x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Cultură Arte Vizuale În perioada 4-6 iunie, românii au întâlnire cu grădinile istorice de talie europeană

În perioada 4-6 iunie, românii au întâlnire cu grădinile istorice de talie europeană

de Magdalena Popa Buluc    |    27 Apr 2021   •   08:25
În perioada 4-6 iunie, românii au întâlnire cu grădinile istorice de talie europeană

E vremea grădinilor, aceste spații – private sau publice – intens redescoperite de oameni în vremurile complicate pe care le traversăm.

 

E vremea, așadar, să repornim, odată cu alte state europene, evenimentele sub umbrela Rendez-vous aux jardins!

 

Institutul Național al Patrimoniului invită proprietarii sau administratorii de grădini istorice din România să se înscrie în mișcarea  europeană care deschide aceste spații pentru publicul larg pentru a asigura „transmiterea cunoașterii”.

În 2021 - pe 4, 5 și 6 iunie - marcăm, din nou, în România zilele dedicate patrimoniului cultural „verde”, sperăm noi, cu cât mai multe evenimente organizate în grădini istorice, cu valoare culturală, parcuri publice din întreaga țară sau chiar parcuri și rezervații naturale.

 

Tema din acest an – transmiterea cunoașterii – oferă câteva indicii asupra tipurilor de evenimente și interacțiuni cu care proprietarii și administratorii de grădini și parcuri din România și-ar putea încânta oaspeții în acest început de vară.

 

De la trasee culturale dedicate grădinilor și creatorilor lor, la ore și sesiuni de formare în aer liber pentru învățăcei de toate vârstele, la colocvii și discuții relaxate la umbra arborilor, în curți de „orașe-grădină”, la sesiuni de plantare și îngrijire a unor grădini comunitare – opțiunile sunt nenumărate! Cunoașterea acumulată în timp și priceperea practicienilor pot fi transmise atât in situ, în spațiile care le „întrupează”, cât și prin formule și instrumente noi de diseminare și interacțiune - ex. jurnale online, aplicații, hărți, trasee tematice sau interactive, digitalizarea tratatelor, planurilor și schițelor care au transportat cunoașterea încă din perioada Renașterii și până în prezent.

Important pentru conștientizarea valorii culturale a grădinilor în România, exercițiile conturate de organizatori pentru weekendul Rendez-vous aux jardins pot deveni puncte de pornire pentru o punere în valoare mai consistentă a grădinilor gazdă și, în general, a acestui tip de patrimoniu atât de important pentru sănătatea și calitatea vieții din comunități.

 

Înscrierile cu propuneri de evenimente se pot face pe site-ul organizatorului, secțiunea Agenda europeană, accesibilă aici (este necesară crearea unui cont).  

În calitate de coordonator și promotor național, Institutul Național al Patrimoniului va promova toate inițiativele interesante stârnite în cadrul programului Rendez-vous aux jardins, ca modele de bună practică pentru inițiative similare, pe termen cât mai lung.

 

 

Despre programul Rendez-vous aux jardins

 

Gândită pentru a deschide cât mai mulți ochi în fața diversității și bogăției grădinilor, seria de evenimente subliniază și pune în valoare constant, încă de la debutul programului, în 2003, arta și valoarea culturală a grădinilor și rolul esențial pe care acestea îl joacă în creșterea calității vieții oamenilor și comunităților, din orașe și din rural deopotrivă.

 

Mii de participanți - specialiști și practicieni: grădinari, horticultori, botaniști, peisagiști, proprietari de drept public sau privat, voluntari - se mobilizează anual pentru această întâlnire devenită de referință, din 2018 fiind extinsă la nivelul întregii Europe.

 

Dincolo de deschiderea pentru public a mii de spații verzi valoroase, programul Rendez-vous aux jardins promovează și înlesnesc adoptarea măsurilor și recomandărilor inițiatorilor - Ministerul Culturii din Franța, la nivel european, respectiv Institutul Național al Patrimoniului, la nivel național  - în direcția promovării, protejării, conservării, restaurării și punerii în valoare a grădinilor istorice, precum și în privința formării continue a specialiștilor și practicienilor domeniului pentru asigurarea transmiterii cunoașterii.

×