x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Cultură Arte Vizuale Ziua culturii deschise la Muzeul Bucureștiului

Ziua culturii deschise la Muzeul Bucureștiului

de Magdalena Popa Buluc    |    14 Ian 2020   •   17:11
Ziua culturii deschise la Muzeul Bucureștiului

Muzeul Municipiului București oferă cu ocazia Zilei Culturii Naționale, marcată pe data de 15 ianuarie 2020, acces gratuit publicului în toate expozițiile deschise în prezent. Astfel, vizitatorii sunt așteptați în mai multe locații din Capitală care găzduiesc semnificative repere de istorie și artă. Proiectele expoziționale care pot fi vizitate în intervalul orar 10.00-18.00 (17.30 - ultima intrare) sunt următoarele:

 

Palatul Suțu (Bd. I.C. Brătianu nr. 2)

 

* Expoziția permanentă „Timpul Orașului”

* Expoziția tematică „Oameni din București. Orașul și chipul nostru (până pe 30 ianuarie 2020)”

* Expoziția tematică „Mărturisiri despre muzică. Intimitate. Armonii. Tehnologie (până pe 30 martie 2020)”

* Expoziția tematică „Memoria arhitecturii: Mărturiile unor arhitecți despre Mănăstirea Văcărești”

* Expoziția tematică „Natură moartă, natură vie - Capodopere din Colecția Pinacotecii Municipiului București” (până pe 29 septembrie 2020)

* Expoziția tematică „Gheorghe Petrașcu. Reminiscentia 70” (până pe 29 ianuarie 2020)

* Expoziția tematică „Revoluţia din Decembrie 1989. Locuri ale memoriei în București” (până pe 29 februarie 2020)

* Expoziția tematică 1989: „Anul în care Europa a redevenit ea însăşi” (până pe 19 ianuarie 2020)

 

Muzeul Theodor Aman (Str. C.A. Rosetti nr. 8)

 

Capodopere de secol XIX semnate de Theodor Aman, pictură murală cu scene istorice și piese de mobilier sculptat pot fi admirate în prima locuință-atelier din București, construită chiar după planurile maestrului. Tehnologia modernă permite întâlnirea cu însuși artistul și imortalizarea momentului într-o fotografie.

* Expoziția tematică „VITAGEN NAMA-AMAN NEGATIV - Plăcile de Gravură ale Muzeului Theodor Aman” (până pe 22 martie 2020)

 

Casa Filipescu-Cesianu (Calea Victoriei nr. 151)

 

* Expoziția permanentă „Muzeul Vârstelor - de la copilărie la senectute”

* Expoziția permanentă „În apropierea sfinților. Frescele de la Mănăstirea Văcărești după 40 de ani”

* Expoziția tematică „Bijuterii Străvechi și Mesaje Relevate” (până pe 20 martie 2021)

 

Muzeul Victor Babeș (Strada Poet Andrei Mureşanu, nr. 14)

 

Muzeul cuprinde obiecte legate de activitatea marelui savant Victor Babeș și explicații despre descoperirile sale, în diverse medii de expunere.

* Expoziția permanentă „Victor Babeș (1854-1926). Principii, valori, moșteniri”.

* Expoziția tematică „Iatroistorie vs. Cardiologie. Vino și ascultă-ți inima la Muzeul Victor Babeș” (până pe 30 mai 2020)

 

Muzeul Nicolae Minovici (Str. Dr. Nicolae Minovici nr. 1)

 

* Expoziția permanentă „Vila Dr. Nicolae Minovici – Restitutio” cuprinde obiectele de artă populară din colecția Doctorului Nicolae Minovici, prima colecție de acest gen din spațiul românesc, în care sunt reprezentate toate regiunile țării.

* Expoziția tematică „Portretul ca biografie a inocenței. Un fotograf interbelic: Dumitru Furnică-Minovici 1897-1982” (până pe 30 martie 2020)

 

Muzeul de Artă Ligia și Pompiliu Macovei (Str. 11 iunie nr. 38)

 

Aici pot fi admirate tablouri semnate de mari pictori români precum Pallady, Maxy și Ţuculescu și lucrări ale Ligiei Macovei, alături de obiecte de sticlărie şi diverse artefacte din toate colţurile lumii, care oferă o bogată călătorie culturală.

 

Muzeul George Severeanu (Str. Henri Coandă nr. 26)

 

* Expoziția permanentă „Pe urmele trecutului. Colecția Maria și dr. George Severeanu” oferă o selecție dintre cele 3000 de obiecte arheologice şi peste 9000 de monede din colecția doctorului, alături de obiecte de mobilier și obiecte personale care adaugă proiectului o extensie memorială.

 

Observatorul Astronomic „Amiral Vasile Urseanu” (Bd. Lascăr Catargiu nr. 21)

 

Alături de participarea la observații pe terasă și în cupolă, și la proiecții în planetariul digital, vizitatorii au posibilitatea să descopere Universul prin imagini astronomice de înaltă calitate, grafice, diagrame și explicații detaliate.

* Expoziția permanentă „Descoperim împreună Universul” extinde oferta Observatorului.

 

Muzeul Frederic Storck și Cecilia Cuțescu-Storck (Str. Vasile Alecsandri nr. 16)

 

Muzeul cuprinde lucrări de sculptură, pictură, desene în tuș și cărbune, pasteluri, acuarele și guașe adăpostite într-o bijuterie arhitecturală a Bucureştiului, ce a servit drept atelier unei familii de mari artiști.

 * Expoziția tematică „Cecilia Cuţescu Storck. Grafică de călătorie – prin Lisabona, Toledo, Fiesole, Assisi, Balcic sau Istanbul” (până pe 19 ianuarie 2020).

 

Muzeul Municipiului București este un complex muzeal de tip pavilionar, cu patrimoniu diversificat și numeros, reprezentativ pentru dezvoltarea orașului București dintr-o perspectivă culturală amplă: istorică, artistică, spirituală etc. MMB este  un  muzeu  de  importanță  națională,  cum este  stipulat  și  în  HG  84/2007  și reprezintă o instituție culturală unică și vitală atât pentru bucureșteni, cât și pentru turiștii din oraș, români și străini. Este al doilea an consecutiv când numărul vizitatorilor a depășit cifra de 100.000. Oferta în sfera culturii și artei a crescut semnificativ o dată cu organizarea unor expoziții temporare de expunere a patrimoniului Pinacotecii la Palatul Suțu, precum și cu finalizarea unor ample lucrări de restaurare a lucrărilor ce compun Pinacoteca și a muzeelor din componența Muzeului Bucureștiului.

 

 

 

×