x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Cultură Carte Cărtărescu, la Bookfest, despre "Melancolia": Cartea aceasta nu contează pe ea însăşi, ci pe fiecare dintre dumneavoastră

Cărtărescu, la Bookfest, despre "Melancolia": Cartea aceasta nu contează pe ea însăşi, ci pe fiecare dintre dumneavoastră

01 Iun 2019   •   15:45
Cărtărescu, la Bookfest, despre "Melancolia": Cartea aceasta nu contează pe ea însăşi, ci pe fiecare dintre dumneavoastră

Scriitorul Mircea Cărtărescu s-a declarat, sâmbătă, îngrijorat de destinul noii sale cărţi "Melancolia", afirmând că aceasta nu contează pe ea însăşi ca să existe mai departe, ci pe pe fiecare dintre cititorii săi.

"Sunt cu inima strânsă pentru destinul ei în lume, pentru ce se va-ntâmpla cu această carte. Am foarte mare încredere în dumneavoastră. Sper că veţi putea iubi această carte. Ea este făcută, este scrisă ca să fie iubită şi sper că îi veţi înţelege lipsa de apărare şi fragilitatea. Cartea aceasta nu contează pe ea însăşi ca să existe mai departe. Contează pe fiecare dintre dumneavoastră", a spus Cărtărescu la lansarea "Melancoliei", desfăşurată la standul Humanitas din Salonul Internaţional de Carte Bookfest.

El a mai spus că şi această carte l-a ales "pentru a intra în lume".

"Eu nu voi spune multe lucruri despre cartea mea, decât ceea ce am spus întotdeauna despre toate cărţile mele, că sunt infinit recunoscător pentru faptul că m-au ales pe mine ca să intre în lume. Nici un scriitor nu trebuie să fie orgolios sau mândru de ceea ce scrie, pentru că el nu scrie decât ce este dăruit să scrie. Trebuie să ai acest sentiment, ca să nu cazi în păcatele lumii literare, ale vieţii literare în care sunt atât de multe orgolii. Sunt deci infinit recunoscător pentru faptul că această carte m-a ales pe mine ca să existe", a mai spus scriitorul.

Despre cartea lui Mircea Cărtărescu, scriitorul, criticul şi istoricul literar Ioana Pârvulescu a afirmat că aceasta "face parte din categoria rară a cărţilor înnoitoare".

"Noua carte a ta, 'Melancolia', face parte, aşadar, ca tot ce ai scris, din această ultimă şi rară categorie a cărţilor înnoitoare. Desigur, aşa cum chiar tu ai dezvăluit în interviuri şi cum un cititor avizat ştie şi singur, ea mixează şi topeşte laolaltă tonuri din romantismul german, din Hoffman cu 'Spărgătorul de nuci', basmele lui Andersen şi proza lui Oscar Wilde, din proza şi poezia eminesciană, din Borges, din suprarealişti, din proza realismului magic sud-american şi să nu-l uităm pe cel mai important, cel mai apropiat de tine, din Mircea Cărtărescu. Desigur cartea amplifică, face să se audă mai tare tema singurătăţii. Nu suntem oare cu toţii, dinainte de naştere şi până după moarte, fundamental singuri?", a spus Ioana Pârvulescu.

AGERPRES

×
Subiecte în articol: mircea cartarescu melancolia boofkest