x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Cultură Carte 5 cărți care te vor ajuta să pătrunzi în fascinanta lume a artelor

5 cărți care te vor ajuta să pătrunzi în fascinanta lume a artelor

28 Ian 2021   •   16:24
5 cărți care te vor ajuta să pătrunzi în fascinanta lume a artelor

Când vorbim despre artă ne gândim la o multitudine de activități umane fie din sfera vizuală, fie din cea auditivă sau performativă în care autorul își exprimă liber idei conceptuale, abilități tehnice și imaginative cu intenția de a fi apreciate pentru frumusețea și puterea emoțională pe care le evocă. Putem enumera pictura, sculptura, arhitectura, muzica, teatrul, filmul, dansul, literatura sau chiar și mediile mai interactive ca activități principale cu care arta are de-a face.

 

Încă din preistorie, arta ne-a folosit drept metodă de transmitere a informației, iar etimologia cuvântului provine din latină și înseamnă aptitudine sau abilitate. De-a lungul istoriei sale, arta a fost pusă sub semnul întrebării de mulți critici sau filozofi dintre care îi putem număra pe  Aristotel, Platon și Kant.

 

LibMag v-a pregătit o selecție cu 6 volume care să vă dezvăluie mai îndeaproape secretele artelor. Aceste cărți despre artă sunt menite să ne lărgească orizonturile percepției și să ne familiarizeze cu anumite concepte pe care nu le-am mai întâlnit în parcursul nostru cotidian.

 

În cartea sa, O istorie a artei moderne, William Gompertz ne explică parcursul artei în forma sa modernă. Lecturând cartea descoperim istoria curentelor și artiștii care aparțin acestora, precum preimpresionismul, impresionismul, cubismul, suprarealismul și altele. Autorul menține un limbaj simplu, accesibil tuturor cititorilor, nefolosind termeni de specialitate, indiferent de tehnicile utilizate sau subiectele abordate de artiști. Fost director la Tate Gallery, William oferă un context complex pertinent fiecărui artist discutat și chiar folosește anecdote pentru a exemplifica mai concret trăirile acestora. Volumul include celebrii nuferi ai lui Monet, floarea-soarelui a lui Van Gogh, cutiile de supă ale lui Warhol, dar și rechinii murați ai lui Damien Hirst, autor contemporan de artă. În plus, volumul ne prezintă poveștile din spatele fiecărei opere menționate și ne invită să cunoaștem mai îndeaproape artiștii trecutului și cei ai modernității. 

 

Graffiti la feminin a lui Ganz este o carte ce aduce în prim plan creatoarele de graffiti și artă stradală. Cartea ilustrează operele a peste 125 de femei, de la creatoare mai cunoscute precum Mickey din Amsterdam, Lady Pink din NYC, dar și alte tinere artiste în plină ascensiune. Pe lângă declarații de la creatoarele de artă stradală întâlnim și comentarii ale artistei Swoon și ale cercetătoarei Nancy Macdonald. Acest volum este un punct de pornire esențial pentru toți iubitorii de artă vizuală stradală. Autorul este chiar el însuși un artist stradal, cunoscut sub pseudonimul Keinom și locuiește în Essen, Germania. Albumul său Graffiti World a fost lansat în 2004 și a fost aclamat de numeroși critici de gen. Printre alte ocupații, Ganz întreprinde și activități fotografice, curatoriale, dar și artizanale în varii domenii, dar ține și discursuri în SUA și Europa.

Un alt volum plin de artă vizuală, de data aceasta cu referință către sculptură, este și volumul lui Rudolf Wittkower, membru al Universității din Cambridge. Această carte pornește de la istorie și cuprinde teoria și practica acestei arte, precum și 12 prelegeri ale autorului din cadrul seminariilor ținute în cadrul faimoasei universități. Autorul, fiind el însuși cunoscător al procedeelor și tehnicilor de lucru în diverse materiale, oferă o viziune cuprinzătoare a mai multor opere de artă, precum și evidențierea diferențelor de procedură ale variilor artiști în funcție de perioada în care au trăit. Cartea are o organizare de tip cronologic, pornind din antichitate, până în secolul al XX-lea și include chiar artefacte grandioase cum ar fi catedralele din Reims. Printre sculptorii prezentați în carte îi putem enumera pe: Michelangelo, Cellini, Vasari, Bernini, Canova, Brâncuși sau Rodin.

 

 

Pur și simplu despre muzică, este o carte de beletristică scrisă de Haruki Murakami, care ne invită să pășim în minunata lume a artelor auditive. Un dirijor de origine japoneză, recunoscut la nivel internațional, Seiji Ozawa este diagnosticat cu cancer de esofag și îl întâlnește ulterior pe Murakami, alături de care discută și pătrunde în tainele muzicii. Cartea este o adevărată capodoperă a genului, unde un maestru făuritor de cuvinte întâlnește geniul unui maestru dirijor. Mulți critici literari descriu acest volum prin cuvinte la superlativ și apreciază dialogurile din carte la adevăratul lor potențial. Volumul a fost tradus în mai multe limbi și s-a bucurat de un succes invariabil peste tot pe unde a fost prezentat. 

În Scenograful și Cocostârcul, George Banu ne povestește impresionanta poveste de viață a lui Yannis Kokkos, ce s-a născut în Atena în 1944. Cartea prezintă diversele colaborări ale artistului, dar și spectacolele proprii, pe care acesta le creează de la începutul anilor ‘90, semnând totodată și regia și scenografia. Cartea este mărturia vie a scenografului în continuă mișcare, precum și a poveștilor izvorâte din acest continuu freamăt al artistului împreună cu colaboratorii săi.

Închidem selecția propusă de LibMag cu Teatru: singurătate, meșteșug, revoltă a lui Eugenio Barba. Complexitatea acestui volum ne poartă prin adâncurile acestui meșteșug vechi, care uneori se dovedește anemic atunci când se lovește de crunta realitate. Eugenio folosește diverse metafore care au rolul de a explica natura acestei arte, și anume teatrul. În plus, el ne vorbește de valoarea transcendentală și reparatorie pe care această artă o poate evoca.

Sperăm că aceste recomandări să vă apropie de fascinanta lume a artelor și să vă ajute să vă bucurați de viziunile variate care au stat la baza realizării unor opere artistice.

 

 

×