x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Cultură Carte Invitație la lectură: Aria, de Nazanine Hozar

Invitație la lectură: Aria, de Nazanine Hozar

de Magdalena Popa Buluc    |    09 Oct 2020   •   14:33
Invitație la lectură: Aria, de Nazanine Hozar

Bestseller The Toronto Star, The Globe & Mail și CBC Books

 


„Un Doctor Jivago al Iranului.” – Margaret Atwood

Acest roman de debut extrem de puternic explorează întunericul și speranța Teheranului, un oraș aflat în pragul revoluției. Povestea începe în 1953 și se încheie după revoluția iraniană, urmărind viața Ariei, o copilă vivace și îndrăzneață, care va parcurge odiseea transformării capitalei Iranului și a întregii țări, de altfel.

 

Va descoperi diviziunile sociale și religioase, ale căror forțe definitorii luminează trecutul bogat și complex al națiunii, precum și tensiunile care vor duce la viitoarele schimbări. Un oraș scindat între sudul sărac și nordul bogat, Teheranul este un amestec de baha'i, creștini, zoroastrieni și evrei, precum și musulmani cu diferite grade de evlavie. Influențele internaționale se luptă cu tradiția. În timp ce femeile din sud își feresc ochii de privirile bărbaților, în nord ele merg cu capul sus și preferă fustele mini în locul vălului. Arhitectura cu curți antice, alei și bazare labirintice păstrează secretele Teheranului chiar și în fața semeților munți Alborz care se ridică deasupra orașului.

 

Aceasta este metropola pe care Aria nu ar fi apucat să o cunoască, dacă Behrouz nu ar fi găsit un bebeluș abandonat pe o alee. 

 

Șofer de meserie, Behrouz adoptă fetița și-i pune numele Aria, nebănuind cât de profund îi va schimba viitorul orfana cu ochii albaștri. Pe măsură ce crește, Aria este prinsă între trei femei pe care soarta le-a adus în situația de a-i fi mame: soția lui Behrouz, care o bate; bogata văduvă Fereshteh, care-i oferă adăpost, dar nu-i poate oferi și dragoste, și Mehri cea nevoiașă, ale cărei secrete vor schimba tot ce credea Aria că știe despre viața ei.

În același timp, Teheranul este frământat de schimbări. Circulă zvonuri despre un cleric înflăcărat exilat la Paris, pe nume Khomeini, care pare să ofere un nou viitor țării. În mijlocul agitației, Aria se îndrăgostește de un băiat armean, surprins în tabăra greșită a revoluției. Curând va fi și ea prinsă într-o revoltă care va schimba pentru totdeauna destinul țării și al oamenilor ei.

„Copleșitor, cinematografic și, ah, cât de captivant!” – Sunday Telegraph

„Te lasă cu inima grea și, totodată, plină de speranță.” – Sunday Times

„Explorează întunecimile și speranța într-un oraș aflat în pragul revoluției… Un debut impresionant, care nu va putea fi uitat ușor.” – Observer

Nazanine Hozar s-a născut la Teheran și a părăsit Iranul la vârsta de opt ani. În prezent, locuiește în British Columbia, Canada. Lucrările ei de ficțiune și nonficțiune au fost publicate în Vancouver Observer și în revista Prairie Fire. Are un masterat în scriere creativă la Universitatea British Columbia și lucrează deja la al doilea roman.

 

×