x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Cultură Arte Vizuale Piaţa de artă a cucerit Valea Prahovei

Piaţa de artă a cucerit Valea Prahovei

de Diana Scarlat    |    21 Ian 2013   •   16:56
Piaţa de artă a cucerit Valea Prahovei
Sursa foto: Ioan Andreescu - Femei în parc

O expoziţie inedită a adus mii de vizitatori la Sinaia. În staţiunea de pe Valea Prahovei au fost expuse 32 de capodopere reprezentative pentru pictura românească, semnate de cei mai valoroşi pictori români. Lucrările de patrimoniu care i-au încântat pe turişti vor fi scoase la licitaţie pe 30 ianuarie, la Bucureşti.

Pentru a fi mai aproape de iubitorii de artă care vor să devină sau sunt deja colecţionari, galeria Artmark, lider al pieţei de artă din România, a adus expoziţia la Sinaia, la sfârşit de săptămână. Staţiunea Sinaia, veche reşedinţă regală a României, este cunoscută ca fiind reprezentativă, încă de la înfiinţarea sa, pentru frecvenţa turiştilor cu venituri peste nivelul mediu, mulţi dintre ei fiind, în egală măsură, iubitori ai sporturilor de iarnă şi ai valorilor artistice – iar succesul expoziţiei a demonstrat că organizatorii au ales bine locul pentru expunerea tablourilor cu valori ce depăşesc în unele cazuri 100.000 de euro.

Grigorescu, Tonitza, Cumpăna, Vermont, Dărăscu, Ciucurencu, Câlţia, Baba sau Bălaşa au fost admiraţi de vizitatori în cadrul expoziţiei publice organizate la Hotelul Internaţional. Printre cele mai valoroase tablouri expuse la Sinaia sunt “Veneţiana (Putana)” semnat de celebrul Nicolae Tonitza, cu o valoare este estimată între 80.000 şi 150.000 de euro euro, “Mioare”, semnat Nicolae Grigorescu, având o valoare estimată între 25.000 şi 45.000 de euro, sau “Femei în parc”, semnat Ioan Andreescu, având o valoare estimată între 80.000 şi 150.000 de euro.

“După ce, în 2012, piaţa românească de artă şi-a continuat ascensiunea, înregistrând o creştere de ansamblu de cca 20%, vânzări totale de 14,6 milioane euro şi o diversificare fără precedent a ofertei culturale, începând din ianuarie 2013, Artmark aduce un plus de dinamism acestui segment de piaţă, oferind accesul la operele celor mai valoroşi pictori români unui public mult mai larg, dincolo de graniţele Capitalei. Clasicii şi moderniştii consacraţi ai picturii interbelice au fost marea căutare a anului 2012, preţurile acestora fiind mai accesibile decât cele ale artiştilor de patrimoniu. După un an 2011 în care toţi artiştii din primul eşalon valoric au cunoscut creşteri fenomenale (Nicolae Grigorescu +58.61%, Nicolae Tonitza +48.49%), anul 2012 a reprezentat un an de consolidare”, explică organizatorii expoziţiei, adăugând că artiştii de patrimoniu au continuat să reprezinte o investiţie sigură, atât pentru colecţionarii consecvenţi, care doresc să adauge lucrări excepţionale colecţiilor, cât şi pentru “nou-intraţii în piaţă, care, fie caută să-şi plaseze banii într-o investiţie sigură, fie doresc să înceapă o colecţie şi aleg varianta consacrată”.

×
Subiecte în articol: licitatie