x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Cultură Carte “Jocul lumii”, la Salonul Cărţii de la Torino

“Jocul lumii”, la Salonul Cărţii de la Torino

de Magdalena Popa Buluc    |    10 Mai 2019   •   18:21
“Jocul lumii”, la Salonul Cărţii de la Torino

Cea de a 32-a ediţie a Salonului Internaţional al Cărţii se desfăşoară între 9 şi 13 la Lingotto. Vor fi 5 zile de întâlniri, conferinţe, prezentări, dialoguri şi dezbateri pe teme literare, dar mai ales politice şi sociale. Salonul Cărţii de la Torino este un eveniment de neratat pentru iubitorii de literatură, iar tema principală este Jocul lumii, ilustrată printr-un manifest într-un stil incisiv, în alb şi negru. Această imagine sugerează deschiderea culturii care dărâmă ziduri pentru că nu cunoaşte frontiere.

Cel mai important festival editorial din Torino are ca tema Il gioco de mondo, ca un omagiu adus operei lui Julio Cortazar şi limbii spaniole.

Prima mare noutate a acestei ediţii este lipsa unei Ţări invitate, în favoarea unei Limbi invitate, şi anume spaniola. Printre cele mai răspândite în lume, limba spaniolă este protagonista Salonului. Nu sunt prezenţi numai autori spanioli, ci şi latino-americani şi cubanezi. Printre oaspeţii hispanofoni se numără Luis Sepulveda, Enrique Vila-Matas, Claudia Piñeiro (Argentina), Guadalupe Nettel (Mexic), Leonardo Padura (Cuba), Nona Fernández (Chile), Karina Sainz Borgo (Venezuela).

În primul rând, găsim un spaţiu dedicat PopCult, având ca oaspeţi renumiţi realizatori de televiziune, precum Pippo Baudo, Luciana Littizzetto care vor vorbi despre micile lucruri certe ale vieţii. Un interes deosebit îl va reprezenta volumul Dumnezeu îi iartă pe toţi de Pierfrancesco Diliberto.

Un alt spaţiu al Salonului este dedicat feminismului de ieri, de azi şi de mâine cu o reflecţie pe tema Generaţiilor.

Ciclul Questo è un uomo va ataca tema memoriei, deoarece în acest an se împlinesc 100 de ani de la naşterea scriitorului Primo Levi. Roberto Saviano va interveni pe tema migraţiei, cu ciclul Europa Anno 0

Salonul va primi şi oaspeţi internaţionali, proveniţi din toate cele patru puncte cardinale. Printre ei, importanţi intelectuali spanioli, ca Fernando Savater, ziarista şi activista rusă Masha Gessen, stabilită în Statele Unite, cu volumul său de reportaje literare, Viitorul şi istoria, dar şi scriitorul de Nobel pentru literatură Wole Soyinka, activistul şi scriitorul Matt Salinger, autorul cărţii Tânărul Holden, apărută la Editura Einaudi, cu ocazia centenarului tatălui său, având ca temă viaţa şi stilul lui  J.D.Salinger, dar şi Massimo Carnetto, directorul de la La Stampa, şi directorul Laboratorului de Drepturi Fundamentale, Vladimiro Zagrebelsky.

Importantă se anunţă şi conferinţa pe tema De la rădăcini la libertate. Paradoxurile creştinismului, a teologului dominican, profesor la Oxford, Timothy Radcliffe.

Salonul atinge prin numeroase cărţi şi sentimentul urii care domină societatea de astăzi, cu intervenţiile scriitoarelor Silvia Ballestra, Evelina Santangelo şi Antonella Lassandi, care vor povesti despre ţări devorate de teamă.

Salonul propune şi o călătorie în cultura Europei, de la origini la viitor.

Pentru că se apropie alegerile europene, la Salonul Cărţii nu vor lipsi confruntările asupra europenismului, naţionalismului şi populismului. Cu siguranţă, conferinţa scriitorului irlandez naturalizat american, cu numeroase premii internaţionale Colum McCann va atrage un numeros public. La fel ca şi cele  susţinute de David Diop, născut la Paris şi crescut în Senegal, a austriacului Robert Menasse, a olandezei Eliza Leonard Bffeiyffer şi a scriitoarei germane Sasha Marianna Salzmann.

Această cea mai mare manifestare italiană dedicată cărţilor şi imaginarului cult şi pop se desfăşoară, sub direcţia scriitorului Nicola Lagioia într-un spaţiu expoziţional amplu şi foarte bine organizat, Lingotto.

Tema acestei ediţii a Salonului de Carte se adaugă manifestului festivalului, realizat de ilustratoarea şi artista vizuală a MP5. Este, aşa cum spuneam o referire clară la opera lui Julio Cortazar, dar şi o viziune mai amplă şi mai cosmopolită a culturii ca punte care face posibilă cunoaşterea şi întâlnirea cu celălalt. Un mega eveniment care se adresează diferitelor categorii de public.

În Piaţa Cititorilor va exista o expunere a celei mai bune producţii spaniole de carte contemporană în limba spaniolă, pe lângă prezentarea diferitelor ţări şi a marilor universităţi spaniole şi sud-americane. Nu vor lipsi lecturile în timpul cărora mari interpreţi italieni îşi vor da măsura în cadopere ale literaturii spaniole, ca în cazul lui Neri Marcorè care va citi pagini din creaţia lui Gabriel Garcìa Marquez.

Revenind la Italia, Regiunea invitată a acestei a 32-a ediţii a Salonului va fi Marche, şi datorită bicentenarului compunerii poemului L’infinito, capodopera lui Giacomo Leopardi. Sapţiul Marche, a fost inauguat în prima zi a Festivalului cu o întâlnire despre marele poet al Recanati, în timp ce duminică, 12 mai, Massimo Cacciari şi Giulio Gorello, împreună cu Piero Dorfles, vor avea un dialog filosofic organizat de Regiunea Marche şi intitulat Io nel pensier mi fingo. În acelaşi spaţiu, va fi posibilă şi descoperirea vivacităţii culturale a regiunii, cu prezentarea evenimentelor şi festivalurilor culturale cele mai importante ale anului.

Numeroşi sunt oaspeţii veniţi din Marche şi întâlnirile dedicate lor:  Vittorio Sgarbi, Loredana Lipperini, Giorgio Zanchini, Alberto Maggi şi mulţi alţii.

S-au anunţat, de asemenea, mulţi scriitori şi intelectuali străini, care se vor întâlni cu publicul de-a lungul celor cinci zile ale Salonului: scriitorul irlandez Colum McCann, cei cinci finalişti ai Premiului Strega Europeo, activistul şi scriitorul premiat cu Nobelul pentru literatură Wole Soyinka, câştigătorul Premiului Pulitzer Viet Thanh Nguyen, norvegiana Hanne Ørstavik, scriitoarele de bestselleruri Sophie Kinsella şi Jojo Moyes cu volumele Familia înainte de toate şi Sunt mereu eu. Cunoscutul regizor Pupi Avati lansează volumul Viaţa ca un roman sau ca un film.

De asemenea, foarte aşteptată este Camilla Lackberg, unul dintre celebrii scriitori suedezi de romane poliţiste, care va lansa romanul Pescăruşul auriu.

Bogată este şi lista de invitaţi germani, graţie colaborării cu Târgul de Carte de la Frankfurt. Împreună cu Goethe Institut din Torino vor fi oaspeţi Daniel Kehlmann, Sasha Marianna Salzmann, Stefan Bollmann, Annette Hess şi Mechthild Gläser.

În Arena Robinson se vor duela Saviano Serra şi Sepulveda.

Şi în acest an programul Salonului Internaţional de Carte implică întregul oraş, prin participarea librăriilor şi bibliotecilor, muzeelor şi instituţiile culturale torineze.

La Lingotto va fi inaugurată Sala de Aur, dedicată marilor evenimente, care se adaugă celorlalte 40 de săli în care vor avea loc numeroase manifestări, laboratoare de creaţie şi mese rotunde.

Actuala ediţie a fost inaugurată cu o conferinţă susţinută de Ferdinando Savater despre “Identitatea europeană” şi de o întâlnire cu apropiaţii lui Giulio Regeni la Arena Bookstock. Printre oaspeţii de vază ai zilei să-i amintim pe Samantha Cristoforetti, Luciana Littizzetto şi regizorul Saverio Costanzo, protagonistul unei întâlniri pe tema tetralogiei inspirate de opera Elenei Ferrante.

Ca evenimente ce nu trebuie ratate vineri 10 mai de publicul Salonului, menţionăm lansarea cărţii Carolinei Capria, publicate la Editura americană Harper Collins, întâlnirea cu Luis Sepulveda la Arena Bookstock, precum şi raportul privind piaţa editorială italiană, întocmit de Asociaţia Italiană a Editorilor, cât şi romanul lui Roberto Saviano, “În mare nu există taxi”.

Sâmbătă 11 mai, cele mai interesante evenimente sunt o întâlnire în Sala Oro cu Alberto Angela, şi tot acolo, Jovanotti va fi interievat de Giordano Meacci.

În Sala Rosa, Neri Marcorè va citi fragmente din Dragoste în timpul holerei, de Gabriel Garcìa Marquez, iar în Sala Bianca vor fi celebraţi 50 de ani de existenţă ai Editurii Mondadori.

Duminică, 12 mai, în Spaţiul Marche vor fi prezentaţi cei cinci finalişti ai Premiului Strega, în timp ce în Arena Bookstock Zerocalcare îl va intervieva pe Joann Sfarr, unul dintre cei mai apreciaţi şi cunoscuţi autori francezi de romane grafice.

În Sala Oro se vor sărbători cei 10 ani ai Editurii Bao Publishing.

Cea de 32-a ediţie a Salonului de carte se va încheia luni, 13 mai. Printre autorii prezenţi nu trebuie uitaţi Alessandro Perissinotto, Nadia Terranova, Ezio Mauro, Daniele Grassucci.

De câteva săptămâni există polemici aprinse, care au aruncat o umbră asupra Salonului de la Torino, şi a numelui  Editurii AltaForte, apropiată de CasaPound, acuzat de o manifestare neofascistă.

S-a deschis evenimentul Halina Birenbaum, supravieţuitoarea Shoahului, care la 90 de ani a mai câştigat o altă bătălie.

“Alegeţi: ori noi, ori CasaPound la Salon!” Aceasta era concluzia unei scrisori semnate de Halina Birenbaum, supravieţuitoare a lagărului de la Auschwitz şi de directorul Muzeului Auschwitz, Piotr Cywinski, trimisă luni seară Primăriei din Torino.

“Nu se poate cere supravieţuitorilor să împartă spaţiul cu cei care pun în discuţie faptele istorice care au dus la Holocaust, cu cei care propun din nou ideea unei societăţi fasciste. Vom ieşi din Salonul Cărţii pentru a intra în oraş”.

Semnatarii se refereau la prezenţa editurii AltaForte, apropiată a partidului Casapound, la sărbătoarea cărţii.

“Nu este vorba aici, aşa cum afirma cineva, de un contract cu o editură, ci de valoarea mai înaltă a instituţiilor democratice”.

Aceeaşi poziţie a adoptat-o Grupul M 5 din Consiliul Orăşenesc, considerând că orice compromis în acest sens va constitui o pierdere pe plan cultural pentru Salon care nu poate fi acceptată”.

Francesco Polacchi, conducătorul Editurii AltaForte, s-a disculpat şi a afirmat că “AltaForte va veni la Salonul Cărţii din Torino pentru a face cultură, aşa cum este anunţat în program şi pentru o oferi cărţilor sale vitrina pe care o merită”.

Ministrul Bunurilor Culturale, Alberto Bonisoli, care inaugurează Salonul, sublinia: ”Chiar şi apărarea libertăţii reprezintă o expresie a unei valori antifasciste”.

CasaPound a fost scoasă de la Salon. Organizatorii au luat hotărârea de a rezilia contractul cu Editura AltaForte. Se va cânta “Bella ciao”, se vor ridica cărţile precum scuturile. Va fi o mobilizare creativă. Michela Murgia a rugat publicul să aducă fiecare câte o carte care vorbeşte despre democraţie, despre umanitate, despre convieţuire. Întâlnirea va avea loc sâmbătă la Arena Bookstock, tema dezbaterii fiind “Cine e fascist? Ce înseamnă fascismul?” La  sfârşit se va intona un “Bella ciao” coral.

 

 

 

×