x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Cultură Artmark - cele mai importante expozitii ale lunii august

Artmark - cele mai importante expozitii ale lunii august

de Magdalena Popa Buluc    |    13 Aug 2019   •   12:59
Artmark - cele mai importante expozitii ale lunii august

 

Regele Carol I. Ctitorul României Moderne. Muzeul National Peleș vă invită să vizitați expoziția temporară ,,Regele Carol I. Ctitorul României Moderne.
Expoziția se dorește a fi un omagiu adus marelui ctitor al României moderne, de la a cărui naștere s-au împlinit în primăvara acestui an, la 20 aprilie, 180 de ani și evocă aspecte esențiale din viața și activitatea politică a fondatorului dinastiei regale, recreînd totodată ambientul artistic în care a trăit suveranul.

Muzeul National Peleș vă invită  să vizitați  expoziția  temporară  ,,Regele Carol I. Ctitorul României Moderne”,  deschisă în perioada 27 iulie –  27 octombrie, în sălile de expoziție ale Castelului Peleș.

Vernisajul  va avea loc sâmbătă, 27 iulie 2019, la ora 16:00.

Lunga si prospera domnie de 48 de ani a Regelui Carol I, principe și rege de rigoare germană, a însemnat modernizarea și europenizarea României care și-a obținut independența de stat și, ulterior, un loc binemeretitat în concertul națiunilor europene.

Expoziția se dorește a fi un omagiu adus marelui ctitor al României moderne, de la a cărui naștere s-au împlinit în primăvara acestui an, la 20 aprilie, 180 de ani și evocă aspecte esențiale din viața și activitatea politică a fondatorului dinastiei regale, recreînd totodată  ambientul artistic în care a trăit suveranul.

Expoziția se vizitează de miercuri până duminică, după următorul program:

Miercuri: 11:00 – 16:15

Joi – Duminică: 9:15 – 16:15

Intrarea este liberă.

Organizator: Muzeul National Peleș
Durată: 27 iulie – 27 octombrie 2019

 

Un pas uriaș către Lună - A giant Leap to the Moon.

Muzeul Național de Istorie a României (MNIR), în parteneriat cu Ambasada Statelor Unite ale Americii în România, Muzeul Național Tehnic „Ing. Dimitrie Leonida”, Televiziunea Română și Asociația „Muzeul Jucăriilor” anunță deschiderea expoziției „Un pas uriaș către Lună/A Giant Leap to the Moon”.

Evenimentul va avea loc vineri, 26 iulie 2019, începând cu ora 17:00, la sediul MNIR din Calea Victoriei nr. 12, sector 3, București.

Expoziția celebrează semicentenarul primei aselenizări și cuprinde mărturii aflate în patrimoniul Muzeului Național de Istorie a României, Muzeului Național Tehnic „Ing. Dimitrie Leonida”, precum și al Asociației „Muzeul Jucăriilor”, suprinzând importanța acestui moment unic al societății umane.

Conceptul expozițional are ca punct central înțelegerea contextului cu privire la acest eveniment și evoluția tehnologică rapidă care a făcut posibilă o astfel de reușită. Momentele definitorii premergătoare acestei reușite vor fi subliniate prin punctarea realizărilor din domeniul aerospațial și fundamentelor politico-sociale determinante.

Printre obiectele pe care vizitatorii le vor putea admira în cadrul expoziției se numără fragmente de rocă lunară, machete ale modulului lunar folosit în cadrul misiunilor Apollo și un costum de astronaut. De asemenea, vizitatorii vor avea ocazia să observe cum au fost receptate evenimentele prin intermediul obiectelor numismatice și filatelice, dar și cu ajutorul surselor audio-vizuale contemporane. Expoziția va fi completată de o serie de jucării care au fost inspirate de explorarea spațială și au avut un rol educativ pentru copiii acelor vremuri.

Expoziția va fi deschisă publicului în perioada 26 iulie – 29 septembrie 2019 și va putea fi vizitată de miercuri până duminică, în intervalul orar 10:00-18:00.

Organizator: Muzeul Național de Istorie a României
Durată: 26 iulie – 29 septembrie 2019

 

GÉNICA ATHANASIOU: MUZĂ ȘI PARTENERĂ A LUI ANTONIN ARTAUD.

Expoziția „Génica Athanasiou: muză și parteneră a lui Antonin Artaud”, proiect inițiat de către Muzeul Național al Literaturii Române, în parteneriat cu Institutul Francez, la începutul lunii mai, revine în atenția publicului bucureștean, de această dată la sediul MNLR din Calea Griviței 64-66. Expoziția se va deschide vineri,  2 august 2019 și va putea fi vizitată până pe 28 august, când se va încheia cu un finisaj, la ora 17.00. Programul de vizitare este de luni până vineri, în intervalul orar 10.00 – 18.00.

Personalitate uitată în Franța și încă mai puțin cunoscută în România, țara ei de origine, Génica Athanasiou, pe numele ei adevărat Eugenia Tănase, nu supraviețuiește astăzi decât prin scrisorile de dragoste pe care i le-a trimis Antonin Artaud, în perioada 1922 – 1927, celebrele Lettres à Génica. Redusă la imaginea unei femei care a fost iubită pasional, artista a dispărut în spatele cuvintelor poetului, la fel cum a dispărut și în spatele unor portrete ridicate la rang de simbol – în special cele ale lui Man Ray și Philippe Halsman, pe care le admirăm fără a putea să asociem un nume acestui chip extraordinar de sculptural.

Toată viața, Génica Athanasiou pare să se fi ascuns în umbra cuvintelor altora, însă o carieră de patruzeci de ani pe scenă nu poate fi redusă la rolul de muză pentru parteneri, fie ei Antonin Artaud sau Jean Grémillon.

„Fiind în imposibilitatea de a pătrunde în magia reprezentațiilor trecute, trebuie să facem cale întoarsă pentru a o descoperi pe această necunoscută, dincolo de aura propriului ei mit – de la Paris spre București, din secolul XXI, spre cei din urmă ani ai secolului al XIX-lea. Să pornești ca la o vânătoarea de fluturi după fapte uitate: imagini fără legendă și acte oficiale decolorate, arhive incomplete, prea puținii martori… Să încerci să regăsești o ființă în spatele tuturor acestor lucruri și poate, la capătul căutării, să știi mai multe despre acest specimen ciudat de femeie: Muza – Artistă.” – Laurence Meiffret, în albumul Génica Athanasiou – viaţa pasionantă a unei românce în avangarda pariziană

Spaţiul expoziţional cuprinde mai multe secțiuni: viaţa de scenă şi viaţa privată a Genicăi Athanasiou, lucrări ale unor artiști contemporani români şi francezi, lucrări inspirate de personalitatea ei, obiecte originale și un montaj video cu scene din filmele în care a jucat artista.

Acest proiect s-a concretizat și prin realizarea unui album – Génica Athanasiou – viaţa pasionantă a unei românce în avangarda pariziană, apărut la editura Muzeul Literaturii Române, prima publicaţie bilingvă, dedicată actriței.

Organizator: Muzeul Național al Literaturii Române
Durată: 2 august – 28 august 2019

 

Constantin I. Nottara: scena este viața mea! Expoziția prezintă istoria unei arte, pasiunea unei bresle și devotamentul unui maestru.

Muzeul Municipiului București prezintă publicului expoziția tematică „Constantin I. Nottara: Scena este viața mea!, data vernisajului fiind marți, 30 iulie 2019, ora 18.00. Expoziția poate fi vizitată la Palatul Suțu (Bdul Ion C. Brătianu, nr. 2) și prezintă istoria unei arte, pasiunea unei bresle și devotamentul unui maestru.

Evoluţia artei la nivel național a fost influenţată de contextul istoric european, iar particularităţile teatrului românesc au decurs din necesitatea creării unei arte teatrale cu specific românesc, care să exprime problematica diversă cu care se confrunta societatea. Dezvoltându-se în asociere cu alte culturi de mare diversitate, precum cea balcanică în perioada fanariotă, când au avut loc primele reprezentaţii teatrale propriu-zise, s-a aflat apoi sub influenţa culturii occidentale pe parcursul sec. al XIX-lea. A urmat o epocă a schimbărilor de idei şi mentalităţi în interiorul societăţii, prin emanciparea naţională care s-a produs ca urmare a evenimentelor ce s-au succedat într-un timp scurt: Unirea Principatelor Române din 1859, Războiul de Independenţă din 1877, Primul Război Mondial ce a culminat cu Marea Unire din 1918. Scriitorii, dramaturgii şi actorii talentați au reușit prin cultură, educaţie şi metode pedagogice moderne să ajungă în câteva decenii la nivelul celor occidentali, care proveneau din şcoli teatrale cu tradiţie de secole.

Constantin I. Nottara şi-a dedicat întreaga viaţă scenei şi dezvoltării artei interpretative, fiind un exemplu de devotament pe tot parcursul celor 60 de ani de teatru, jucând în peste 700 de roluri, în special de compoziţie. Mai mult decât atât, Maestrul Nottara a luptat neobosit pentru ca această profesie să fie recunoscută şi respectată în societatea românească. A realizat acest lucru prin seriozitate profesională, moralitate şi dăruire. A jucat mult şi fără să aleagă, rolurile fiind toate „plămădite cu creier, cu sânge şi cu nervi din trupul meu …”, după cum mărturisea în Amintirile sale.

Nu a fost niciodată interesat de realizarea sa în plan material, fiind dedicat aproape în exclusivitate scenei care l-a consacrat. A locuit foarte aproape de aceasta, într-un apartament pe strada Regală (astăzi Ion Câmpineanu), stradă care se intersecta cu Calea Victoriei, chiar în zona unde s-a aflat până la bombardamentul din 1944 fosta clădire a Teatrului Naţional.

Structura tematică a expoziţiei este reprezentată de aniversările anului 2019, în care se oglindesc teatrul şi personalitatea lui Constantin I. Nottara.

Anul acesta se împlinesc 200 de ani de la primul spectacol în limba română din fostul principat al Țării Românești. Sărbătorim, de asemenea, 160 de ani de la naşterea lui Constantin I. Nottara, cel care a fost unul dintre cei mai mari actori români, director de scenă, pedagog şi militant pentru statutul actorului. Evidenţiem felul în care oamenii de teatru au celebrat Marea Unire, plecând în primul turneu oficial al Teatrului Naţional din Bucureşti în Transilvania anului 1919. Parcursul expozițional cuprinde un secol, iar obiectele de patrimoniu prezentate se remarcă prin diversitate şi încărcătură spirituală. Fotografiile oamenilor de teatru îi înfăţişează ca modele performante prin talent, disciplină şi devotament pentru societate.

Organizator: Muzeul Municipiului București
Durată: 30 iulie – 6 octombrie 2019

 

Lemn Aur Lumina. În perioada 16 octombrie 2019 – 30 ianuarie 2020 Muzeul Național de Artă al României (MNaR) va găzdui expoziția Lemn Aur Lumină, dedicată unei ample retrospective a operei artiștilor Ovidiu și Sultana Maitec.
La solicitarea curatorilor anunțăm public colecționarii care dețin lucrări de Ovidiu sau de Sultana Maitec, de oportunitatea de a se alătura acestei expoziții, propunându-le să participe, dacă doresc, la selecție prin trimiterea de poze și descriere tehnică către adresa: ioana.ciocoiu@artmark.ro

Organizator: Muzeul Național de Artă al României
Durată: 16 octombrie 2019 – 30 ianuarie 2020

×