x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Cultură Carte Moșul vine pe derdelușul din aplicație

Moșul vine pe derdelușul din aplicație

de Mihaela Bîrzilă    |    23 Dec 2020   •   16:55
Moșul vine pe derdelușul din aplicație

Cu o carieră impresionantă pe marile scene de operă ale lumii, soprana Felicia Filip a intrat foarte bine și în noul rol de ajutor de Moș Crăciun la Opera Comică pentru Copii, unde este manager de 6 ani.Un proiect unic în lume, Opera Comică a organizat anul acesta și primul târg de Crăciun online exclusiv pentru copii.

Copiii găsesc în aplicația povestedecraciun.net Patinoarul virtual, un cinema de poveste, o lista lungă de jocuri de sezon – Labirintul de gheață, Hornul magic, Derdelușul elfilor - plus numeroase ateliere unde pot face origami, quilling, păpuși, miniastronomi, coronițe de brad sau decorațiuni pentru sărbători. Are mare succes și un atelier de colindători, unde copiii învață cântece. La Poșta lui Moș Crăciun, copiii pot sta de vorbă cu Moșul și pot urmări traseul scrisorilor trimise până în Laponia, cu opriri educative în 37 de țări, pentru a afla câte ceva despre tradițiile altor popoare.

“Sunt bineveniți și părinții sau bunicii care vor să mai copilărească. Suntem într-o copilărie continuă, îi pregătim pe cei mici să fie spectatori de calitate pentru ceea ce înseamnă viața culturală, explică soprana Felicia Filip.

“Copilăria este o taină pe care o purtăm tot timpul cu noi. Dacă ne refugiem în copilăria noastră, trecem peste orice încercare. Acesta este miracolul a ceea ce facem. Transmitere de stări care potențează fenomenul și actul artistic în sine. Suntem preocupați în această perioadă să îi învățăm pe toți să cânte. Când cânți, bucuros sau trist, sufletul râde, sufletul plânge, se vindecă pe el, vindecă și alte suflete și te reînnoiești, te redefinești, reclădești având alături darurile spiritualității. Avem nevoie de artiști. Ei sunt truditorii care vindecă suflete“.

Cum sunt aplauzele online?

Felicia Filip: “Sunt acele mesaje minunate, cu stare de iubire și susținere pe care le primim. Până la starea asta, spectatorii erau cei care intrau în casa noastră, acum noi intrăm în casele fiecăruia. Ne inventăm, cerem ajutorul, suntem deschiși la orice sugestie din partea celor care doresc să vină cu o idee. De fiecare dată când vă întâlniți cu noi online suntem fericiți să împărtășim cu publicul această stare de grație care e copilăria”. Trei premiere sunt programate chiar de sărbători: În seara de Ajun, Poveste de Crăciun 2020, pe 30 decembrie - Emisiune de Revelion pentru copii, iar pe 2 ianuarie, Concertul de Anul Nou. Un spectacol care a avut mare succes anul trecut, “Crăciunul Feliciei”, va fi difuzat gratuit duminică seară, pe 20 decembrie.

Cum v-ați reinventat în pandemie?

F.F. “Când s-a intrat în starea de urgență, ne-am mutat cu totul în online, inclusiv premierele. Au fost respectate cu sfințenie, de la distribuție, titluri până la datele spectacolelor. Au fost chiar și spectacole în plus, pentru că cererea a fost mai mare decât ne-am fi așteptat. Acum, avem peste 3.000 de minute de spectacole în aplicațiile noastre”. Pe lângă banii pe care îi primește de la buget, ca instituție de cultură aflată în subordinea Primăriei Generale, Opera Comică pentru Copii își completează veniturile și cu magazinul online, plin de cadouri, jucării, măști, reviste, pachete, kit-uri de creație - o adevărată sursă de inspirație pentru spiridușii Moșului.

Crăciunul este starea minunată pe care o întâlnim în ușa unei biserici. Dragii noștri, să fim sănătoși, să fim împreună, să dăruim un zâmbet, viața e frumoasă și trebuie trăită frumos. La mulți ani! Felicia Filip

 

×