x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Cultură Arte Vizuale Vernisaj: Nagy Albert. Retrospectivă la Galeria Quadro

Vernisaj: Nagy Albert. Retrospectivă la Galeria Quadro

de Magdalena Popa Buluc    |    18 Aug 2021   •   15:18
Vernisaj: Nagy Albert. Retrospectivă la Galeria Quadro

Galeria Quadro și Muzeul de Artă Cluj-Napoca vă invită cu drag la vernisajul părții a doua a expoziției retrospective Albert Nagy, la Galeria Quadro, joi, 19 august, de la ora 18:00, în cadrul Zilelor Culturale Maghiare. 

Cuvânt de deschidere: dr. Lucian Nastasă-Kovács, manager Muzeul de Artă Cluj-Napoca, și curatorii expoziției, istoricii de artă Judit Boros și Sebestyén Székely.

 

Albert Nagy (1902–1970) a fost o personalitate definitorie a artei moderne din România, dar opera sa nu este cunoscută suficient. Realizarea expoziției a fost motivată de împlinirea a cincizeci de ani de la moartea artistului și reunește eforturile organizatorice ale mai multor instituții și colecționari privați. Expoziția deschisă în două locații reunește peste o sută de picturi și patru piese sculpturale și constituie o premieră atât pentru publicul larg, cât și pentru specialiști, deoarece atât de multe lucrări realizate de Albert Nagy nu au mai fost expuse împreună niciodată, nici măcar în timpul vieții artistului.

 

Expoziția de la Galeria Quadro vine în completarea prezentării cronologice inversate de la Muzeul de Artă Cluj-Napoca. Cercetătorii operei lui Albert Nagy, Judit Boros și Sebestyén Székely, prezintă simultan și așează în dialog picturile, desenele și textele artistului, concept curatorial motivat și necesar din mai multe puncte de vedere. Albert Nagy a fost unul dintre acei artiști care nu pictau tablouri, ci prin arta lor creau realitatea. Acest tip de abordare a artei a fost susținut de artist și în texte teoretice și scrisori. În expoziție sunt prezentate fragmente din texte publicate, cum e ampla scrisoare Draga Rózsika din 1945, dar și din scrisorile nepublicate scrise către artistul și arheologul Gyula László (acestea din urmă se află în Arhiva Quadro). Toate fragmentele aduse în atenția publicului sunt pentru prima dată prezentate și în limba română și engleză. În cadrul operei un loc important îl aveau desenele. Deși artistul a fost adesea criticat pentru presupusa sa stângăcie în privința desenului, acesta îndeplinește un rol important în procesul său creativ. Desenele din câteva linii pot fi considerate veritabile exerciții de concentrare, în care artistul surprindea, adesea în mod repetitiv, cu atâta intensitate, câte un tip uman, sentiment sau acțiune, încât expresia ajungea aproape de senzația realității în lucrarea finală. Această aprofundare este un aspect fundamental al artei realiste a artistului, care punea în centrul atenției omul. Desigur, firul gândurilor stârnite de scrieri și desene se întâlnesc în cele 11 picturi expuse, care fiecare accentuează câte o caracteristică a operei. Expoziția este completată de documente din Arhiva Quadro.

Mulțumim Bisericii Unitariene Maghiare, precum și colecționarilor privați din țară, Ungaria și Germania pentru lucrările împrumutate pentru această parte a expoziției.

În data de 20 august, începând cu ora 11:00, Sebestyén Székely va ține un tur ghidat al expoziției la Muzeul de Artă, continuând la Galeria Quadro.

 

Declarațiile curatorilor:

„Opera unică a lui Albert Nagy a fost rezultatul unei atitudini artistice extraordinar de conștiente și chibzuite. Pentru a o înțelege nu e de ajuns să privim ce exemple și modele i-au inspirat gândirea, ci e necesar mai ales să privim ce a refuzat. E adevărat că se autodefinea ca pictor realist, însă în modul în care interpreta realismul nu putea fi integrat în formula obișnuită (naturalismul de factură academică). Deși, dacă dorea, putea să fie naturalist la nivel înalt. Ceea ce îl desparte în primul rând și probabil în mod hotărâtor de contemporanii săi este faptul că în arta sa nu e nicio urmă a cubismului și a constructivismului, care parțial urma din acesta, astfel nu practica niciodată acea stilizare cubistă, care era specifică atâtor pictori transilvăneni. Ar fi prea lung de enumerat de la ce a pornit atunci când și-a elaborat limbajul său pictural cu totul original.” - Boros Judit

 

„Pictura lui Albert Nagy a luat naștere printr-un mod aproape miraculos. El a făcut parte dintre acei artiști care și-au desfășurat în mod încăpățânat și autonom propriul univers într-un mediu ostil lor, fără să își risipească energiile căutând acceptarea. Realismul său unic se datorează faptului că medita asupra vieții stând dârz față în față cu ea. Privea cu iubire și empatie omul PREZENTului și exprima cu empatie metamorfozele acestuia sub greutatea TIMPului.” - Sebestyén Székely

 

În timp ce expoziția din Muzeul de Artă Cluj-Napoca se poate vizita până în data de 12 septembrie, cea de la Galeria Quadro se încheie în 12 noiembrie.

 

Vă așteptăm cu drag!

 

×