x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Cultură Arte Vizuale Premieră expozițională la Muzeul Storck: „Carol Popp de Szathmári, desenator și acuarelist”

Premieră expozițională la Muzeul Storck: „Carol Popp de Szathmári, desenator și acuarelist”

de Magdalena Popa Buluc    |    03 Aug 2020   •   19:26
Premieră expozițională la Muzeul Storck: „Carol Popp de Szathmári, desenator și acuarelist”

Muzeului Municipiului București vă invită să vizitați, începând  de joi, 6 august 2020, expoziția tematică „Carol Popp de Szathmári, desenator și acuarelist”, care va fi deschisă la Muzeul Frederic Storck și Cecilia Cuțescu Storck (Str. Vasile Alecsandri, nr. 16).

Noua expoziție va integra 20 de lucrări deosebite din Colecția de artă grafică realizată de Carol Popp de Szathmári, rar expuse din cauza unor condiții speciale de conservare. Ele vor putea fi admirate chiar în interiorul muzeului, ca o continuare a conceptului expozițional de promovare a caselor – atelier de artist. Conceptul a fost dezvoltat de Secția Artă pe parcursul anului 2019, prin expoziții medalion, precum „Magia liniei. Ligia Macovei și lirica eminesciană”, „Grafica de călătorie. Cecilia Cuțescu Storck” sau „Aman negativ”.

<

Lucrările de artă grafică de la Muzeul Frederic Storck și Cecilia Cuțescu Storck provin din colecția soților Ortansa și Alexandru Satmari (Alexandru a folosit o formă simplificată a numelui de familie), unicul fiu al artistului. Ortansa Satmari a fost sora Ceciliei și așa se explică prezența respectivei colecții la Muzeul Storck.

Venit din Ardeal, în 1843, Szathmári se hotărăşte să rămână la Bucureşti pentru că, după cum mărturiseşte: „Bucureştiul este un oraş mare şi frumos, cu palate şi săli pompoase. Aici, putem să spunem, suntem în pragul Răsăritului, lucrurile turceşti: veşminte, obiceiuri, mâncăruri sunt la ordinea zilei, potrivindu-se cu desăvârşire cu ale noastre de acasă, astfel un ardelean găseşte aici mai multă afinitate decât la Viena”.

Atmosfera levantină din spaţiul românesc o va surprinde şi în călătoriile sale, când vizitează localităţi precum Galaţi sau Giurgiu și când se plimbă prin târgul de la Moşi. Aici, este fascinat de pitorescul costumelor populare pe care le desenează și le pictează adeseori.

Călătorește în diverse locuri din țară și desenează multe peisaje de munte: pe Valea Prahovei, pe malurile Oltului, în Munții Piatra Craiului, la mănăstirea Văratec, peisaje cu o largă perspectivă, realizate cu multă vervă și nerv; câteva piese de o valoare deosebită se află astăzi în colecția Muzeului Frederic Storck și Cecilia Cuțescu Storck. Pentru peisaje, folosește acuarela, dovedind că stăpânește perfect această tehnică, Szathmári fiind considerat, în istoria artei autohtone, drept părintele acuarelei moderne. De-a lungul vieții a realizat un număr impresionant de portrete de țărănci sau țărani, în colecția de la Muzeul Frederic Storck și Cecilia Cuțescu Storck existând astfel de lucrări, cu personaje purtând costume tradiționale, în amănunt redate, lucrări realizate în: Mehadia, Teleorman, Argeș, Oltenia, Romanați, Dolj sau la Belgrad >>, a declarat Dr. Elena Olariu, director Artă, Restaurare, Conservare – Muzeul Municipiului București, organizator al acestei expoziții.

Expoziția va putea fi vizitată la Muzeul Storck până pe data de 18 octombrie 2020.

×