x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Cultură Carte Povești de rămas cu nasul în carte

Povești de rămas cu nasul în carte

de Maria Coman    |    09 Mar 2020   •   11:25
Povești de rămas cu nasul în carte

Ne plângem cu toții că adolescenții și copiii nu mai citesc. Ce e drept, poate nu mai citesc ca pe vremea copilăriei noastre, pentru că acum sursele de informare pentru ei sunt mult mai multe și mult mai diversificate. Noi aflam despre oceane doar de la Jules Verne, ei au internet, au YouTube, au aplicațiile de filme, plus cărți. De aceea, poate, programa școlară ar trebui să se adapteze vremurilor, așa cum se întâmplă în alte țări, și să le propună liste de lectură mai apropiate preocupărilor lor.

Seria Harry Potter, în ciuda faptului că volumele sunt groase și multe, este una care ține deja câteva generații de copii cu ochii în carte, iar editurile se străduiesc să își diversifice oferta.

 

 

Seria pisicii Mog

Mog este o pisică îndrăgită în întreaga lume, care intră mereu în bucluc, care uită că are o ușiță specială pe care poate să circule, uită că tocmai a mâncat și așa mai departe. Cărțile autoarei Judith Kerr, vândute în peste 5 milioane de exemplare în lume, au apărut la noi la Editura Pandora M. Poveștile sunt ușoare, pline de umor și suspans și au ilustrații extrem de atrăgătoare. Recent, celebra autoare a lansat, la vârsta de 94 de ani, o poveste nouă, Foca domnului Cleghorn, care se bazează pe o poveste reală, trăită chiar de tatăl ei, acum mai bine de 100 de ani. Alfred Kerr i-a povestit cum a încercat să salveze un pui de focă crescându-l în balconul apartamentului și încercând să-i găsească o a doua casă într-o grădină zoologică din Berlin. Uneori amuzantă, alteori tristă, povestea domnului Cleghorn și a lui Charlie, simpaticul pui de focă, este o una inspirațională pentru toți cei care iubesc animalele și aventura și sunt oricând dispuși să schimbe prin faptele lor bune viețile celor din jur.

 

George cel Curios

George e un maimuţoi simpatic şi întotdeauna foarte curios. Tocmai curiozitatea îl face să-l cunoască pe bărbatul cu pălărie galbenă, să plece din Africa și să-şi caute o casă nouă într-o grădină zoologică, ba chiar să se certe cu pompierii! Dar aceeaşi curiozitate care-l bagă în bucluc pe George îl şi ajută s-o scoată la capăt cu bine. George cel Curios a fost publicată pentru prima dată în 1941 şi începând de atunci povestea lui H.A. Rey despre acest maimuţoi iscoditor a încântat generaţii întregi de copii. La noi, seria a apărut la Editura Arthur.

 

Casa de iarnă, Ben Gutterson

Casa de Iarnă este hotelul plin de secrete și oaspeți bizari al venerabilului domn Norbridge Autumnal, unde Elizabeth, o fată superdeșteaptă, pasionată de șarade și jocuri de cuvinte, ajunge să-și petreacă vacanța. Împreună cu noul ei prieten, Freddy, Elizabeth explorează toate cotloanele hotelului și mai cu seamă biblioteca uriașă, unde găseşte, consemnate încifrat, pagini din istoria cel puțin ciudată a locului. Cu ajutorul unei cărți magice, fata începe să dezlege mister după mister și descoperă că viața ei și trecutul familiei lui Norbridge sunt inexplicabil legate. Și pentru că șirul coincidențelor nu se oprește aici, Elizabeth este singura care poate să ridice blestemul ce apasă asupra Casei de Iarnă și să arunce-n aer toate enigmele care o înconjoară.

 

Pisicile războinice

O serie de 17 volume, pe care mulți copii efectiv nu le lasă din mână. Timp de generații întregi, patru clanuri de pisici sălbatice au conviețuit în pădure, după legile stabilite de strămoșii lor cei războinici. Acum pisicile din Clanul Tunetului sunt în pericol, iar Clanul Umbrelor devine tot mai puternic în fiecare zi. Războinicii mor unul după celălalt, în moduri care mai de care mai misterioase. În mijlocul haosului apare Roșcovanul, un biet pisoi de casă, domesticit, care s-ar putea dovedi cel mai viteaz dintre toți. Cărțile lui Erin Hunter au fost publicate la noi la Editura All.

 

Eu și Marley

E cartea după care a fost făcut celebrul film iubit de toți copiii și nu numai. Totul începe când doi tineri decid să își ia un Labrador mic și pufos, care se transformă rapid într-un ditamai câinele de 45 de kilograme. Marley nu știe să execute nici cele mai simple comenzi și e dat afară de la școala de dresaj; Marley înfulecă tot ce găsește - de la lănțișoare din aur la teste de sarcină, gura lui e cutia de obiecte pierdute; Marley e nevrotic - furtunile îl fac să înnebunească de frică și să distrugă totul în jur; Marley fură lenjerie intimă din vecini; Marley trece prin ușa cu sită ca în desene animate; Marley pare la fel de inteligent ca o algă marină. Viața alături de acest câine nu e întotdeauna ușoară, mai ales când în familie apar și copiii. Atunci cum e posibil ca un asemenea cățel să le aducă atâta bucurie stăpânilor lui, ba chiar să-i învețe cele mai importante lecții de viață?

×