x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Cultură Arte Vizuale Lumea aurită a apartamentului comunist

Lumea aurită a apartamentului comunist

de Carmen Anghel    |    01 Oct 2010   •   00:00
Lumea aurită a apartamentului comunist
0-132926-drs_img_1170.jpgVă mai aduceţi aminte povestea "Peştelui-de-sticlă"?
Expoziţia "The Golden Flat - Ultimul carnaval" îşi continuă povestea şi caută noi drumuri. Pentru cei care au ratat ocazia să admire şi să înţeleagă această instalaţie la Muzeul Ţăranului Român, artistul Alexandru Potecă va expune pentru câteva zile la  Galeriile Orizont din Bucureşti. Vernisajul expoziţiei este prevăzut pentru astăzi, la ora 19:00.

După o muncă de documentare nu foarte uşoară, Alexandru Potecă a reuşit să strângă obiecte (vechi, uzate) din anii '70-'80, să le înnobileze cu aur şi să asambleze o locuinţă tipic românească dintr-un bloc comunist. Nu lipseşte nimic: de la mobila de sufragerie, pe care sunt aşezate furmos bibelourile, Peştele-de-sticlă fiind şeful la ustensilele de bucătărie sau intimitatea dezordonată a  dormitorului.
Dacă spaţiul din Muzeul Ţăranului Român îţi oferea o stare de confort şi te îndeamna la amintiri chiar drăguţe din "Epoca de aur", spaţiul din Galeriile Orizont, ai cărui stâlpi i-a permis artistului să delimiteze fiecare încăpere a "apartamentului", pune într-o altă lumină instalaţia. Vizitatorul se simte cenzurat, înghesuit, ca într-un apartament comunist confort doi sau trei.
"Dincolo de valoarea documentară a ambientului construit în spaţiul expoziţional - toate obiectele provin din locuinţe modeste din anii '70-'80 şi au fost recuperate recent - descoperim plăcerea transgresiunii, a saltului dincolo de comodităţile privirii şi ale gândirii, spune Adina Puşcariu, coordonatorul proiectului. Vechiul ansamblu funcţional al unei locuinţe obişnuite se transformă într-un neaşteptat teatru baroc. Piesele de mobilier şi sute de accesorii sunt transformate prin procedee artistice. O răsturnare spectaculoasă de situaţie în care obiectele fără sfârşit, pe care încă le mai găsim în multe spaţii private, evadează într-o nouă ordine simbolică, destructurantă, cea a carnavalului."
Artistul promite să îmbogăţească expoziţia cu alte obiecte "devorate de propria lor funcţionalitate", iar vizitatorul se poate îmbogăţi cu o experienţă nouă despre trecut.

×
Subiecte în articol: arte