x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Cultură Carte Cărți care ne învață ce și cum să mâncăm

Cărți care ne învață ce și cum să mâncăm

de Maria Coman    |    30 Oct 2020   •   09:30
Cărți care ne învață ce și cum să mâncăm

Toată lumea se pricepe la nutriție, așa cum se pricepe la fotbal și la politică în zilele noastre. O să trecem în revistă câteva cărți care ne ajută să înțelegem mai bine ce nevoi avem de fapt și cum să le gestionăm.

 

Dilema Omnivorului, scrisă de Michael Pollan

E considerată cartea care a schimbat practic dieta Americii. Ce avem la cină? părea o întrebare simplă, până când jurnalistul și detectivul alimentar Michael Pollan a început să investigheze dincolo de aparențe. De la fast-food şi mâncarea organică până la vânătoare, fermele mici și deja desueta recoltă, adaptarea pentru cititorii tineri a celebrei explorări a lanțului trofic efectuate de Michael Pollan îi încurajează pe copii să ia în calcul consecințele pe care le au alegerile lor alimentare asupra sănătății personale și globale.

Cu ajutorul unui format inteligent și convingător, al informațiilor actualizate, al unui număr mare de fotografii, grafice și elemente vizuale, precum și al postfeței și sfaturilor de la final, Dilema omnivorului servește drept mesaj îndrăzneț pentru generația care are cea mai mare nevoie de el: este timpul să preluăm controlul asupra obiceiurilor alimentare ale națiunii – și totul începe cu tine. În această carte, vei merge sub acoperire într-un supermarket şi vei adresa întrebări precum: „Ce înseamnă cu adevărat eticheta de pe o banană, pe care scrie organic?” și „Unde a fost crescut puiul din acest nugget?”. Vei investiga ce se întâmplă dincolo de locul cinei și, până să digeri ultima pagină, vei fi pus cap la cap toate piesele fascinante (și uneori șocante) ale puzzle-ului din farfuria ta și ale modului în care a ajuns acolo. Dilema omnivorului este o carte revoluţionară şi foarte premiată, care ne-a schimbat fundamental modul în care privim mâncarea. Iată o adaptare edificatoare pentru tinerii cititori, care pune accent pe consecinţele pe care le au alegerile lor alimentare asupra sănătăţii personale și globale.

De ce mâncăm animale, de Jonathan Safran Foer

Ca mulți alţi tineri americani, Jonathan Safran Foer și-a petrecut mare parte din adolescență și din studenție pendulând între un carnivor entuziast și un vegetarian ocazional. După ce s-a căsătorit și a devenit tată, dimensiunile morale ale actului de a mânca au devenit extrem de importante pentru el. Confruntat cu situația de a nu fi în stare să-i explice fiului său de ce mâncăm unele animale în timp ce nu ne atingem de altele, Foer a început să analizeze originile multor obiceiuri alimentare și poveștile legate de modul în care au fost deprinse acestea. Călătorind prin cele mai întunecate cotloane ale modului nostru de a ne hrăni, Foer ridică
întrebări nerostite până acum, legate de fiecare pește pe care îl mâncăm, de fiecare pui pe care îl prăjim și de fiecare burger pe care îl frigem. În parte memorii, în parte reportaj de investigație, De ce mâncăm animale este o carte care, după cum s-au exprimat cei de la Los Angeles Times, îi asigură lui Jonathan Safran Foer „un loc la masă, alături de cei mai mari filosofi”.

Capcanele mâncatului emoțional

Este o carte scrisă de un nutriționist român, medicul LAURA ENE. Cercetătorii în domeniul nutriției estimează că dintre diete eșuează din cauza mâncatului pe fond emoțional sau din cauza altor tipare problematice de comportament alimentar. De cele mai multe ori dietele dau greș pentru că oferă sfaturi nutriționale aparent simple, dar care funcționează doar dacă suntem conștienți de propriile obiceiuri alimentare. Sfaturile acestea își pierd însă orice putere atunci când în proces intervin emoțiile, care cer o recompensă imediată, adică alimente bogate în calorii și sărace în nutrienți. În cei peste 15 ani de activitate ca medic diabetolog și nutriționist, dr. Laura Ene a înțeles importanța aspectelor psihologice pe care le presupune orice proces de schimbare. În carte
vom regăsi importanța aspectelor psihologice pe care le presupune orice proces de schimbare. În care vom regăsi informații, tehnici și recomandări venite din psihologie, dezvoltare personală, programare neuro-lingivstică, din surse selectate cu grijă și adaptate domeniului nutriției și stilului de viață sănătos. Cartea conține și o secțiune de teme și exerciții, care pot deschide o perspectivă cu totul și cu totul nouă pentru planificarea succesului în schimbările legate de alimentație. Volumul este, de fapt, unul de ghidaj pentru obținerea unor rezultate concrete, de la slăbitul propriu-zis, la îmbunătățirea stării de spirit și a nivelului de energie cu care întâmpinăm fiecare zi în parte.

Sfaturile, recomandările și trucurile oferite ne pot face mai ușoară sarcina de organizare a meselor zilnice.

Laura Ene este unul dintre nutriționiștii care povestesc și experiențele personale, ceea ce ne ajută să nu ne simțim singuri în lupta cu mâncatul emoțional: „În cazul meu, zilele ploioase, înnorate și friguroase construiesc acel cadru care nu mă inspiră deloc să ies din casă și care mă predispune la pofte. Devin vulnerabilă și în zilele în care am programul supraîncărcat. La fel și în weekendul de după o săptămână foarte încărcată.

În astfel de momente, pare că singura soluție pentru a-mi drege epuizarea mentală sau oboseala fizică este mâncarea. Cât mai dulce și cât mai grasă, bineînțeles. Sunt sigură că te recunoști și tu în acest model”.

×