x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Cultură Carte Cărți care au inspirat filme de succes

Cărți care au inspirat filme de succes

de Maria Coman    |    02 Dec 2020   •   09:34
Cărți care au inspirat filme de succes

Micuțele Doamne a fost ecranizat de mai multe ori, de fiecare dată cu atenție pentru detalii și cu un casting extrem de interesant. Însă totul a fost posibil pentru că volumul de la care pornește povestea este așa, generos, interesant, cu personaje construite puternic. Generații întregi de cititori, tineri și mai puțin tineri, indiferent de gen, s-au îndrăgostit de romanul emblematic al Louisei May Alcott Micuțele doamne și de surorile March: de băiețoasa și talentata viitoare scriitoare Jo, de fragila și delicata Beth, de frumoasa Meg, de romantica și răsfățata Amy, care încearcă împreună să supraviețuiască perioadei dificile din timpul Războiului Civil. Nu este niciun secret că Micuțele doamne este inspirat din viața lui Alcott și că și-a folosit propria personalitate pentru a crea un personaj feminin fără precedent. Jo March a fost prima eroină din literatura americană care se comportă așa cum îi dictează propria voință și care nu mai reprezintă stereotipul idealizat omniprezent în literatura pentru copii.


Unul dintre cele mai vizionate seriale de pe HBO, Obiecte Întunecate, e inspirat din trilogia care a reinventat literatura pentru copii și adolescenți și care l-a impus pe Philip Pullman printre cei mai îndrăgiți autori contemporani. În primul volum, Luminile
Nordului, acțiunea se petrece într-un univers asemănător cu al nostru, dar în multe feluri diferit. Povestea din al doilea volum, Pumnalul tăinuit, se deplasează între trei universuri: universul din primul volum; universul în care trăim; un al treilea 
univers, care diferă și el în multe feluri de cel pe care îl cunoaștem. În Ocheanul de ambră, povestea se mută din nou între mai multe universuri. Philip Pullman s-a născut în 1946 în orășelul britanic Norwich. Tatăl său a fost pilot în Aviația Regală, așa că Pullman a călătorit mult în copilărie, în toate colțurile lumii (din Africa până-n Asia), lucru care avea să-i influențeze scrierile, mai ales trilogia Materiile întunecate. Este absolvent al universității Oxford, după care va lucra un timp ca profesor de gimnaziu în același oraș, scriind piese de teatru pentru elevii săi.

Cazul Marchizului dispărut. Cartea lui Nancy Springer a fost ecranizată recent și prezintă aventurile Enolei Holmes, o fată  înaintea vremurilor sale. Enola Holmes, adolescenta care-și găsește propriul drum. Când rebela Enola, sora mai mică a celebrului Sherlock Holmes, descoperă că excentrica ei mamă a dispărut, pornește fără să stea pe gânduri în căutarea ei. Drumurile o poartă până la Londra, unde o așteaptă un șir de aventuri la care o fată de 14 ani n-ar îndrăzni să se gândească: e implicată fără voie în răpirea unui tânăr marchiz, înfruntă o bandă de răufăcători, se ascunde într-un cartier periculos, dezleagă cifruri, se luptă cu tot felul de superstiții și practici oculte, și toate acestea în vreme ce adună indicii. În vâltoarea atâtor evenimente, independenta Enola își descoperă adevărata chemare, care o smulge din plicticosul rol de „domnișoară de familie bună“ și o aruncă în calea unor enigme și mai încurcate, pe care va trebui să le rezolve.

Carbon Alterat, un alt serial recent, e scris pe baza cărții cu același nume, a lui Richard Morgan. Prin stocarea spiritului într-o memorie corticală care poate fi inserată în alt corp, moartea devine un detaliu. Ucis în mod violent pe câmpul de luptă, fostul agent special Takeshi Kovacs este reîntrupat cu ajutorul magnatului Bancroft, pentru a rezolva misterul morții acestuia. În aparență, o sinucidere. Dar când viața se află la doar o reactualizare distanță, să-ți pui capăt zilelor poate părea absurd. Un demon electronic, un spirit malign ce trăia sub formă de carbon modificat și apărea doar ca să distrugă și să ucidă.

Ultima apariție pe rețelele de streaming este HillyBilly Elegy, în care Glen Close face un rol senzațional, cel al bunicii care reușește să țină unită o familie americană ce trece prin toate încercările perioadei. Alcool, droguri, dependență de pastile, sărăcie, prejudecăți, un tablou al vieții contemporane cum nu prea se mai fac acum. Cartea nu a fost încă tradusă în limba română, dar este disponibilă în engleză și la noi în țară. Povestea familiei Vance începe în America de după război. Bunicii lui JD se mută în Ohio, cu speranța să scape de sărăcia din jurul lor. Familia întreagă se luptă cu noul stil de viață și încearcă să depășească traumele și dependențele care le macină, așa cum de fapt se întâmplă în cele mai multe familii din clasa de mijloc americană și nu numai. JD reușește să ajungă la facultate, la Yale, și să se desprindă aparent de problemele familiei, dar rămâne profund legat de acestea și marcat de ele. E o poveste cu final fericit, căci mama sa reușește și în realitate să se lase de droguri, după o luptă care durează zeci de ani. La apariția cărții, acum ani, nimeni nu se aștepta să aibă un asemenea succes, dar probabil faptul că aproape oricine se poate identifica cu problemele de acolo a făcut-o dorită și citită în milioane de exemplare. 

 

×