x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Cultură Carte Peste 800 de rețete curate, pentru cele mai frecvente boli

Peste 800 de rețete curate, pentru cele mai frecvente boli

de Adi Munteanu    |    09 Aug 2021   •   07:20
Peste 800 de rețete curate, pentru cele mai frecvente boli

Înainte de al Doilea Război Mondial, celebrele E-uri și mâncarea superprocesată nu existau în vocabularul lumii. Dr. Lucreția Opreanu a adunat, la mijlocul anilor ’30, peste 800 de rețete curate, care demonstrează că și bolnavii pot mânca bine, își pot ușura viața și pot duce un trai decent. În cartea oferită începând de astăzi de Jurnalul sunt marcate alimentele permise și cele interzise, precum și indicații prețioase în ceea ce privește numărul meselor pe zi, în funcție de specificul fiecărei boli. Sunt prezentate rețete potrivite afecțiunilor de care suferim: boli de rinichi, de inimă, diabet, hiperaciditate, ulcer, litiază biliară, colită, catar și intestin acut, ateroscleroză, anemie sau constipație. De asemenea, sunt oferite diete și rețete pentru cei care vor să slăbească sau să se îngrașe. Cartea se încheie cu tabelele compozițiilor principalelor alimente.

 

 

 

Unul dintre cei mai importanți doctori nutriționiști pe care i-a avut România, Lucreția Opreanu a colaborat la realizarea acestei lucrări cu mari medici din acea perioadă: „M-am silit ca să fie cât se poate de bine întocmită. Am consultat cărţi similare străine. Am ţinut, în primul rând, să cer şi preţiosul sfat, şi indicaţii de la valoroşii noştri specialişti din Cluj, astfel că îmi împlinesc o plăcută datorie, să aduc mulţumitele mele Dlor: prof. univ. dr. Iuliu Haţieganu, directorul clinicii medicale din Cluj, dr. Ion Goia, prof. univ. de la aceeaşi clinică, dnei dr. Florica Pop, profesoară şi dlui dr. Liviu Telia, pentru preţiosul concurs dat de domniile lor la redactarea diferitelor regimuri. Unele sunt chiar cele utilizate la Clinica Medicală din Cluj”.

Regimul normal de alimentare de multe ori trebuie schimbat. Şi aceasta, din diferite motive. Pentru unii nu este îndestulător, iar pentru alţii este prea abundent; organismul unora a fost slăbit, uzat, fie de boală, fie de-o îmbătrânire naturală, care vine odată cu vârsta. Regimul de alimentare nu poate să rămână indiferent la aceste schimbări ale organismului omului. De aici provin apoi schimbările în regimul normal de alimentaţie.

Dăm în cele ce urmează reţete pentru compunerea regimului de alimentaţie în legătură cu diferitele boli. Ţinem însă să atragem atenţia asupra unui lucru foarte important în legătură cu regimurile speciale de alimentaţie: anume, mulţi îndemnați de nespecialiști sau sub influenţa diferitelor propagande, încep să-şi aplice singuri diferite regimuri speciale de alimentaţie, de cele mai multe ori spre ruinarea sănătăţii lor şi câteodată chiar spre pierzarea lor.

Ca să nu exagerăm nici în această privinţă, fiindcă exagerările sunt întotdeauna primejdioase, e absolut necesar ca înainte de a ne hotărî să începem un regim de alimentaţie mai sever şi de durată mai lungă, să cerem neapărat sfatul doctorului specialist şi numai după această consultare, să schimbăm regimul normal. Cu alte cuvinte, bolnavul să nu-şi constate singur diagnosticul bolii şi să nu-şi prescrie singur nici regimul presupusei boli, fiindcă aceasta trebuie să o facă medicul. Prin urmare, cele care urmează trebuie privite numai ca o indicaţie preliminară în legătură cu diferitele regimuri speciale de alimentaţie. După indicaţiile medicale se poate apoi aplica cu toată încrederea unul dintre regimurile din carte.

Se recomandă tuturor persoanelor sănătoase adulte şi chiar copiilor începând de la vârsta de 8 ani, să se hrănească 1–2 zile pe săptămână cu alimente lipsite de carne, constând mai mult din zarzavaturi şi fructe. Rețete de acest fel vor găsi foarte multe în această carte.

Experiența multimilenară a celor mai multe popoare a prevăzut cu multă cumințenie cele două zile de post ale săptămâni, poruncite și de cele mai multe religii.

Cartea se încheie cu rețete de regim crud (Roh-Kost), mult recomandat şi persoanelor perfect sănătoase. Într-adevăr dacă ținem seama că alimentația în primul rând are drept scop să îmbogățească sau să înlocuiască energia consumată, regimul crud ne apare drept cel mai potrivit pentru această funcție.

Izvorul principal de energie de pe pământ şi exclusiv izvor de energie alimentară este soarele. De la soare primesc direct această energie, prin procesul de asimilaţie, vegetalele. Animalele o primesc numai prin intermediul vegetalelor.

De aici avantajele pe care le oferă regimul crud vegetarian, dând corpului uman energia solară acumulată în vegetale, fără intermediul animalelor.

Omul normal ca sănătate are însă nevoie de un regim mixt de alimentaţie, împrumutat atât din regnul animal, cât şi din cel vegetal. Noi recomandăm deci, ca mesele să înceapă cu mâncăruri de regim crud de zarzavat, să continue cu regim mixt şi să termine iar cu regim crud de fructe. Regim crud (Roh-Kost) de durată mai lungă se va adopta numai în cazuri speciale, prevăzute de medic, spune doctorul Lucreția Opreanu.

Nu ratați, începând de astăzi, cartea „Bucătărie dietetică. Diete și rețete pentru cele mai frecvente boli”, oferită de Junalul la prețul de 29,90 de lei, cu ziar inclus.

×