x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Cultură Carte Instituto Cervantes Madrid  – 30 de ani de existență

Instituto Cervantes Madrid  – 30 de ani de existență

de Magdalena Popa Buluc    |    23 Mar 2021   •   18:49
Instituto Cervantes Madrid  – 30 de ani de existență

Miercuri, 24 martie, debutează oficial la Madrid seria evenimentelor pregătite pentru a marca împlinirea celor 30 de ani de la înființarea Instituto Cervantes, cu vizita Prințesei Leonor a Spaniei. Prințesa de Asturias, în vârstă de 15 ani, va marca astfel prima sa apariție publică solo în calitate oficială. Pe data de 24 martie, la ora 12.00, ea va face o vizită la sediul Instituto Cervantes din Madrid, unde va depune oficial la Caja de las Letras și exemplarul Constituției Spaniole din care a citit public pe 31 octombrie 2018, la aniversarea a 40 de ani de la aprobarea Constituției. Vizita Prințesei Leonor reprezintă un important gest simbolic din partea Casei Regale de sprijinire a Instituto Cervantes în activitatea sa de promovare a valorilor culturale.

 

Seria de evenimente plănuite pentru această aniversare, derulate sub motto-ul „30 años creando hispanistas” / „30 de ani de când creăm hispaniști”, se va desfășura de-a lungul întregului an, încheindu-se cu o acțiune culturală care va avea loc în Congresul Deputaților, unde reprezentanții diferitelor grupuri parlamentare vor citi fragmente din cărți aparținând diferitelor literaturi și limbi vorbite în Spania: spaniolă, catalana, galiciana și basca.

 

Referitor la sloganul ales pentru a marca această cifră rotundă de la fondarea Institutului Cervantes, Luis García Montero, directorul instituției, mărturisea într-o apariție publică recentă că formula „30 años creando hispanistas” are puterea de a oferi deschidere, ducând ideea de hispanist dincolo de granițele stricte ale iubitorilor de cultură și istorie: „Hispanist este oricine care, indiferent de spațiul în care locuiește, este interesat de cultura spaniolă, de cinematograful spaniol, de gastronomie, de sportul spaniol și așa mai departe”.

 

Lista personalităților culturale care vor fi implicate în Campania aniversară este impresionantă.

 

Pe 29 martie, va avea loc Congresul Internațional de Flamenco (după semnarea acordului cu Unión Flamenco), în prezența lui Carmen Linares, Arcángel, Rocío Márquez și Marina Heredia.

 

Pe 6 aprilie, responsabila Secretariatului General Iberoamerican (SEGIB), Rebeca Grynspan, și scriitorii Fernando Iwasaki și Marta Sanz vor participa prezențial la lansarea cărții Lo uno y lo diverso, editată de Cervantes și Espasa. Cu participare de la distanță vor interveni Sergio Ramírez, Laura Restrepo și Juan Villoro, pentru a sărbători această carte ce marchează unitatea unei limbi a cărei diversitate este unul dintre punctele sale esențiale.

 

Pe 22 aprilie, în cadrul Săptămânii Cărții, mari autori precum Manuel Rivas, Bernardo Atxaga, Carme Riera, Luis Alberto de Cuenca, Antonio Muñoz Molina sau Cristina Fernández Cubas (care scriu în diferite limbi) vor vorbi, în Caja de las Letras, despre moștenirea colectivă pe care o reprezintă lumea editorială, aducând omagiu unor edituri istorice precum Alfaguara, Espasa Calpe sau Alianza Editorial.

 

Tot în aprilie va fi inaugurată, la sediul din Alcalá de Henares (Madrid), ceea ce va purta numele de Biblioteca Patrimonială, care va conserva și digitaliza „tezaurul uriaș bibliografic” al rețelei de biblioteci ale Institutului. În plus, în Săptămâna Scrisului în Spaniolă vor participa creatori tineri și consacrați în centrele din New York, Chicago, Manchester și Manila.

 

Pe 6 iunie, se va deschide, în Caja de las Letras, legatul artistic lăsat de Luis García Berlanga, în ziua în care cineastul ar fi împlinit o sută de ani. Și înainte de finalul anului, se va inaugura, în sediul central al Băncii Cervantes, un tip de muzeu interactiv dedicat cuvântului și spaniolei. De asemenea, se va prezenta „Cartea Verde a Institutului Cervantes”, un demers pentru sustenabilitate și conștiință ecologică, și se va edita noul anuar ce va accentua progresul unei limbi folosite de aproape 500 de milioane de vorbitori de spaniolă, aproximativ 70% mai mult decât în urmă cu trei decenii.

 

Pentru că una dintre misiunile principale ale Institutului Cervantes o reprezintă promovarea limbii spaniole, a doua cea mai vorbită limbă din lume, campania aniversară a atras alături de acest eveniment o serie de personalități din spațiul Americii Latine, „activiști hispanici” precum actrița columbian-americană Sofía Vergara, câștigătorul Premiului Nobel pentru Literatură, scriitorul peruan Mario Vargas Llosa sau autoarea braziliană Nélida Piñón. Lor li se vor alătura și alte nume importante ale culturii, personalități care vor continua să sprijine această campanie de 30 de ani care îi transformă pe toți iubitorii de spanioli în hispaniști.

 

Astăzi, Institutul Cervantes este prezent în 88 de orașe din 45 de țări, fiind una dintre cele mai importante rețele culturale din lume. Planurile de extindere din acest an aniversar vizează inaugurarea de noi sedii la Milano, Napoli și Oran, precum și biblioteca din Paris din bulevardul central Marceau.

 

Filiala de la București a Institutului Cervantes a fost deschisă în 1995, sediul actual fiind situat pe Bulevardul Regina Elisabeta nr. 38, în clădirea Hotelului Cișmigiu. Filiala de la București dispune de săli de curs, bibliotecă, un auditorium și o sală de expoziții. În prezent, Institutul este condus de Jorge Jiménez-Zumalacárregui.

 

 

×