescu: Plugul cu boi, ce a aparţinut vreme îndelungată colecţiei artistului şi pleacă în licitaţie de la 30.000 euro, şi Târg la Rucăr, din fosta colecţie istorică dr. Alexandru Obregia, ce porneşte în licitaţie de la doar 20.000 euro. Dacă opera Păpuşică blondă de Nicolae Tonitza pleacă în licitaţie de la doar 20.000 euro, o altă guaşă de acelaşi cunoscut artist, Tătăroaică la Balcic, porneşte de la numai 2.000 euro. Aşadar, o paletă largă de alegeri între clasicii picturii noastre.

×