x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Cultură Carte Ce cărţi le luăm copiilor în luna cadourilor

Ce cărţi le luăm copiilor în luna cadourilor

de Oana Portase    |    03 Dec 2019   •   12:06
Ce cărţi le luăm copiilor în luna cadourilor

Decembrie este luna cadourilor şi a bucuriilor pentru copii. Editurile au pregătit noutăţi speciale pentru cei mici şi pentru adolescenţi. De Moş Nicolae, de Crăciun sau pentru alte evenimente speciale, aveţi de unde alege cadouri. Cărţile n-ar trebui să lipsească din lista de cadouri.

 

Curiozităţi şi enciclopedii

 

Cei mici sunt jucăuşi şi curioşi. Pe lângă poveştile clasice, le puteţi oferi cărţi care să le îmbogăţească imaginaţia şi cunoştinţele.

 

500 de curiozităţi despre animale. Știaţi că unele păsări pot zbura cu spatele, că albinele comunică prin dans? Sau că rechinii nu pot respira dacă nu înoată? Că urșii polari au pielea neagră? Lucrarea e împărțită în capitole care descriu corpul animalelor, habitatul acestora, felul cum se mișcă, cum comunică între ele, care le sunt prietenii și dușmanii.

 

500 de curiozităţi despre ştiinţă. O carte care vă dezvăluie că părul uman este suficient de puternic pentru a ține 12 tone sau că un singur fulger conține suficientă energie pentru a prăji 100.000 de felii de pâine. Cartea îi invită pe micii curioși să exploreze modul ciudat și minunat în care funcționează lumea. Sunt 500 de curiozități prezentate haios și vizual.

 

Întrebări şi răspunsuri pentru cei mici. Mai bine de 150 de imagini frumoase şi schiţe de observat, ca o carte ilustrată, urmate de întrebări care ajută copiii să identifice, să unească şi să recunoască mediul lor înconjurător. Cu ajutorul acestui prim test de cunoştinţe cuprinzător, copiii vor putea să răspundă la tot felul de întrebări, precum adulţii!

 

Cum a salvat Felix Crăciunul – Alex T. Smith

 

În Ajunul Crăciunului, Felix găsește întâmplător o scrisoare pentru Moș Crăciun rătăcită afară din cutia poștală. Se hotărăște așadar să pornească într-o Misiune Foarte Importantă și să-i înmâneze chiar el scrisoarea lui Moș Crăciun. În timp ce străbate orașul aflat în toiul pregătirilor de sărbătoare, Felix întâlnește o mulțime de prieteni minunați, are parte de aventuri periculoase și învață că faptele bune se împlinesc cu bunăvoință și curaj.

 

O poveste minunată, spusă în douăzeci și patru de capitole și jumătate și însoțită de activități menite să aducă în fiecare familie magia Crăciunului.

 

Zăpadă – Walter de la Mare

 

Odată cu lăsarea serii, în casă, familia se pregătește de Crăciun. Afară se așterne o mantie de zăpadă...

 

Carolina Rabei s-a născut în Republica Moldova și este pasionată de desen încă din copilărie. A studiat artele frumoase la Chișinău, apoi la Cambridge School of Art. Poemul Zăpadă scris de Walter de la Mare este prima ei lucrare, primită cu entuziasm de public și de critică și nominalizată la prestigioasa medalie Kate Greenaway.

 

Disney. Regatul de gheață II. Povestea filmului

 

Împreună cu Anna, Kristoff, Sven și Olaf, Elsa pornește spre nord, împinsă de vocea pe care o tot aude. Călătorind prin ceață spre un tărâm magic necunoscut, va întâlni prieteni și va căuta să deslușească vechiul mister al regatului Arendelle și originea puterilor ei.

 

Povestea fără sfârşit – Michael Ende

 

Frumoasa poveste care ne-a încântat copilăria este acum reeditată spre bucuria nostalgicilor. Când Bastian descoperă într-un anticariat o misterioasă carte legată în mătase arămie, nici prin gând nu-i trece că o să-i fie încredințată o misiune importantă. E nevoit să pătrundă cumva în carte și să salveze Fantázia, un tărâm al imaginației în care orice este posibil și în care te poți și pierde. Viața Crăiesei Copile stă în mâinile sale și e hotărât să riște totul pentru a o salva.

 

Adevărata încercare pe care Bastian e nevoit să o depășească nu este pătrunderea în Fantázia și salvarea ei, ci descoperirea căii prin care se poate întoarce în lumea reală. Iar părăsirea unui tărâm fără hotare se dovedește cu atât mai grea.

 

Scriind o poveste în poveste ce se autogenerează la infinit, Michael Ende le demonstrează cititorilor săi că nimic nu se sfârșește cu adevărat, ci doar se preschimbă, și că, în final, cheia ce deschide poarta tuturor posibilităților stă în puterea de a afla cine ești cu adevărat.

 

Marele uriaş prietenos - Roald Dahl

 

În toiul nopţii, micuţa Sophie este înşfăcată din patul ei de un uriaş, iar primul ei gând este că va păți ceva rău. Dar uriaşul cu ochi scânteietori nu face decât să o ducă în peştera lui, unde, cu felul lui împleticit de a vorbi, i se prezintă: “Eu este singurul uriaş cumsecade şi zăpăcit din tot Tărâmul Uriaşilor. Eu este Marele Uriaş Prietenos. Eu este MUP.” Ba mai mult, Sophie află că MUP are o îndeletnicire nobilă şi misterioasă: colecţionează vise pe care le suflă în urechile copiilor adormiţi.

 

 În scurt timp însă, puterile lui MUP vor fi puse la încercare, când Sophie şi noul ei prieten vor încerca să-i oprească pe uriaşii mâncători de oameni. Îndrăzneaţa misiune, la care va participa însăşi regina Angliei, îi va ţine pe cititori cu sufletul la gură şi le va stârni deopotrivă hohote copioase de râs.

 

Cititoarea – Traci Chee

 

Cartea întâi din seria "Marea de Aur și Cerneală". Sefia știe ce înseamnă să supraviețuiești. După ce tatăl îi e ucis cu brutalitate, tânăra dispare în sălbăticie împreună cu mătușa ei, Nin, care o învață să vâneze și să fure. Dar după ce Nin este răpită, Sefia rămâne complet singură și niciuna dintre tehnicile de supraviețuire învățate nu o pot ajuta să dea de urma mătușii ei. Singurul indiciu pe care îl are este un obiect dreptunghiular straniu, despre care va afla că e o carte, un lucru nemaipomenit într-o societate neinstruită. Cu ajutorul cărții și al unui străin misterios (care are propriile lui secrete întunecate), Sefia pornește să-și salveze mătușa și să-i pedepsească pe cei responsabili de moartea tatălui ei.

 

 

 Lama Lama de Crăciun - Anna Dewdney

 

În preajma Crăciunului, timpul se scurge încet, prea încet pentru micul Lama, e ca o clepsidră spartă. Ia parte inimos, dar și nerăbdător la toate pregătirile pentru sărbătoare. Dar între luminițe, globuri și cântecele, Lama află care e cel mai prețios dar de Crăciun, dintre toate.

 

O dorință de Crăciun - Katherine Rundell, Emily Sutton

 

Când îţi doreşti ceva, trebuie să fie din toată inima!

 

Chiar dacă inima e ascunsă sub patru straturi de haine, dorinţa tot ţi se va împlini. În seara de Ajun, o dorinţă tainică, dar adevărată face să prindă viaţă un înger ponosit, un căluţ de lemn gurmand, un măcăleandru cu aspiraţii de tenor şi un soldăţel de tinichea îndrăgostit. Aventurile lui Theodore şi ale prietenilor săi sunt povestite cu multă căldură şi umor, aşa cum ar trebui spuse toate poveştile din jurul bradului de Crăciun.

 

Harry Potter și piatra filosofală (ediţia ilustrată)

 

Viața lui Harry Potter se schimbă pentru totdeauna în ziua aniversării a unsprezece ani, când uriașul Rubeus Hagrid îi aduce o scrisoare și câteva vești uimitoare. Harry Potter nu-i vreun băiat obișnuit: e vrăjitor. O aventură extraordinară stă să înceapă.

 

Prima ediție ilustrată din magica serie clasică scrisă de J.K. Rowling este înțesată cu superbe ilustrații color de Jim Kay, câștigător al medaliei Kate Greenaway. O bucurie, o carte perfectă pentru fani devotați și cititori noi deopotrivă.

 

Legendar şi Caraval – Stephanie Garber

 

Donatella Dragna a scăpat, în sfârșit, de tatăl său și a salvat-o pe

sora ei, Scarlett, de la o căsătorie aranjată. Fetele ar trebui să

sărbătorească, dar Tella nu este încă liberă. A făcut un aranjament

disperat cu un infractor misterios care i-a cerut să afle adevărata

identitate lui Legend, Stăpânul Caravalului. Pentru aceasta, Tella se aruncă încă o dată în legendarul joc. Pentru Caraval a fost nevoie întotdeauna de curaj, viclenie și sacrificiu, însă de această dată jocul cere mai mult. Bine ați venit la Caraval, jocul abia a început! Pusă în faţa unei căsătorii aranjate, Scarlett şi-a pierdut speranţa de a vedea îndepărtatul Caraval, unde anual se ţin reprezentaţii. Sora ei, Tella, reuşeşte totuşi să o ducă la spectacol, dar este răpită. În acest sezon, se pare că jocul se învârte în jurul Tellei, iar cine o va găsi va fi declarat castigator.

 

Regele cicatricilor - Leigh Bardugo

 

O nouă aventură palpitantă în Universul Grisha. Nikolai Lantsov, tânărul şi chipeşul rege al Ravkăi, a trecut în timpul războiului civil printr-o încercare teribilă, care l-a schimbat pe viaţă - însă are de gând să ţină totul secret. Acum, când duşmanii se adună la graniţe, Nikolai - Regele Cicatricilor - trebuie să încheie noi alianţe, să umple vistieria regatului şi să îndepărteze pericolul ce ameninţă faimoasa Armată Grisha. Dar, pe zi ce trece, secretul îi este tot mai ameninţat, căci puterea întunecată din adâncul său devine tot mai greu de stăpânit, riscând să distrugă regatul. Cu ajutorul unui tânăr călugăr şi al unei Furtunoase legendare, Nikolai porneşte prin ţinuturile ravkane, în care se ascund cele mai tainice puteri magice, sperând să afle cum să învingă întunericul ce pune stăpânire pe el. Regele Cicatricilor e gata să rişte totul pentru a-şi salva ţara şi pe el însuşi. Dar poate că anumite răni nu se vindecă niciodată.

 

Fulgi de iubire. Trei poveşti romantice de Crăciun - John Green, Lauren Myracle, Maureen Johnson

 

Ce au în comun o furtună de zăpadă iscată în Ajunul Crăciunului, 14 majorete vesele, un restaurant Waffle House şi un tip învelit în folie de aluminiu?

Răspuns: aceste trei poveşti romantice de Crăciun. O furtună puternică de zăpadă aduce dragostea în vieţile a trei adolescenţi: o fată al cărei tren s-a înzăpezit, un băiat ce înfruntă viscolul pentru a se întâlni cu prietenii săi, o altă fată cu inima frântă ce-şi vopseşte părul în roz şi visează să fie îngerul cuiva.

 

Trei dintre cei mai cunoscuţi autori americani de literatură pentru adolescenţi – John Green, Maureen Johnson şi Lauren Myracle – şi-au unit forţele pentru a scrie poveşti pline de aventură, umor, romantism şi duioşie, ale căror fire se împletesc inteligent la final, într-o carte numai bună de citit la gura sobei.

 

 

 

×