x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Cultură Arte Vizuale Un studiu realizat la Florenţa dovedeşte că Leonardo da Vinci era ambidextru

Un studiu realizat la Florenţa dovedeşte că Leonardo da Vinci era ambidextru

08 Apr 2019   •   22:55
Un studiu realizat la Florenţa dovedeşte că Leonardo da Vinci era ambidextru

Un studiu aprofundat al celui mai vechi desen cunoscut realizat de Leonardo da Vinci arată că marele artist renascentist a fost ambidextru, a anunţat luni Galeria Uffizi din Italia, citată de Reuters.

Analiza ştiinţifică şi tehnologică a dezvăluit de asemenea o schiţă ascunsă, necunoscută anterior, a unui peisaj realizat tot de Leonardo, în spatele lucrării originale.

"Este o adevărată revoluţie în domeniul studiilor referitoare la Leonardo", a declarat directorul Uffizi, Eike Schmidt.

Constatările au fost anunţate cu o lună înainte de marcarea a 500 de ani de la moartea maestrului florentin.

Primul său desen este datat 5 august 1473 - pe când Leonardo avea 21 de ani - şi prezintă un peisaj cu valea râului Arno şi Castelul Montelupo, chiar în afara Florenţei.

În partea din faţă a lucrării, cunoscută sub numele de "Peisaj 8P", potrivit numărului său de inventar, este scrisă data lucrării de la dreapta la stânga, aşa cum Leonardo da Vinci obişnuia să scrie. Pe partea din spate, un text scurt care face referire la un contract informal este scris de la stânga la dreapta.

Analiza celor două texte a arătat că ambele au fost scrise de Leonardo, confirmând că acesta putea să scrie perfect folosind ambele mâini.

"Leonardo s-a născut stângaci, dar a fost învăţat să scrie cu mâna dreaptă de la o vârstă fragedă", a explicat istoricul de artă Cecilia Frosinini.

"Privind textele scrise de acesta, inclusiv în acest desen, se poate vedea că el reuşea să scrie foarte bine caligrafic şi cu mâna dreaptă", a completat ea.

AGERPRES

×
Subiecte în articol: studiu florenta da Vinci ambidextru