x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Cultură Arte Vizuale Microexpoziții la Muzeul de Artă Populară Dr. Nicolae Minovici

Microexpoziții la Muzeul de Artă Populară Dr. Nicolae Minovici

de Magdalena Popa Buluc    |    07 Ian 2021   •   00:29
Microexpoziții la Muzeul de Artă Populară Dr. Nicolae Minovici

La Muzeul de Artă Populară Dr. Nicolae Minovici, din componența Muzeului Municipiului București, a debutat un proiect expozițional care se va desfășura pe parcursul întregului an 2021, scopul fiind acela de a aduce în atenția publicului obiecte deosebite din patrimoniu și prezentarea lor, inclusiv prin oferirea unor detalii de context. Aceste microexpoziții se vor desfășura de-a lungul unei lunii calendaristice și continuă, într-o cheie distinctă, proiectul „Obiectul lunii la Muzeul de Artă Populară Dr. Nicolae Minovici”, derulat în anul 2020. În fiecare lună va fi realizată în interiorul muzeului câte o expoziție dinamică, cu caracter documentar. Se va pune accent pe artefactele care fac parte deja din expunerea de bază și nu pot fi mutate într-un alt context expozițional, dar și pe elementele arhitecturale prin natura lor imobilă.

Luna ianuarie este dedicată stilului Biedermeier (secolul XIX-XX) în care sunt lucrate obiectele expuse în dormitorul Vilei Minovici, respectiv două noptiere, scaunele și fotoliile, dar și scrinul, secretair-ul.

Mobilierul necesar activității de zi cu zi a îndeplinit încă de la început cerințele privind rolul său practic și estetic, specific stilului sau perioadei din care provine. Stilul Biedermeier a apărut ca un răspuns între neoclasicism și romantism, fiind promovat de burghezia din țări precum Germania, Austria, Țările Scandinave sau nordul Italiei, între anii 1825 și 1835.

Un  birou din lemn de tip secretaire este piesa de mobilier cea mai spectaculoasă expusă azi în dormitorul Vilei cu clopoței și își are originea în Franța. Se definește prin comoditate și utilitate. Pe suprafața plană se puteau așeza diferite  lucruri,  iar  prin  deschiderea  sertarelor  se  putea  ajunge  ușor  la  conținut.  Această  utilitate  a  fost  păstrată  până  astăzi,  pe secretaire fiind expuse două fotografii de epocă reprezentând imagini ale părinților fondatorului muzeului: Ștefan și Sofia Minovici. Celelalte piese din garnitură, respectiv cele două scaune și cele două fotolii, păstrează și ele liniile stilului Biedermeier. Toate cele patru piese au picioarele din spate drepte, iar cele din față galbate și decorate cu frunze de acant. Spătarul este sculptat în lemn masiv.

Perioada stilului Biedermeier a luat sfârșit odată cu revoluțiile politice dintre anii 1845-1848, fiind urmată de perioada victoriană. Stilul Biedermeier fascinează și acum, la aproape două secole de la apariție, și a reprezentat un stil de viață care s-a reflectat în garnituri de mobilier, în arhitectură, pictură, literatură, chiar și în modă. Pentru a afla detalii despre piesele expuse în această primă microexpoziție, publicul este invitat să viziteze Muzeul de Artă Populară Dr. Nicolae Minovici (Str. Dr. Nicolae Minovici, nr. 1) de miercuri până duminică, între orele 10.00 – 18.00 (17.30 ultima intrare).

 

×