x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Cultură Carte Cărți pentru adolescenții izolați de pandemie

Cărți pentru adolescenții izolați de pandemie

de Maria Coman    |    12 Noi 2020   •   12:00
Cărți pentru adolescenții izolați de pandemie

Copiii noștri stau mai mult acasă decât de obicei și cel mai probabil în scurt timp vor începe să fie din ce în ce mai plictisiți. Așa că poate fi un bun moment să le punem la dispoziție cărți. În afara bibliografiei destul de rigide de la școală, literatura young este extrem de ofertantă în zilele noastre. 

 

Sălbaticele este cartea de debut a scriitoarei Rory Power și a fost publicată în Statele Unite în vara anului trecut. A fost desemnată cea mai bună carte a anului 2019 de către New York Public Library, bestseller New York Times, iar criticii literari au apreciat la tânăra autoare capacitatea de a reda „relații convingătoare, groaza viscerală, dar și rezistența în mijlocul haosului ecologic și politic”. Nimeni nu se gândea atunci că doar câteva luni mai târziu întreaga planetă va experimenta trăirile sălbaticelor personaje ale lui Rory Power.    

Ce ar trebui să știm înainte de a începe să citim? Este un roman foarte frumos și extrem de brutal. O poveste care te acaparează și rămâne mult timp cu tine după ce ai terminat-o de citit. Rămâi cu gândul la Tox, la insula din largul coastei orașului Maine, la fetele cu răbufniri neașteptate și la pădurile sălbatice, care amenință să le devoreze. Rory Power îți captează atenția cu descrierea bolii care omorât jumătate dintre elevele și profesorii de la Școala Raxter. Trăirile supraviețuitorilor sunt la fel de realist descrise; sentimentul izolării, lupta pentru viață într-o lume fără control.

A trecut un an și jumătate de carantină la Școala de fete Raxter, de când a apărut Toxul. Întâi au murit, una după alta, profesoarele. Trupurile elevelor s-au transformat în ceva ciudat și străin. Izolate de restul lumii și lăsate să se descurce singure pe insula pe care se află școala, fetele nu îndrăznesc să iasă dincolo de gard, unde Toxul a transformat pădurile în locuri sălbatice și periculoase.

Când Byatt dispare, Hetty va face orice ca s-o găsească: va sfida carantina și va înfrunta ororile de dincolo de gardul școlii.

Dar în lume află că povestea este mult mai complicată decât și ar fi putut imagina.

Pe val, de Angie Thomas 

Brianna, o adolescentă de culoare în vârstă de 16 ani, vrea să ajungă una dintre cele mai mari cântărețe de rap ale tuturor timpurilor. Tatăl ei, ucis chiar înainte să se îmbogățească, fusese o legendă a muzicii undergound, iar Bri nu poate fi mai prejos. Dar e greu să fii pe val, când la școală ești etichetată drept o elevă problemă, iar frigiderul de acasă e gol după ce mama ta și-a pierdut slujba. Bri își revarsă toată furia și frustrarea în primul său cântec, care devine viral… iar presa o numește fata de culoare care instigă la violență. Când însă un ordin de evacuare îi amenință familia, Bri acționează, chiar dacă asta înseamnă să întruchipeze tocmai personajul controversat în care a transformat-o publicul.

 

Îndrăzneț, profund și emoționant, cartea  reprezintă o odă închinată hip-hopului, de la una dintre cele mai puternice voci ale generației actuale de scriitori. E o poveste despre cum să lupți pentru visurile tale, chiar când totul îți stă împotrivă. Puterea romanului constă în felul în care explorează iubirea, temerile și prietenia în cadrul unei comunități afro-americane, care face tot posibilul să supraviețuiască într-o administrație din ce în ce mai ostilă. Luptele lui Bri din cadrul industriei muzicale și din școală, descrise în carte, evidențiază umilințele și nedreptățile care rămân o parte de neșters din povestea afro-americanilor, dezvăluind puterea lirică incontestabilă a rapului ca limbaj prin care să poți găsi forța de a merge înainte. Dar în ciuda provocărilor cu care se confruntă Bri, romanul este o scrisoare de dragoste adresată hip-hopului, familiei, lui Michael B. Jordan, culturii nerd și oricărei culturi pop. De asemenea, reprezintă o elogiere a realizărilor culturii afro-americane în muzică, TV și film.

Întâlniri aranjate. Poți conta pe familie dacă vrei să ajungi în situații ciudate de sărbători. Sophie își dorește un singur lucru de Crăciun: să scape câteva zile de sub supravegherea părinților ei. Când aceștia se hotărăsc să plece în sudul Louisianei, Sophie rămâne acasă, dorindu-și cu ardoare să-și petreacă vremea doar cu iubitul ei, Griffin, care însă vrea o pauză în relație.

Distrusă, Sophie se duce la bunici, unde s-a adunat tot restul numeroasei lor familii. Iar bunica pune la cale un plan (nu tocmai) strălucit: în următoarele zece zile, Sophie va merge la zece întâlniri aranjate de diverși membri ai familiei.

Când apare pe neașteptate Griffin și o imploră să-i mai acorde o șansă, Sophie este derutată. Pe motiv că tocmai a început să simtă ceva pentru altcineva. O să fie oare cea mai îngrozitoare vacanță de Crăciun… sau poate că nu?

 

„Într-o poveste amuzantă de dragoste, în care personajul principal ajunge să aibă grijă de căței pe un teren de hochei, să se uite la un film porno la un cinema drive-in și să o joace pe Fecioara Maria într-o scenetă de școală, Elston reflectă cu inteligență personalitățile membrilor familiei prin partenerii pentru întâlniri pe care ei îi aleg lui Sophie”. – Publishers Weekly

×