x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Cultură Carte Comoara grecilor

Comoara grecilor

28 Iul 2011   •   21:00
Comoara grecilor

Un nou roman Irving Stone apare la Polirom, dupa "Bucuria vietii". O istorie "cal­da, plina de sensibilitate, despre doi oameni pe care dra­gos­­tea i-a fa­­cut mai pu­ter­nici".

Dupa o ti­­nerete aven­­­­tu­roa­sa, Hei­­n­rich Schliemann, de­venit mi­li­o­nar prin for­te proprii, la 47 de ani vrea sa-si in­de­pli­neasca visul: sa des­copere Troia. Ca si Ale­xan­dru cel Mare, stie "Iliada" pe de rost si este convins ca, ur­mand descrierile lui Homer, poate gasi cetatea. Filologii, istoricii si arheologii de la sfarsitul secolului al XIX-lea cred ca Troia este un mit si ca Homer n-a existat niciodata, "Iliada" nefiind decat o culegere de balade nascocite de aezi. Pe Heinrich, un autodidact, savantii il dispre­tuiesc si-l socotesc un exaltat. Asta il in­darjeste. Impetuos si hotarat, vrea o sotie grecoaica, admiratoare a lui Ho­mer, care sa-i fie ala­turi in proiectele sale arheologice. O in­tal­neste pe Sofia Engastromenos si, in pofida diferentei de varsta de treizeci de ani, ea se va do­vedi perechea ideala – cate fete s-ar casatori cu un milio­nar, alaturi de care sa trudeasca apoi cu anii pe santiere arheologi­ce izolate de lu­me, sapand cot la cot cu barbatii in tarana si noroi, in conditii precare, infruntand lipsuri, suspiciuni si boli urate, pentru o glorie efemera si tot timpul contestata?

Amestecul pe care-l face condeiul atot­cuprinzator al lui Stone cu visul ma­ret al lui Schliemann este intr-ade­var irezistibil. Rar gasesti un melanj in care faptul istoric sa se alature atat de bine pasiunii descoperitorului"
Chicago News

Semnale editoriale
Cioplitorul in piatra
Trei. Combinand elemente ale scolii clasice de literatura po­li­tista cu o sensibilitate nordica, "Cio­­plitorul in piatra", al treilea thriller psihologic al Camillei Läckberg, aduce din nou in prim-plan cuplul Pa­trik Hedström, ambitiosul politist din Fjällbacka si Erica Falck. Ac­tiu­nea romanului este plasata, si de da­ta aceasta, in statiunea turistica de pe coasta Suediei. Comunitatea din Fjällbacka se confrunta cu o tragedie: o fetita a fost gasita ine­cata in mare, prinsa in navodul unui pescar. Desi la inceput pare un accident, medicii legisti descopera ca plamanii fetitei nu contin apa sarata...

Templul
RAO. Acum patru seco­le, un idol pretios a fost ascuns in ­junglele din Peru. Pentru poporul in­cas, acesta este in conti­nuare simbolul suprem al spiritului lor. Pentru William Race, un lingvist american recrutat de Armata SUA pentru a descifra indiciile localizarii sale, e simbolul suprem al apocalipsei. Sculptat dintr-o piatra rara ce nu se gaseste pe Pamant, idolul poseda elemente mai distructive decat orice bomba nucleara – are potentialul de a nimici intreaga planeta. Ajuns pe mainile cui nu trebuie, ar putea marca sfarsitul speciei umane. Si cine poseda idolul poseda si obscura – dar catastrofala – putere a zeilor...

Masako, printesa samurailor
Nemira. Povestea unei figuri celebre din istoria Japoniei, povestea lui Masako, o femeie sclipitoare, energica si instruita, care a intruchipat pana in ultima clipa valorile razboinice si triumful clanului sau, deschizand calea unei seculare dinastii de samurai. Sotia lui Minamoto Yoritomo, devenit primul shogun al Japoniei in 1192, Masako a fost nevoita toata via­ta sa iubeasca si sa urasca deo­po­triva, sa teasa intrigi la Curte si sa-si apere numele. In vremurile tulburi cand intre clanuri se purtau lupte san­geroase, Masako si-a sustinut so­tul, ajungand pana intr-acolo incat sa puna ea insasi mana pe arme.

×