x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Cultură Arte Vizuale Yoko Ono a dezvăluit ultima piesă a instalaţiei sale artistice din Chicago

Yoko Ono a dezvăluit ultima piesă a instalaţiei sale artistice din Chicago

19 Oct 2016   •   16:01
 Yoko Ono a dezvăluit ultima piesă a instalaţiei sale artistice din Chicago

Artista Yoko Ono, văduva fostului membru al Beatles, John Lennon, a dezvăluit, marţi, la Chicago, ultima piesă ce face parte din prima sa instalaţie artistică publică permanentă din Statele Unite, informează AFP. 

Sculptura, instalată la The Art Institute of Chicago, este intitulată ''Mended Petal'', aceasta fiind o reprezentare înaltă a unei petale de lotus, realizată din oţel. 

Un grup de 12 petale similare, ce alcătuiesc o sculptură intitulată ''Skylanding'', a fost dezvăluit luni, în Jackson Park din cartierul South Side din Chicago, în care va fi amplasată viitoarea bibliotecă prezidenţială a lui Barack Obama, un proiect al Obama Foundation. 

''Sunt foarte, foarte onorată să fiu aici astăzi. Niciodată nu m-am aşteptat la aşa ceva'', a declarat Ono în faţa oaspeţilor prezenţi la muzeu. 

Sculpturile artistei au fost inspirate de o grădină japoneză amenajată în Jackson Park în anii '30 şi de un pavilion care a fost un dar din Japonia în timpul Târgului internaţional din Chichago din 1893. 

Cele 12 petale ale ''Skylanding'' au fost instalate pe locul în care s-a aflat pavilionul care a ars în 1946. 

Artista a declarat că a fost mişcată de faptul că oraşul Chicago a menţinut tematica japoneză istorică a parcului, chiar dacă Statele Unite s-au aflat în război cu ţara sa natală. ''Apreciez foarte mult faptul că americanii s-au gândit să ne includă aici'', a spus Yoko Ono. 

Sculpturile sunt un simbol al păcii şi reconcilierii, elemente despre care reprezentanţii muzeului au afirmat că reprezintă motive familiare în opera lui Ono. ''Ea înţelege semnificaţia zonei (Jackson Park - n.r.) ca poziţie pentru relaţiile nipono-americane'', a spus Janice Katz, curator de artă japoneză în cadrul The Art Institute of Chicago care a adăugat că Yoko Ono ''a fost inspirată de acea istorie''. 

Chicago reprezintă o zonă importantă pentru Ono, care a călătorit în acest oraş împreună cu John Lennon în anii '70. În urma vizitei, s-a născut melodia 'Walking on Thin Ice', ultima înregistrată de celebrul cuplu, după cum a subliniat Robert Karr, preşedintele ''Project 120 Chicago'', o iniţiativă de revitalizare a parcurilor. 

Sculpturile din Chicago ale lui Ono sunt lucrări personale care reflectă trecutul ei, a explicat Karr completând că acestea încurajează oraşul să ''creeze un nou viitor''.AGERPRES

×
Subiecte în articol: Yoko Ono mended petal