x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Cultură Arte Vizuale Street Delivery colorează întreg Bucureștiul pe 3-5 iulie!

Street Delivery colorează întreg Bucureștiul pe 3-5 iulie!

de Magdalena Popa Buluc    |    01 Iul 2020   •   18:18
Street Delivery colorează întreg Bucureștiul  pe 3-5 iulie!

Vești bune pentru bucureșteni: Street Delivery se ține și în pandemie. Cum 2020 este un an atipic, și ediția de anul acesta va fi una specială: în weekendul 3-5 iulie, evenimentul-manifest — neîntrerupt din 2006 — devine un puzzle de proiecte răspândite prin cartierele Bucureștiului și recompuse online.

 

Proiecții de film pe acoperișuri, concerte în grădini, murale prin cartiere, intervenții urbane, turism pe biciclete, ateliere post-izolare, vernisaje de artă în scări de bloc, balcoane deschise și multe alte forme de reziliență civică își vor găsi locul și oamenii într-un București al ReSoluțiilor.

 

„În 2020, dăm viață cartierelor păstrând distanța fizică, dar aducându-i pe oameni mai aproape de locul în care trăiesc, de imediata vecinătate. Ne dorim ca locuitorii Bucureștiului să gândească împreună soluții de îmbunătățire a vieții urbane, pentru a fi mai uniți si mai bine pregătiți pentru viitoare crize. Rezoluțiile din izolare pot deveni soluții reale la problemele comunităților noastre. ReSoluții pentru oraș!” (Timea Honț, coordonatoare Street Delivery)

 

Cele peste 40 de proiecte care au loc simultan prin tot orașul sunt împărțite în patru categorii: Activare Urbană, Cultură Participativă, Intervenții Artistice, Apropiere Comunitară și vor avea loc în mai toate cartierele Bucureștiului, din Chibrit până în Pantelimon, din Aviației până în Centru și mult dincolo. Totul păstrând măsurile de siguranță anti-CoViD-19, dar oferind oamenilor forme de cultură, interacțiune și civism vitale pentru comunități sănătoase.

 

„Criza declanșată de pandemie poate fi o șansă pentru a scoate la iveală cele mai bune idei pentru creșterea calității vieții la nivel micro, comunitar. Societatea civilă începe să își ia din ce în ce mai serios rolul de gospodărire a propriilor cartiere.” (Dorothee Hasnaș, curatoare, Ordinului Arhitecților din România)


„Spațiu public = spațiu vital. E momentul să arătăm că orașul e al oamenilor care îl trăiesc, nu doar al mașinilor care îl ocupă și ne fragmentează comunitatea. Ne luăm străzile înapoi!” (Cristian Neagoe, co-fondator & curator, Fundația Cărturești)

 

De prin cartiere:

 

Ca în fiecare an, calcanul de pe Arthur Verona își schimbă muralul, doar că la această ediție nu va fi singurul perete cu o nouă înfățișare. Ziduri din Piața Chibrit, Tineretului, Griviței, gangul de pe Câmpineanu, fațada Industriei Bumbacului (Timpuri Noi) și încă multe alte ziduri vor fi readuse la viață de artiști locali. În plus, pe malul râului va avea loc un teaser pentru Dâmbovița Delivery, o acțiune de recuperare a spațiului public.

 

Nu vor lipsi nici expozițiile sau instalațiile de artă: colectivul Local Design Circle va inaugura o structură expozițională în cadrul UNArte, „PosterXPoem” ne propune un traseu poetic pe ziduri, designerul sârb Miloš Jovanović ne oferă realități augmentate prin care putem vizita istorii alternative ale câtorva puncte cheie din oraș, iar proiectul „Înăuntru” invită riveranii la un jurnal al experienței izolării prin proiecții arhitecturale.

 

Pentru cinefili, echipa Street Delivery a pregătit o selecție de scurtmetraje de la ShortsUp și Animest, iar Festivalul Filmului European aduce filme din izolare, prin proiectul Cinem@casă, care vor rula pe Aleea Mozaicului nr. 4 (Pantelimon) și la Deschis Gastrobar.  Ioana Mischie va prezenta trailerul Tangible Utopias, o experiență interactivă de realitate virtuală bazată pe scenarii de viitor imaginate de copiii din cadrul proiectului Government of Children.

 

Scena de muzică se va muta în scări de bloc, piațete și grădini, iar coloana sonoră va fi asigurată de Jurjak, Valeria Stoica, Gabriel Bălașa, Alexandra Stroe, Cozy Poetry, Uncut inițiat de Cătălin Rulea  și Soundsphere Live Show.

 

Lista completă a proiectelor participante este disponibilă online.
Proiectele vor avea loc offline, dar vor putea fi urmărite și pe rețelele de socializare ale Street Delivery București, într-un program special de transmisiuni live pe parcursul întregului weekend.

 

 

 

 

×