x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Cultură Arte Vizuale Marian Sava, sculptorul născut la Galați, onorat în Belgia printr-un film realizat de reprezentanța ICR Bruxelles

Marian Sava, sculptorul născut la Galați, onorat în Belgia printr-un film realizat de reprezentanța ICR Bruxelles

de Magdalena Popa Buluc    |    28 Apr 2021   •   14:55
Marian Sava, sculptorul născut la Galați, onorat în Belgia printr-un film realizat de reprezentanța ICR Bruxelles

La mai puțin de trei ani de la expoziţia "Vibraţii în 3D" semnată de sculptorul belgian de origine română Marian Sava, găzduită de Muzeul de Artă Vizuală din Galați în toamna anului 2018, ne face plăcere să invităm publicul la un nou eveniment, în format virtual, creat de Institutul Cultural Român din Bruxelles și dedicat acestui artist.

În cadrul unui amplu proiect intitulat ,,Prezențe culturale românești în Benelux’’, lansat recent de echipa ICR Bruxelles, va fi prezentat publicului din Belgia, Olanda și Luxemburg, în premieră, un film cu totul special dedicat sculptorului ,,ce face piatra să cânte’’, așa cum mai este numit Marian Sava în Belgia.

Marian Sava s-a născut în 1950, la Galați și a absolvit Academia Regală de Arte Frumoase din Bruxelles, Belgia. În 2014 a fost desemnat Cavaler al  Academiei Internaționale Greci- Marino din Italia, iar din 2016 este membru al Cercului Artistic și Literar Royal Gaulois din Bruxelles, Belgia.

Lansarea filmului va avea loc în data de 28 aprilie 2021, pe pagina de Facebook a reprezentanței ICR Bruxelles și va fi difuzat și pe pagina de Facebook a Muzeului de Artă Vizuală din Galați.

Atât prin formatul scenariului său, cât și prin imaginile ce ilustrează parcursul artistic al sculptorului român, dar mai ales prin mărturiile unor cunoscuți critici de artă din Belgia, Franța, Luxemburg și din România, filmul constituie o premieră fiind, dincolo de valoarea sa documentară sau estetică, o excelentă ocazie de a cunoaște operele creatorilor români din afara granițelor țării.

Numeroase lucrări realizate în marmură albă şi neagră ce au putut fi vizionate și în cadrul expoziției itinerate la București, Constanța și Galați, sunt prezentate în acest film de către Jan de Maere, critic de artă și profesor de istoria artei la Vrije Universiteit Brussel, autor al scenariului filmului.

„Sculptura înseamnă pentru mine pasiune, creație, forță, dar și sensibilitate (...) În Belgia, am descoperit marmura neagră, un material ce se metamorfozează, în toată splendoarea sa de un negru profund, pur, strălucitor, ca o oglindă de o rară frumusețe. Sunt fericit și onorat să prezint sculpturile mele în acest film realizat de Institutul Cultural Român de la Bruxelles”, mărturisește Marian Sava.

Dr. Dan Basarab Nanu, managerul Muzeului de Artă Vizuală din Galați, declară în acest film: „Marian Sava m-a impresionat prin acuratețea detaliului și prin capacitatea de a gândi profund fiecare lucrare. Marmura este ca valul Dunării pentru el, ea cântă. Este fabulos. Artistul se autodefinește ca fiind omul vibrațiilor. Marian Sava, prin marmură, face acest material să cânte. Eu cred că Marian Sava nu a plecat, de fapt, niciodată din România, pentru că el nu putea să creeze aceste opere dacă nu își păstra rădăcinile românești, profund asumate. Nu putea să se gândească la Dunăre, dacă nu conștientiza faptul că el aparține spațiului dunărean. Nu putea să se gândească la nai, dacă nu și-ar fi adus aminte de rădăcinile spirituale ale românilor.”

 

"Îndrăznesc să cred că acest film realizat de echipa ICR Bruxelles, dedicat sculptorului român Marian Sava, va rămâne în mintea și în sufletul tuturor celor ce îl vor vedea. Diplomația culturală trebuie să se afle, mai mult ca oricând, în centrul relațiilor noastre cu lumea. În fața unor provocări fără precedent, cultura reușește să creeze punți de legătură durabile între oameni, să cultive admirația, înțelegerea și respectul reciproc. Mă bucur că Jan de Maere, criticul de artă ce semnează scenariul și prezentarea acestui film, alături de Dan Basarab Nanu, managerul Muzeului de Artă Vizuală din Galați, ne-au fost alături în acest proiect" a menționat Liliana Țuroiu, directorul reprezentanței ICR Bruxelles. -  Ada-Simona Biriș/ educator muzeal Muzeul de Artă Vizuală Galați

 

×
Subiecte în articol: marian sava