x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Cultură Carte Prietenul… o carte despre iubirea cu un terorist

Prietenul… o carte despre iubirea cu un terorist

de Diana Scarlat    |    19 Ian 2021   •   10:55
Prietenul… o carte despre iubirea cu un terorist

Pe piața de carte începe să se impună un nou gen literar care îmbină realismul contemporan cu tendințele momentului și corectitudinea politică. Romanul „Prietenul”, de Joakim Zander, ne aduce în prim-plan o poveste care exploatează toate scenariile posibile dintr-o realitate care vrea să bată orice film.

„Prietenul” este o carte pentru cititorii care savurează povești ale unor personaje imperfecte. Istorioara realistă începe în anul 2015, cu Jacob Seger care ajunge în Liban, plin de visuri, după ce a lăsat în urmă un trecut tulbure, pentru a îmbrățișa o carieră promițătoare, în diplomație. Stagiul de la Ambasada Suediei din Beirut este primul pas spre o nouă viață. Așa crede el, dar în prima noapte la Beirut, Jacob îl întâlnește pe Yassim, un bărbat misterios, de care este atras instantaneu și cu care începe o aventură pasională și obsesivă. Viaţa îi este însă dată peste cap, atunci când o femeie îi spune că iubitul lui este, de fapt, un terorist ISIS. 

Culisele politicii și ale diplomației

În Suedia, Klara Walldéen, fost consilier politic la Parlamentul European, se întoarce să-și îngroape bunicul. Alături îi stă buna sa prietenă, avocata Gabriella Seichelmann, care însă este arestată sub acuzaţia de terorism. După ce găsește un bilet în geanta Gabriellei, în care este notată o întâlnire importantă la Bruxelles, Klara intră în acţiune, cu gândul de a-i demonstra nevinovăţia prietenei sale. În Bruxelles, Klara se reîntâlnește cu George Lööw, un lobbyist din trecutul ei, de care se simte atrasă inevitabil și împreună ajung față în față cu un Jacob terifiat. Cei trei trebuie să decidă în cine să se încreadă și cum să se salveze în timp ce lațul se strânge în jurul lor, și astfel începe un joc de-a șoarecele și pisica prin Europa, în încercarea de a opri un atac terorist și de a descoperi adevărata identitate a lui Yassim.

Un scriitor cu experiență bogată

Joakim Zander s-a născut în 1975, în Suedia, a locuit în Siria, Israel și SUA, înainte de a se stabili la Helsinki. A studiat Dreptul, la Universitatea din Uppsala și are un doctorat tot în Drept, la Universitatea din Maastricht. Teza sa de doctorat a fost premiată și publicată de Cambridge University Press.

Scriitorul a profesat și ca avocat. A lucrat pentru Parlamentul European și Comisia Europeană

×
Subiecte în articol: Joakim Zander