x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Cultură Carte 5 cărţi de citit pe plajă 

5 cărţi de citit pe plajă 

de Maria Coman    |    02 Iul 2021   •   09:00
5 cărţi de citit pe plajă 

Trandafirul din Sevastopol  e un roman istoric, a cărui acţiune se petrece în complicata perioadă victoriană. Este povestea Mariellei, a verişoarei sale Rosa şi a doctorului Henry Thewell, trei personaje ale căror vieţi sunt răvăşite de evenimentele istorice de la jumătatea secolului al nouăsprezecelea, mai cu seamă de evoluţia neaşteptată a Războiului din Crimeea. Henry,  logodnicul Mariellei, este trimis la Sevastopol  pentru a se îngriji de organizarea spitalelor militare, iar visul Rosei, în ciuda  tinereţii, a farmecului ei libertin şi a statutului social, este de a face parte din grupul de asistente condus de faimoasa Florence Nightingale. Rămasă singură să înfrunte atmosfera anostă din casa familiei sale din Clapham,  Mariella nu are altă soluție decât să străbată întreaga Europă în căutarea iubitului şi a verişoarei sale. Dar la capătul acestei călătorii o aşteaptă o surpriză mai neliniştitoare decât războiul însuşi. 

 

Secretele clubului de sushi este povestea a patru prietene, în aparenţă nedespărţite. Ani de-a rândul, Jina, Irene, Mary şi Alice şi-au împărtăşit cele mai intime taine în jurul unei porţii de sushi. Dar cum poţi avea încredere că secretele acestea vor fi în siguranţă, când una dintre prietenele tale este scriitoare? În momentul în care romanul scris de Alice apare pe piaţă şi devine imediat bestseller, cele trei prietene ale ei (o fostă actriţă de telenovele, o văduvă nemângâiată şi o virgină de 40 de ani) constată cu groază că au devenit, fără voie, personaje celebre. Alice încearcă să le explice că nu a avut intenţii rele, dar totul e în zadar, căci cartea ei ameninţă să le dea tuturor vieţile peste cap. Încercând să se reconcilieze, cele patru protagoniste se lansează într-o aventură care le va pune la încercare talentele, calităţile şi limitele, iar viaţa reală se va dovedi în cele din urmă mult mai bogată în surprize decât ficţiunea. 

Fata de pe stâncă - de ce un secret din 1914 a provocat un secol de suferință? Tulburată de o pierdere recentă, Grania Ryan s-a întors în Irlanda, în brațele familiei ei iubitoare. Și aici, pe vârful unei stânci, a întâlnit-o pe tânăra Aurora, care îi va schimba definitiv viața. Atrasă în mod misterios de Aurora, Grania descoperă că poveștile familiilor lor se întrepătrund într-un mod straniu… De la o iubire dulce-amară în Londra cuprinsă de război, la o relație problematică în New Yorkul din prezent, de la devotamentul pentru un copil găsit la amintirile uitate, legate de un frate pierdut, familiile Ryan și Lisle, din trecut și din prezent, au fost unite timp de un secol. În cele din urmă, intuiția și remarcabilul spirit al Aurorei vor fi cele care ajută la ruperea vrăjii și dezlegarea de trecut. Povestea Aurorei, răscolitoare, motivantă și emoționantă, vorbește despre triumful speranței în fața pierderii.

Dans în arenă. Când Sarah primește de la bunicul ei un cal superb pe nume Boo – în speranța că îi va călca pe urme și se va înscrie la o celebră școală de călărie din Franța, departe de cartierul lor sărăcăcios în Londra – ea începe să se antreneze în secret în parcuri și pe aleile orașului. Dar bunicul se îmbolnăvește, iar Sarah trebuie să strecoare orele de călărie printre îndatoririle de la școală și vizitele la spital. Natasha, o tânără avocată, se resimte după o căsătorie ratată: i se pune la îndoială discernământul profesional, noul prieten este o mare dezamăgire și este obligată să-și împartă locuința cu fostul soț. Dar când îi iese în cale adolescenta Sarah, Natasha hotărăște să o ia pe fată sub aripa ei ocrotitoare. Sarah însă are un mare secret – care le va schimba pentru totdeauna viețile celor implicați.


Asimetric.  Totul începe în New York, delirul anilor 2000. Orașul este un jackpot în creștere. Alice are 25 de ani, este asistent editorial la Gryphon, gustă din „fatalele fleacuri și frenezii” ale vieții literare din Manhattan și se visează scriitoare. Ezra este un autor multipremiat, cu aproape 50 de ani mai în vârstă ca ea. Între cei doi se naște o relație amoroasă stranie, în care educația literară și sentimentală alternează cu anxietatea influenței și cu dependențe împovărătoare. Heathrow, 2008. Amar Jaafari, economist american cu origini irakiene, este reținut pe aeroport fără explicații, în timp ce încearcă să ajungă la Bagdad pentru a-și întâlni fratele. Interogatoriul, desfășurat într-o atmosferă frizând absurdul și neputința, alternează cu flashbackuri din viața lui Amar. Biografia lui, sfâșiată între Orient și Occident, se profilează pe fundalul unui Irak în plin război, vădind adâncul răului uman, precum și cele mai abisale întrebări. Dar care este logica secretă și unde se întâlnesc cele două destine fracturate, care ar putea face parte din una și aceeași poveste?

×