x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Cultură Carte România la cea de-a III-a ediție a proiectului “Europa in Circolo. Incontri con scrittori europei contemporanei”

România la cea de-a III-a ediție a proiectului “Europa in Circolo. Incontri con scrittori europei contemporanei”

de Magdalena Popa Buluc    |    07 Iul 2020   •   17:03
România la cea de-a III-a ediție a proiectului  “Europa in Circolo. Incontri con scrittori europei contemporanei”

Joi, 9 iulie 2020, ora 13:00, în cadrul proiectului Europa in Circolo. Incontri con scrittori europei contemporanei (Europa într-un cerc literar. Întâlniri cu scriitori europeni contemporani) – realizat de Biblioteca Europeană din Roma în parteneriat cu cluster EUNIC Roma – Accademia di Romania in Roma în parteneriat cu Concursul Literar Național “Lingua Madre” din Torino va prezenta online nuvela L’altra forma dell’amore de Corina Ardelean, câștigătoarea Premiului Special Slow Food-Terra Madre în cadrul celei de-a XV-a ediții a Concursului Literar Național“Lingua Madre” - Salonul Internațional de Carte de la Torino 2020. Alături de autoare va vorbi Daniela Finocchi, inițiatoarea și coordonatoarea Concursului.

Europa într-un cerc literar. Întâlniri cu scriitori europeni contemporani este un proiect ce prezintă o serie de scriitori din diferite țări europene. Ediția din acest an se va desfășura în perioada 25 iunie – 19 noiembrie 2020 și va prezenta – în mod virtual pe propriile pagini de Facebook – scriitori din 11 țări europene: Austria cu Franzobel (Forumul Austriac de Cultură din Roma), Bulgaria cu Ina Vălčanova (Institutul Bulgar de Cultură din Roma)Elveția cu Matteo Terzaghi (Institutul de Cultură Elvețian din Roma), Germania cu Jana Revedin (Goethe-Institut din Roma), Italia cu Paolo di Stefano (Biblioteca Europeană din Roma), Polonia cu Witold Szablowski (Institutul Polonez de Cultură din Roma), Portugalia cu Josè Luis Peixoto (Ambasada Portugaliei înItalia și Institutul Camões din Roma)Republica Cehă cu Sylvie Richterová (Centrul Ceh de Cultură din Roma), România cu Corina Ardelean (Accademia di Romania in Roma), Slovacia cu Svetlana Žuchová (Institutul Slovac de Cultură din Roma) și Spania cu Nacho Carretero (Institutul Cervantes din Roma).

Corina Ardelean s-a născut în 1970 în Șimleu Silvaniei. Este căsătorită, are doi copii și locuiește în apropierea orașului Verona. De câțiva ani a început să dea glas pasiunii sale: scrisul. Scrie în italiană, a publicat prima sa carte Parfumul amintirilor înghețate (Vocifuoriscena) în 2017, iar în 2018 a publicat un nou roman, Melastalgia. În 2019 se numără printre finaliștii concursului „Torneo letterario Io Scrittore”. Cu povestea L’altra forma dell’amore, a câștigat premiul special Slow Food-Terra Madre în cadrul celei de-a XV-a ediții a Concursului literar național Lingua Madre din Torino, cu următoarea motivație: „Este ușor să te identifici în istoria Corinei. O de viaţă alcătuită din mirosuri, imagini și senzații, combinată cu măiestrie și simplitate. Descrierile detaliate ale felurilor de mâncare, precum și pregătirea acestora, evocă intimitatea bucătăriei și a relațiilor de familie care se manifestă odată în plus acolo, stimulând empatia cititorului cu personajele. Mâncarea este confirmată a fi un element definitoriu al povestirii autoarei, ajutând-o să păşească înapoi pe urmele amintirilor, fie că este vorba despre episoade scurte trăite între pereții casei, fie de momente din istoria orașului său natal. Ironică și spontană, autoarea conduce apoi publicul să exploreze împreună o parte din lumea ei, fiind conștientă că uneori tocmai micile ritualuri culinare sunt cele care dezvăluie sentimente și emoții".

×