x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Cultură Carte Gaudeamus ediţia 19: 650 de evenimente, 370 de edituri, 110.000 vizitatori

Gaudeamus ediţia 19: 650 de evenimente, 370 de edituri, 110.000 vizitatori

de Sebastian S. Eduard    |    20 Noi 2012   •   13:19
Gaudeamus ediţia 19: 650 de evenimente, 370 de edituri, 110.000 vizitatori
Cea de-a 19-a ediţie a târgului de carte începe miercuri

Miercuri la Romexpo începe cea de-a 19-a ediţie a Târgului Internaţional de Carte Gaudeamus. Ni se propun peste 650 de evenimente şi reducei de carte venite din partea celor aproape 370 de edituri participante. Bilete de intrare vor costa 5 lei, iar un abonament pentru toate zilele – 10 lei. Vestea bună este că biletul de intrare constituie şi un bilet de tombolă. Organizatorii speră ca la târg să vină circa 110.000 de vizitatori, ca şi anul trecut.

Anul acesta, organizatorii târgului sărbătoresc limba şi cultura română în integralitatea ei, prin participarea Moldovei ca invitat de onoare - o provocare la dialog şi o reconectare necesară la noutatea vieţii culturale şi editoriale de peste Prut, relatează Mediafax. Astfel, pe lângă scriitorii şi oamenii de cultură moldoveni invitaţi, târgul se va bucura de prezenţa jurnaliştilor de la Teleradio Moldova. De asemenea, după ce a fost invitată de onoare în 2011, Italia revine la Gaudeamus 2012 ca partener privilegiat: nume de rezonanţă ale literaturii italiene actuale, jurnalişti, dar şi editori şi agenţi literari vor fi protagoniştii evenimentelor organizate în acest an la standul acestei ţări.

Reduceri şi invitaţi

În ceea ce priveşte ofertele editurilor, acestea prezintă, ca în fiecare an, reduceri de până la 50%, cărţi la 10 lei şi, înainte de toate, noi titluri. Autorii români vin şi ei cu volume noi. Astfel, printre ofertele Humanitas se află cel mai nou volum al lui Andrei Pleşu, "Adevărul ca poveste", cel mai nou titlu semnat de Radu Paraschivescu, "Astăzi este mâinele de care te-ai temut ieri", în timp ce Polirom şi Cartea Românească aduc noi titluri de Radu Aldulescu - "Cronicile genocidului" - şi Filip Florian - "Toate bufniţele".
De la Gaudeamus nu lipsesc nici numele mari ale literaturii internaţionale. Dacă Editura Trei îl aduce pe Pascal Bruckner la târg pentru a se întâlni cu fanii, la lansarea celei mai noi traduceri din opera sa, "Fanaticii apocalipsei", alte edituri aduc cele mai noi titluri ale unora dintre cele mai celebre nume din literatura contemporană. Astfel, laureatul premiului Nobel pentru literatură de anul acesta, Mo Yan, este asociat cu două evenimente care vor avea loc la Gaudeamus - lansarea celei mai noi traduceri din opera lui, "Obosit de viaţă, obosit de moarte" (Humanitas Fiction), şi a autobiografiei sale, "Schimbarea", care a apărut la Editura Trei. De asemenea, Editura Trei va lansa cea mai nouă carte semnată de J.K. Rowling, după ce aceasta a încheiat seria "Harry Potter", - "Moarte subită".

Vişniec, Simon Toyne, Rushdie...

Printre evenimentele editoriale pe care Humanitas la pregăteşte la Gaudeamus se numără lansarea, joi, a volumului "Procesul comunismului prin teatru", de Matei Vişniec, lansarea, vineri, a volumului semnat de Dan C. Mihăilescu "Ce mi se-ntâmplă. Jurnal pieziş", alături de cartea "Ţinuturile joase", de Herta Muller, în seria de autor dedicată scriitoarei care a primit premiul Nobel pentru literatură în 2009.

Editura Polirom prezintă la Gaudeamus peste 1.000 de titluri la reducere (20%), oferte speciale şi pachete promoţionale, titluri la preţul unic de 9,99 lei.
Noi traduceri în colecţia "Biblioteca Polirom" (coordonator Bogdan-Alexandru Stănescu) vor fi lansate la târg. Printre acestea se numără titlurile "Fărîme de viaţă", de Zeruya Shalev, "Lapte negru", de Elif Shafak, "Vacile lui Stalin", de Sofi Oksanen, şi "Joseph Anton. Memorii", de Salman Rushdie.

Editura Cartea Românească este prezentă la Gaudeamus cu 100 de titluri la reducere (20%), oferte speciale şi pachete promoţionale şi volume la preţul unic de 9,99 lei.

Dramaturgul Matei Vişniec va fi prezent la Gaudeamus pentru lansarea volumului "Cabaretul cuvintelor. Exerciţii de muzicalitate pură pentru actorii debutanţi", o călătorie subiectivă într-un dicţionar interior, într-o lume în care cuvintele nu depind de om.
Grupul editorial ALL îşi aşteaptă cititorii la Gaudeamus 2012 cu peste 50 de titluri apărute în această toamnă, cu lansări-eveniment, sesiuni de autografe şi promoţii speciale. Invitatul special al editurii este scriitorul Simon Toyne, care lansează volumul "Cheia", continuarea bestsellerului "Sanctus". Sâmbătă, actorul Alexandru Arşinel se întâlneşte cu fanii la târg, pentru lansarea cărţii "Alexandru Arşinel, de la Dolhasca… pe Calea Victoriei. Maria Capelos într-o discuţie amicală cu Alexandru Arşinel".

De la Bruckner la J.K. Rowling

Scriitorul Pascal Bruckner se întâlneşte cu cititorii din România sâmbătă, de la ora 11.00, la standul Editurii Trei, unde va avea loc şi lansarea celui mai recent volumul al său - "Fanaticii Apocalipsei".

Editura Trei va lansa pe piaţă, miercuri, şi primul roman destinat publicului adult al scriitoarei J. K. Rowling - "Moarte subită", dar şi bestsellerul "Cincizeci de umbre descătuşate", de E.L. James.

Editura Univers va fi prezentă la ediţia de anul acesta a târgului Gaudeamus cu peste 100 de titluri, dintre care 15 sunt apariţii de dată recentă. Pe lista noutăţilor se află atât titluri de beletristică, apărute în traducere în cadrul îndrăgitelor colecţii "Secolul XX" ("Oameni de porumb", de Miguel Ángel Asturias), sau "Secolul XXI " ("Fata tăcută", de Peter Høeg, "Inima mea e sora lui Dumnezeu", de Raimundo Carrero, "Numele meu e Jamaica", de José Manuel Fajardo). Vizitatorii vor putea achiziţiona titlurile expuse la standul Editurii Univers cu reduceri substanţiale, care merg de la 25-30% până la 50% (mai puţin noutăţile, care vor avea o reducere de 10%).

Vinerea neagră

Editura Curtea Veche practică la Gaudeamus reduceri între 15 şi 50%. Printre volumele pe care la va prezenta editura la târg se numără "Teologie, hermeneutica şi transformare sociala. Cazul Africii de Sud", de Bernard Lategan, "Adulter cu smochine şi pescăruşi", de Adrian Cioroianu, şi "Maşinile Regelui", de principele Radu al României. Totodată, sâmbătă, admiratorii au întâlnire cu cântăreaţa Margareta Pâslaru, pentru lansarea volumului "Eu şi Timpul".

Editura Litera îşi aşteaptă cititorii cu peste 70 de noi apariţii editoriale, evenimente speciale şi discounturi care ajung până la 65%. Mai mult, în cadrul târgului Gaudeamus, Litera a pregătit Vinerea Neagra a preţurilor. Toti cei care se vor afla vineri, 23 noiembrie, în standul Litera, vor beneficia de numeroase surprize pregătite din partea editurii.

×