x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Cultură Carte Crime şi mister

Crime şi mister

de Maria Coman 2    |    28 Mai 2021   •   17:26
Crime şi mister

N-am mai povestit de mult despre cărţi poliţiste, deşi ele rămân în topul vânzărilor în întreaga lume şi, evident, şi în ţara noastră. aşa că o fac astăzi, cu câteva recomandări abia apărute. 

Prima vine de la un autor român, George Arion. Sufocare este povestea lui Ned, care  și-a pierdut părinții și bunicii încă din copilărie. A moștenit o avere impresionantă și a călătorit pe tot globul. A dobândit cunoștințe și a avut parte de experiențe care multora le sunt inaccesibile. Visul lui – să devină cel mai bun scriitor de piese polițiste din lume. Însă niște glasuri nu-i dau pace. Glasuri pe care le aude încă de când era mic, când a văzut cum trei copii ucid cocoși sugrumându-i cu ajutorul unor cabluri. Între timp, în Barintown începe să acționeze un criminal care-și omoară victimele în același mod. Ned începe singur o investigație, încercând să dea de urma celor care i-au marcat copilăria. Însă Tom Redford, anchetatorul care se ocupă de caz, are o cu totul altă teorie în privința identității ucigașului…

Proprietăreasa  este o nouă anchetă a comisarului Soneri. Cu puține zile înaintea Sărbătorilor, în timp ce Parma e cuprinsă de ceață și de frenezia cumpărăturilor, Ghitta Tagliavini dispare în chip misterios. Bătrâna e proprietăreasa unei pensiuni unde comisarul Soneri și mulți alții și-au făcut veacul pe vremea studenției. Dar clădirea ascunde și tainele mai-marilor din prezent… Ancheta îl conduce pe Soneri printr-un oraș pe care nu-l mai recunoaște, purtându-l înapoi în timp, într-un trecut dureros al conflictelor violente dintre comuniști și fasciști. Conflicte care, se dovedește, au ramificații mult mai profunde și insidioase decât s-ar fi așteptat. Puțin câte puțin, iluziile se risipesc, rănile se deschid la loc, trecutul își pierde din frumusețea de odinioară, dezvăluind o realitate tulburătoare. O realitate în care a fost implicată și Ada, fosta soție a lui Soneri, și în care moartea unei bătrâne e doar vârful aisbergului.

Lista de invitaţi a Lisei Foley. Decorul e pregătit pentru nunta lui Jules Keegan cu Will Slater. Peisajul e spectaculos, planificarea minuțioasă, atmosfera încărcată de nostalgie în timp ce invitații închină în cinstea cuplurilor celor mai longevive. Totuși sub aparența fericirii, secrete întunecate încep să se ivească și dușmănii vechi ies la suprafață. Iar tortul de nuntă abia a fost tăiat, când cineva este găsit mort. O furtună se dezlănțuie asupra insulei, ținându-i pe toți captivi – în timp ce ucigașul umblă nestingherit printre invitați. Începe cu o petrecere şi se  va sfârși cu o crimă. Lucy Foley este autoarea celebrului roman The Hunting Party, bestseller # 1 Sunday Times și Irish Times. Ideea pentru cel mai recent roman al său i-a venit cu prilejul unei călătorii în Connemara, pe coasta de vest a Irlandei, de unde se trage jumătate din familia ei. Impresionată de frumusețea sălbatică a insulelor din largul coastei – decorul perfect pentru o nuntă și totuși periculos de izolat – Lucy a început să lucreze la schița unui nou roman polițist: o insulă de pe care nu poți pleca, oameni adunându-se laolaltă, emoții care răbufnesc. Astfel a luat naștere Lista de invitați. 

Cele trei femei ale domnului consul reprezintă o nouă anchetă a consulului Aurel Timescu, continuarea volumului Spânzuratul de la Conakry. Maputo, capitala Mozambicului. Un hotel de vis al cărui prag nu-l calcă nimeni. Patronul hotelului – un individ imposibil, certat cu toți. De aceea, nimănui nu-i pasă atunci când patronul e găsit mort, înecat în piscină. Numai Aurel Timescu, fost refugiat politic, actual consul-adjunct la Ambasada Franceză, vrea să afle ce s-a întâmplat, de fapt. Simpatic și stângaci, deloc în largul lui în rol de diplomat, dar deosebit de priceput în rol de anchetator, Aurel Timescu descoperă că în jurul patronului orbitau trei femei: fosta soție, actuala soție și amanta. Deși poliția alege în mod arbitrar un vinovat, Aurel e convins că lucrurile nu sunt atât de simple. Ancheta îl va arunca într-o plasă de păianjen a relațiilor necurate, în profunzimile unor patimi africane pe care nu le-ar fi bănuit niciodată – și care stau la baza uneia dintre cele mai mari tragedii ecologice de pe planetă.

Şi un clasic al literaturii poliţiste, Jeffrey Archer. Evanghelia după Iuda a lui Benjamin Iscariotul aruncă o nouă lumină asupra misterul lui Iuda – inclusiv asupra motivelor sale pentru trădare și a ceea ce i s-a întâmplat după răstignire – prin reluarea poveștii lui Iisus prin ochii lui Iuda, folosind textele canonice ca punct de referință. Presupusă a fi scrisă de fiul lui Iuda, Benjamin, și imitând stilul narativ al Evangheliilor, această reconstituire ficțională este provocatoare, convingătoare și controversată. Evanghelia după Iuda este rezultatul unei colaborări intense între un povestitor și un cărturar: Jeffrey Archer și Francis J. Moloney. Împreună au creat o poveste îndrăzneață și simplă, pe atât de convingătoare pentru un cititor din secolul XXI, pe cât ar fi trebuit să fie pentru un credincios din primul secol după Hristos.

 

×