x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Cultură Arte Vizuale Proiectul intercultural “Remix ID” va participa la Embargo Fest 2019

Proiectul intercultural “Remix ID” va participa la Embargo Fest 2019

de Magdalena Popa Buluc    |    17 Mai 2019   •   17:07
Proiectul intercultural “Remix ID” va participa la Embargo Fest 2019

Remix ID, un proiect intercultural care și-a propus să creeze un mozaic artistic de muzică și imagine, în care sensurile străvechi ale comunităților etnice din Banatul rural se întâlnesc cu lumea puternic tehnologizată din mediul urban, va participa în zilele de 17 și 18 mai la Embargo Fest 2019.

Echipa Remix ID va lua parte la festivalul care se desfășoară la Dudeștii Vechi, unde vor participa artiști sârbi, bulgari, maghiari și români. Prin intermediul unei instalații de muzică, sunet, voce și imagine, produsă de artiștii Meta Spațiu - Video: Josepha Blanchet; instalație lasere: Alex Halka; Mix: DJ Newgotti, Remix ID documenteză ritualurile, porturile și tradițiile comunităților minoritare din Banat: domnul Fodor - șvab din Recaș, care recuperează imnuri bisericești uitate și compune altele noi; Frau Emma din Gottlob – imagine reprezentativă a bogăției culturale a nemților din Banat; domnul preot Ciobotin, sârb din Gelu, comunitate care mai supraviețuiește astăzi doar prin cei puțin peste 120 de membri (din altădată peste 1200 de reprezentanți) și care se străduiește să păstorească memoria acelor locuri reprezentative pentru multiculturalismul local; Iavorka Iorgovan, tot din Gelu, care gătește sârbește și colecționează proverbe și zicători vechi și aproape uitate.

Remix ID susține dialogul intercultural într-o manieră creativă: - a profunzimii graiului, a simbolurilor ancestrale sculptate cu însuflețire de meșteșugari în miezul lemnului, primul cântec de leagăn, a veșniciei satului, a pulsațiilor frenetice și disparate ale mediului urban, care mixează cu rapiditate oameni, mașini, sunete, lumini și ansambluri arhitecturale masive. Remix ID se întoarce acolo unde mâinile încă mai crează lucruri vii, în care stă bine fixat spiritul omului, unde cântecul de leagăn cântat în limba maternă încă mai poartă în el speranțele unei generații întregi, acolo unde graiul nu este un simplu mijloc de comunicare, ci expresia identității comunității și a individului, unde ritualul mai poartă încă în el aura cultului, sfințenia suferinței și curățenia tradiției moștenite și păstrate.

Meta Spațiu elaborează proiecte de artă contamporană și susține și promovează atât artiști români, cât și din mediul internațional. Scopul este acela de oferi publicului o perspectivă profundă și complexă a scenei artistice central-europene.   
În plus, alături de instalația artiștilor de la Meta Spațiu, actrița Olga Török, parte din echipa Remix ID, va participa la Embargo Fest 2019 cu workshop-ul y o L g a - un atelier de mișcare, pornind de la exerciții de yoga și dansul pop al anilor ‘80-’90.

y o L g a nu are forma sufletului tău, ci forma corpului tău, y o L g a se performează și nu se trăiește. y o L g a meditează la banalitate. y o L g a îți propune sa te îmbraci în neon și sclipici. y o L g a îți propune să te uiți și la ceilalți, să copiezi și poate iese un sincron nemaipomenit.

×