x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Cultură Arte Vizuale Vernisaj, 22 octombrie 2020: expoziția Frame, a artiștilor Arantxa Etcheverria și Carlos Caballero, la Galeria Sector 1

Vernisaj, 22 octombrie 2020: expoziția Frame, a artiștilor Arantxa Etcheverria și Carlos Caballero, la Galeria Sector 1

de Magdalena Popa Buluc    |    20 Oct 2020   •   14:40
Vernisaj, 22 octombrie 2020: expoziția Frame, a artiștilor Arantxa Etcheverria și Carlos Caballero, la Galeria Sector 1
Sursa foto: Arantxa Etcheverria, Black Window, 2020, lemn, plexiglas acrilic, 45,5 x 38,5 x 11 cm, la Galeria Sector 1

Galeria Sector 1 se întoarce la programul curatorial al anului 2020 cu expoziția Frame, a artiștilor Arantxa Etcheverria și Carlos Caballero, curatoriată de Domenico De Chirico. Vernisajul se va desfășura doar în prezența artistei Arantxa Etcheverria, artistul Carlos Caballero și curatorul Domenico De Chirico nefiind prezenți din motive cauzate de criza pandemică. Evenimentul va avea loc în data de 22 octombrie 2020, de la ora 17:00, până la ora 22:00, la Galeria Sector 1, în Strada Băiculești nr. 29, în cadrul Combinatului Fondului Plastic. Expoziția va putea fi vizitată în perioada 22 octombrie – 05 decembrie2020.

 

În ciuda vremurilor nesigure pe care le trăim, Galeria Sector 1, asemeni multor altor galerii și muzee, alături de curatorii și artiștii săi, se adaptează prezentului și va găsi soluții inovatoare pentru a continua să expună arta și în timpul pandemiei. Întrucât situația actuală continuă să ne redefinească parcursul firesc al vieții de zi cu zi, ceea ce putem face pentru a nu ne pierde este să transformăm limitările într-o sursă de inspirație. Să creem o „nouă normalitate”, în care arta să fie înțeleasă și folosită concret ca un spațiu esențial în această perioadă, iar galeriile să își recalibreze sensul pentru cât mai mulți dintre noi. Cultura vizuală și antreprenoriatul cultural pot rămâne sau reveni, după caz, la o normalitate care nu este nevoie să fie  afectată de „distanțarea socială”.

 

 

„Logica proprie, în care mișcările interioare urmăresc ritmuri de fiecare dată independente”

 

 „Liminalitatea conceptului de contur – din termenul latin limen -mĭnis [...] «prag» – pare să fie punctul focal al dialecticii formale pe care o instituie expoziția de față: FRAME este întocmai ceea ce permite unui lucru să fie, deoarece a pune lucrurile în ramă înseamnă a le hotărî conturul, a crea un perimetru de sens și a le structura forma”, spune curatorul expoziției, Domenico de Chirico. „Însă conturul își degajă întreaga putere estetică nu atunci când statuează ci lăsând deschis, murmurînd rostirea ambiguă a liniei trasate clar și decantând natura operei de artă însăși, care face constant cu ochiul către binecunoscuta complexitate a realității.

 

Așa cum spunea intelectualul irlandez Samuel Beckett cu referire la piesa sa pentru televiziune Quad, un act teatral bazat pe o formă geometrică și pe permutarea unor mișcări regulate, este vorba despre un punct zero care permite trasarea a nenumărate traiectorii de-a lungul cărora e posibilă realizarea unui proces de cercetare și de creație continuu, ducând astfel limbajul la extrem prin intermediul unor parcursuri narative extraordinare: structuri complexe care pot fi dezmembrate și anulate, pentru a reporni apoi în cautarea gradului zero al limbajului, spre diferite combinații cromatice, diferite diagonale, interioare cât și exterioare, și noi sinteze stilistice.

 

Pe de-o parte, lucrările lui Carlos Caballero par să manifeste o rigoare metafizică extremă, deși inefabilul formelor destramă contururile, care par să se scufunde în fundalul pictural astfel încât chiar perimetrul lor să se dovedească mobil, și de fapt aceste pete de culoare par să se miște, aproape să se preschimbe una în cealaltă, toate urzind la unison spre a declara indescifrabilul formei. Avanscena picturală din lucrările lui Carlos Caballero, oscilând între sisteme de grile aproape formaliste, simboluri aparent expresioniste, abstracție modernistă, extravaganțe ludice și forme geometrice, este categoric una meticuloasă și reflexivă, vastă și autonomă. Prin acest proces perpetuu de a face și a desface, lucrările lui scapă încadrărilor tradiționale, creând astfel o logică proprie în care mișcările interioare urmăresc ritmuri de fiecare dată independente. Toate elementele care construiesc fiecare lucrare pot fi văzute, la rândul lor, ca un ansamblu de reprezentări ezoterice, imagini ermetice, obiecte emblematice și diagrame abstruse, toate așteptând să fie descifrate.

 

Pe de altă parte, dizolvarea sublimă a materiei din lucrările Arantxei Etcheverria respiră în fiecare spațiu concav, în fiecare vid creat de intensitatea materială. Lucrările ei par adevărate decrete estetice în care structura se decantează, creând în același timp referiri la mistic și ocult. Din 2013 ea a dezvoltat o practică artistică legată de arhitectura modernistă a atelierului ei din București. Fie că este vorba de pictură, de obiecte, de instalații sau de montaje video, lucrările ei sunt, fără îndoială, rezultatul unei analize adânci cu privire la geometria spațiului. Arantxa Etcheverria, analizând arhitectura spațiilor în tot potențialul ei, realizează lucrări cu măiestrie scenografică și care structurează spațiul interior precum o schemă expozițională sistematică. Arta sa nu e deloc ascetică, deși vădește, în mod incontestabil, asocieri suprematiste sau chiar constructiviste. Aceasta introduce o a treia dimensiune în compozițiile ei, astfel încât ele apar mai ales ușor în relief, sau cu anumite suprapuneri de grile care au renunțat la relația lor cu peretele ca să se regăsească pe podea.” - Domenico de Chirico, Milano, 2020

 

 

Proiectul Frame face parte din programul de susținere a galeriilor de artă din București inițiat de Primăria Capitalei prin Direcția Generală de Arhitectură Peisagistică și Monumente de For Public și Centrul Cultural Expo Arte. Expoziția este susținută de The Institute.

 

 

Carlos Caballero, Pararellism, 2020, acrilic pe panza, 55 x 40 cm, la Galeria Sector 1

 

 

Arantxa Etcheverria

 

Arantxa Etcheverria (născută în 1975) este o artistă franceză care trăiește în România. A studiat Arte frumoase la Villa Arson, la Nisa și scenografia/set design la Teatrul Național din Strasbourg (TNS). Din 2013, a construit o practică artistică corelată cu arhitectura modernistă a studioului său din București. Fie că este vorba despre pictură, obiecte, instalații sau montaje video, lucrările sale sunt rezultatele unei profunde analize a geometriei spațiului. Arantxa Etcheverria este directorul artistic al filmelor La Gomera (2019) și Comoara (2015), în regia lui Corneliu Porumboiu, unde a realizat un adevărat spectacol vizual prin legătura creată între scenariu, scenografie, costume și lumini.

 

 

Carlos Caballero

 

Carlos Caballero (născut în 1983) este un artist cubanez care trăiește și lucrează la Gent, Belgia. A absolvit Instituto Superior de Arte (ISA) din Havana, în 2010, și Fine Arts Academy din Camagüey, în 2002. Pentru mulți ani, munca sa s-a construit în jurul picturilor și desenelor, oscilând între sisteme de rețele cvasi formaliste, forme organice și elemente geometrice. Abordarea sa în ceea ce privește pictura este lină și reflectivă.  „Lucrările sugerează o ortografie, o gramatică și un vocabular utilizate în spunerea poveștilor. Reminiscente hieroglifelor și picturilor rupestre, ele par să ilustreze mitologii contemporane sau viitoare, mergând spre teme fundamentale și universale ce merg dincolo de generații, culturi și limbaje. ”

 

 

Domenico de Chirico

 

Domenico de Chirico este un curator independent din Italia. Născut în Bari, în 1983, locuiește și lucrează la Milano. Profesor de Visual Culture/Cultură vizuală și Trend Research/Analiza tendințelor la Institutul European de Design din Milano (IED), din 2011 până în 2015, de Chirico a colaborat cu artiști internaționali, instituții, târguri de artă, galerii și reviste din întreaga lume. A fost director al târgului DAMA, din Turin (2016-2019), de asemenea, profesor vizitator la Goldsmiths, Universitatea din Londra (2018), membru al Network Event for Young Curators și al LISTE – Târgul de Artă Basel, din Basel (2018). Printre proiectele și cercetările sale de viitor se numără: Târgul de Artă Contemporană Swab Barcelona, din Barcelona (unde a fost membru al comitetului); Roma Arte in Nuvola: Fiera internazionale d'arte contemporanea, la Roma, Italia (consilier); lector al Academiei  de Arte Aplicate; lector al Academiei de Arte Frumoase din Urbino, Italia; curator invitat al Institutului Elvețian din Roma (tutor vizitator). Printre expozițiile viitoare ale lui Domenico de Chirico se numără cele din Praga, Moscova, Torino, Milano, Veneția, Florența, Antwerp, Valencia, Barcelona, Roma, Como, Caserta, Košice sau Timișoara.

 

 

 

 

Galeria Sector 1

 

În viziunea galeriei de artă contemporană Sector 1, artistul are misiunea de a crea liber, fără constrângeri.  Pornind de la această credință, Sector 1 se crează ca fiind un spațiu ce își dorește să contribuie astfel la evoluția artei contemporane.

 

Armonizând două direcții, galeria găzduiește, pe de o parte, operele artiștilor-creatori de conținut, iar pe de altă parte, devine un spațiu al iubitorilor de artă și de frumos care sprijină inițiativele creative.

 

Deschiderea Sector 1, din 15 iunie 2017, a coincis cu vernisarea unei expoziții de grup a șapte artiști tineri clujeni - Radu Băieș, Istvan Betuker, Norbert Filep, Pavel Grosu, Lucian Popăilă, Marcel Rusu, Alexandra Șerban - alături de artistul invitat Ioan Sbârciu. Au urmat expoziții personale ale fiecărui artist din această selecție a galeriei. Cea de-a doua expoziție de grup, Bluebird, a fost evenimentul care a închis acest prim moment al Galeriei Sector 1.

 

Debutul unei noi etape curatoriale, anul trecut, a fost reprezentat de Mother Tongue, o expoziție de grup coagulând viziunea a nu mai puțin de 17 de artiști contemporani asupra limbajului universal al desenului, și de Frumusețe conștientă, ce reprezintă prima expunere a unei părți din patrimoniul de lucrări al artistei Yvonne Hasan într-o galerie de artă privată, încapsulând viața proprie într-un jurnal vizual, plin de parfumul anilor '50. Galeria Sector 1 a deschis programul curatorial al anului 2020 cu duo show-ul Stare de grație. Betuker / Gaspar al artiștilor Istvan Betuker, pictor, și Szilard Gaspar, sculptor, artist de performance și pugilist profesionist. Concepută ca o conversație între medii, expoziția își propunea să dezvăluie ceva din intimitatea creativă a celor doi artiști aflați pentru prima dată într-un dialog exclusiv.

 

 

Măsuri sanitare și sugestii de vizitare a expoziției

 

În Galeria Sector 1 este permisă prezența a maximum 20 de persoane simultan, cu respectarea regulilor de distanțare. Portul măștii este obligatoriu pentru personalul galeriei și pentru vizitatori. Accesul în sală va fi permis după ce aceștia își vor dezinfecta mâinile la distribuitorul de gel hidroalcoolic. În expoziție, vizitatorii sunt rugați să păstreze, între ei, distanța fizică de 2 m.

 

 

Expoziția: Frame
Artiști: Arantxa Etcheverria și Carlos Caballero
Curator: Domenico De Chirico
Data vernisajului: 22 octombrie 2020, de la ora 17:00, până la ora 22:00
Perioada expoziției: 22 octombrie – 05 decembrie2020
Galeria Sector 1, str. Băiculești, nr. 29, în cadrul Combinatului Fondului Plastic

 

 

×